De ce morcovii devin dulci atunci când sunt gătiți

Acest lucru nu este deloc întâmplător. Explicația este cât se poate de simplă și ține de chimie. În plus, există un motiv pentru care este recomandat ca aceste legume să nu fie consumate când sunt crude, ci după ce au fost coapte, fierte sau prăjite.

Care este secretul? De ce morcovii devin dulci când sunt gătiți?

Probabil că ați observat că morcovii sunt destul de dulci în general. Chiar și atunci când sunt cruzi, au o aromă dulce și o textură crocantă, potrivindu-se pentru numeroase tipuri de garnituri, lângă diverse preparate.

Atunci când gătiți morcovii, aceștia devin și mai dulci. Acest lucru se datorează faptului că zaharurile conținute de aceste legume încep să se caramelizeze. Atunci când morcovii sunt expuși la temperaturi mari, moleculele de apă din interiorul lor încep să fie eliberate sub formă de aburi, iar pereții celulelor morcovilor se sparg, eliberând o mulțime de substanțe chimice volatile.

Acestea, la rândul lor, declanșează descompunerea zaharurilor din morcovi, rezultând gustul dulce. Veți întâlni același tip de reacție atunci când veți prăji pâine sau când veți găti ceapă la foc mediu. Zaharurile se eliberează, iar gustul alimentelor devine mai dulce.

Există o metodă specială pentru a îndulci morcovii?

Da și nu. Morcovii vor deveni mai dulci atunci când îi veți găti, indiferent de metoda pe care o veți folosi. Intensitatea gustului dulce al morcovilor va fi diferită în funcție de temperaturile folosite în timpul gătirii.

De exemplu, temperatura ideală pentru a declanșa caramelizarea morcovilor este de 160 de grade Celsius. Deși puteți prăji morcovii la tigaie, veți obține cea mai dulce și mai bogată aromă de la aceștia dacă îi coaceți.

Încercați să evitați să-i coaceți la o temperatură prea ridicată, încercând să grăbiți procesul de gătire. Dacă ați caramelizat vreodată ceapă, veți ști că aceasta are cel mai bun gust dacă o gătiți la foc mediu spre mic, într-un timp destul de lung. Sigur, se vor găti mai repede la foc mare, dar vor avea un gust mai mult de ars decât dulce.

Același lucru este valabil și pentru morcovi: urmăriți să îi prăjiți la 190 până la 220 de grade Celsius timp de 30 - 45 de minute sau până când devin moi și pot fi înțepați ușor cu o furculiță. Timpul necesar pentru o coacere perfectă a morcovilor depinde în totalitate de cuptorul pe care îl folosiți.

Aveți nevoie doar de puțină grăsime pentru a obține morcovi dulci. Drept urmare, puteți să-i stropiți cu ulei de măsline înainte de a-i băga în cuptor și aceștia se vor coace minunat.

Acestea fiind spuse, adăugarea de diverse condimente la morcovi va crea o aromă mult mai bogată garniturii pe care doriți să o obțineți. De exemplu, ați putea încerca să adăugați puțină sare de mare și piper proaspăt măcinat pentru o versiune savuroasă a acestor legume. Sau, dacă vă plac morcovii foarte dulci, stropiți-i cu puțin sirop de arțar sau cu puțin zahăr brun înainte de a-i băga la cuptor.

Beneficii suplimentare ale gătitului morcovilor. De ce nu ar trebui să fie consumați cruzi

Gătitul morcovilor nu doar că le îmbunătățește mult aroma, ci îi face, de asemenea, mai ușor de digerat. Persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil sau de boala Crohn pot avea dificultăți în a digera morcovii cruzi fără să simtă disconfort abdominal. Însă, când sunt gătiți, fibrele lor se înmoaie semnificativ, ceea ce duce la mai puține tulburări gastrointestinale.

Ca un beneficiu suplimentar, gătitul morcovilor permite organismului să absoarbă mai ușor carotenoizii din aceștia. Așadar, dacă gătiți morcovii înainte de a-i mânca înseamnă că puteți extrage mult mai multe substanțe nutritive și nutrienți benefici din aceștia.

Din fericire, acest lucru este valabil pentru aproape toate legumele rădăcinoase, în special pentru cele care sunt un pic mai dulci. De exemplu, asigurați-vă că prăjiți sfecla și păstârnacul pentru a le intensifica aroma și dulceața. Nu doar că vor avea un gust spectaculos, dar veți obține și mult mai multe substanțe nutritive din ele.