Știi deja povestea cu mâncarea de la fast food: e nesănătoasă, îngrașă, conține o cantitate mare de grăsimi, carbohidrați și sare.

Teoria o știm toți, dar practica ne omoară. Așa se face că, din când în când, ne ”răsfățăm” cu un meniu la fast food, fără să ne simțim neapărat vinovați.

Nimic nu se compară cu un burger aburind, o porție de cartofi prăjiți și un suc rece, nu-i așa? Ce nu știi, probabil, e că un astfel de meniu ajunge să aibă peste 1000 de calorii.

Da, ai citit bine, o mie de calorii. Dacă mai adaugi și un desert pe lângă, ajungi lejer la 1500, ceea ce înseamnă foarte mult pentru o singură masă din zi.

Am făcut un experiment și am calculat câte calorii au cele mai populare meniuri de la fast food. Am ales pentru exemplificare McDonald’s, din două motive simple: este cel mai popular lanț de restaurante tip fast food, cu o cotă de piață uriașă, atât la nivel mondial, cât și în România.

Cei de la Mc au pe site un calculator de calorii, așa că e foarte simplu să vezi ce și cât mănânci. Am ales patru dintre cele mai populare meniuri de la McDonald’s și avem o veste proastă: trei dintre ele sar de 1000 de calorii/ porție.

Meniu Big Tasty – 1360 kcal

Ce conține: sendviș Big Tasty, o porție medie de cartofi prăjiți, o băutură răcoritoare medie.

Meniu Royal Deluxe – 1050 kcal

Ce conține: sendviș Royal Deluxe, o porție medie de cartofi prăjiți, o băutură răcoritoare medie.

Meniu Big Mac – 1005 kcal

Ce conține: sendviș Big Mac, o porție medie de cartofi prăjiți, o băutură răcoritoare medie.

Meniu Dublu Cheeseburger – 950 kcal

În sfârșit, coborâm sub pragul psihologic de 1000 de calorii, dar nu cu mult.

Ce conține: sendviș Dublu Cheese, o porție medie de cartofi prăjiți, o băutură răcoritoare medie.

Deserturi

Știm că tentația e mare și nu poți să pleci de la Mc Donald’s fără un desert, o plăcintă sau înghețată. Mai adaugă între 238 și 458 de kcal la meniul tău. Ai ajuns la 1500?

Parfait cu ciocolată – 458 kcal

Înghețată Mc Flurry – 378 kcal

Înghețată McSundae – 288 kcal

Plăcintă cu vișine – 238 kcal

Care e alternativa?

Cea mai ”light” variantă pentru care poți să optezi este, evident, o salată. Greek Salad are cele mai puține calorii - 233. Sau o supă de legume, care are 173 de calorii. Dar serios, se duce cineva la Mc pentru o salată?

Înghețata la un leu, la cornet, e și cel mai ”sărac” desert din meniu: 96 de kcal, așa că poți mânca liniștit, fără să te simți vinovat.