Tarta franțuzească cu mere caramelizate, de post, se numără printre cele mai cunoscute deserturi din Franța, ceea ce nu este deloc întâmplător.

Tartă franțuzească cu mere caramelizate, de post

Umplută cu mere caramelizate și acoperită cu aluat foitaj, aceasta este atât de bună și de ușor de făcut încât este posibil să începeți să o pregătiți adesea, ori de câte ori apare pofta de ceva dulce.

Partea cea mai bună a acestei rețete este că nu aveți cum să dați greș. Există mai multe versiuni ale tartei cu mere, dar fiecare dintre acestea conține doar patru ingrediente principale: mere, zahăr caramelizat, unt și aluat foitaj.

Deși asamblarea tartei ar putea părea puțin ciudată, odată ce o răsturnați arată foarte bine, cu inele de mere glazurate cu caramel ce se văd în aluatul foitaj.

Deși această rețetă de tartă vegană cu mere poate părea complicată, de fapt, este ușor de făcut. Cele mai lungi etape sunt pregătirea merelor și caramelizarea zahărului. Odată ce merele sunt pregătite, puteți începe să preparați caramelul, proces ce durează aproximativ șase minute.

În continuare, vă rămâne doar să întindeți aluatul foitaj, apoi să-l tăiați într-un cerc cu un diametru mai mare cu aproximativ trei centimetri față de cel al formei de tort în care doriți să pregătiți desertul. Caramelul se adaugă în tava de tort, iar deasupra se pun jumătățile de mere.

În final, se acoperă merele cu aluatul foitaj și se dă tarta la cuptor timp de 45 - 55 de minute sau până când aluatul devine auriu. Această tartă aromată de post are nevoie de până la o oră pentru a se răci în recipientul de copt înainte de a putea fi răsturnată. Este nevoie de acest timp pentru a se întări suficient de mult caramelul.

Odată ce caramelul s-a întărit, tarta se răstoarnă și se lasă să se răcească până la o temperatură potrivită pentru servire. Apoi, poate fi porționată și servită ca atare sau cu înghețată vegană de vanilie, dacă țineți post.

Rețeta de tartă franțuzească cu mere caramelizate, de post

Preparare 25 minute
Gătire 45 minute
Timp total 1 oră și 10 minute

Ingrediente

  • 200 de grame de unt vegan, la temperatura camerei
  • 200 de grame de zahăr
  • O jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată
  • 6 mere mari
  • Aluat foitaj

Mod de preparare

Pregătirea merelor pentru tartă

În primul rând, ar trebui să știți că nu toate merele sunt bune pentru acest desert. Este recomandat să alegeți un soi de mere potrivit. Merele trebuie să fie ferme, ca să își păstreze forma în timpul coacerii, și să aibă un gust dulce-acrișor, astfel încât să adauge o aromă suplimentară și să ajute la echilibrarea gustului caramelului dulce și al aluatului cu unt.

Pentru a pregăti merele, cojiți-le și tăiați-le în patru. Folosiți un cuțit mic și ascuțit pentru a îndepărta miezul tare și semințele din centrul fiecărui sfert.

Pregătirea caramelului

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Într-o tigaie mare sau o cratiță, turnați zahărul granulat. Încălziți zahărul la foc mediu timp de aproximativ 3 – 4 minute, până când începe să se caramelizeze.

Odată ce zahărul este parțial topit, amestecați-l cu un tel până când toate granulele de zahăr sunt complet topite și zahărul topit capătă culoarea chihlimbarului.

Amestecați untul rece și scorțișoara în caramel până când cele două ingrediente se încorporează complet. Luați cratița cu caramel de pe foc și turnați-l cu grijă pe fundul formei de tort pregătite. Atenție! Caramelul este extrem de fierbinte și forma de tort va deveni la rândul ei foarte fierbinte, așa că este necesar să folosiți mănuși de bucătărie. Așezați forma de tort pe un suport și lăsați-o deoparte timp de 10 minute, cât pregătiți aluatul.

Pregătirea foitajului și a umpluturii

Presărați puțină făină pe o suprafață de lucru și întindeți aluatul de foitaj rece, până când acesta are o grosime de 0,5 centimetri. După aceea, tăiați foitajul astfel încât să fie cu aproximativ doi sau trei centimetri mai mare decât tava de tort.

Aranjați jumătățile de mere peste caramel, într-un inel strâns, în jurul marginii exterioare, apoi adăugați încă un astfel de inel format din jumătăți de mere în centrul formei de tort. Așezați foitajul peste mere și trageți cu grijă marginea în jurul merelor. Din nou, aveți grijă, deoarece tava va fi fierbinte! Apoi, formați patru fante mici în foitaj pentru a permite aburului să iasă.

Coacerea tartei cu mere caramelizate

Coaceți tarta cu mere caramelizate în cuptorul preîncălzit timp de 45 - 55 de minute. Când desertul este gata, aluatul ar trebui să fie auriu, merele moi, iar caramelul ar trebui să facă bule. Ar trebui să se vadă o parte din mere și din caramel prin aluat.

Scoateți din cuptor tarta franțuzească cu mere caramelizate și lăsați-o să se răcească pe un grătar de sârmă, timp de măcar 30 de minute dacă nu chiar o oră înainte de a o răsturna pe o farfurie întinsă mare sau pe un platou.

Pentru a răsturna tarta, așezați cu grijă farfuria sau platoul deasupra formei de tort. Atenție! Folosiți mănuși de cuptor dacă tava este încă fierbinte. Apucați împreună atât tava de tort, cât și farfuria sau platoul. Răsturnați rapid tava și farfuria dintr-o singură mișcare, astfel încât forma de tort să fie așezată deasupra farfuriei. Ar trebui să auziți cum cade tarta pe farfurie. În cele din urmă, ridicați cu grijă tava de tort, ce ar trebui să se dezlipească de tartă.

Lăsați tarta franțuzească cu mere caramelizate să se mai răcească puțin înainte de a o servi ca atare, dacă țineți post, sau cu frișcă ori înghețată de vanilie, în cazul în care mâncați de dulce.

Care este cel mai bun moment pentru a răsturna tarta franțuzească cu mere caramelizate

Este greu de precizat un moment exact pentru a răsturna tarta franțuzească cu mere caramelizate. Cel mai bun moment este acela în care caramelul s-a întărit destul de mult, dar nu atât de mult încât desertul să se lipească de tavă. Acest lucru ar putea dura între 30 și 60 de minute sau mai mult, în funcție de ce temperatură este în bucătărie.

În cazul în care răsturnați tarta prea devreme, înainte de a se întări suficient de mult caramelul, acesta va curge pe platou. Pentru a testa dacă s-a întărit suficient de mult caramelul puteți înclina tava de copt ușor, cu grijă, la aproximativ 15 - 20 de grade, până când puteți vedea caramelul urcând pe margine. În acest fel, vă puteți face o idee despre cât de gros este caramelul.

Calorii și valori nutriționale

O felie de tartă franțuzească cu mere caramelizate, de post, are 160 calorii.

  • Calorii

    160kcal

  • Carbohidrați

    30g

  • Zaharuri

    30g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    4g

  • Grăsimi saturate

    1g

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.