Sosul de maioneză cu iaurt este o rețetă foarte simplă, pe care o puteți realiza în mai puțin de 10 minute. Află cum îl prepari și cu ce mâncăruri se potrivește cel mai bine.

Sos de maioneză cu iaurt, combinația ideală în sezonul cald. Cum să-l prepari și cu ce mâncăruri se potrivește cel mai bine

Sosul de maioneză cu iaurt este o rețetă foarte simplă, pe care o puteți realiza în mai puțin de 10 minute. Dar va fi un plus pentru aperitivele dumneavoastră, mai ales la o petrecere.

Și mai mult, este numai bun să îl serviți cu cartofi prăjiți, bețișoare de legume, chipsuri sau nachos. De asemenea, este delicios în sandvișuri și wrap-uri.

Sosul de maioneză cu iaurt reprezintă fără doar și poate o variantă mai sănătoasă a sosului clasic de maioneză, cu o parte din maioneză înlocuită cu iaurt grecesc.

În orice caz, așa cum știți deja, a face maioneză acasă este mult mai bine decât a cumpăra din comerț pentru că:

  • nu conține conservanți
  • are un gust mult mai bun decât cea cumpărată de magazin
  • este făcută din ingrediente de înaltă calitate, proaspete
  • nu conține coloranți și arome artificiale
  • este mult mai economică

Cum se prepară sosul de maioneză cu iaurt

Preparare 5 minute
Timp total 5 minute

Ingrediente

  • 100 grame de maioneză
  • 100 de grame de iaurt grecesc
  • 2 linguri de ceapă verde tăiata cubulețe
  • 2 linguri de pătrunjel tocat
  • 2 linguri suc de lămâie
  • Piper negru și sare de mare, după gust
  • 2 linguri de oțet de mere (opțional)
  • condimente italiene, pentru a adăuga mai multe arome proaspete (opțional)

Mod de preparare

Combinați toate ingredientele și amestecați bine pentru a se amogeniza.

Puneți într-un borcan acoperit, la frigider timp de cel puțin 5-6 ore, pentru a permite aromelor să se amestece și pentru a se răci suficient dressingul.

Cu ce mâncăruri puteți folosi sosul de maioneză cu iaurt

Serviți acest sos de maioneză cu iaurt cu bețișoare de legume, chipsuri, biscuiți sărați, cartofi prăjiți, cartofi copți sau orice aperitiv care vă place. Totodată, îl puteți adăuga în sandviș, burger sau în wrap.

Dacă vreți, îl puteți subția și folosi ca sos pentru salată. Va avea un gust delicios cu aproape orice: verdeață, legume, pui sau salată cu fructe de mare.

Sugestii de depozitare

Sosul de maioneză cu iaurt va rezista aproximativ 3-4 zile dacă este păstrat într-un recipient ermetic la frigider. Asigurați-vă că folosiți o lingură curată și uscată de fiecare dată deoarece asta îl va face să se păstreze mai mult.

Luați în calcul că maioneza poate deveni puțin groasă după refrigerare, așa că puteți să o diluați cu puțină apă înainte de utilizare.

Însă, dacă aveți în minte să congelați acest sos, luați-vă gândul! Iaurtul grecesc și maioneza se vor “tăia” după decongelare și nu vor avea un gust bun.

Puteți amesteca iaurtul grecesc și maioneza?

Reducerea caloriilor din maioneză amestecând-o cu iaurt simplu cu un conținut scăzut de grasimi este o idee genială, mai ales dacă luați în calcul că maioneza îngrașă de 13 ori mai mult decât iaurtul!

Puteți să nu mai adaugați maioneză?

Cu siguranta da! Puteți face sosul doar cu iaurt grecesc.

Comparația dintre maioneză și iaurt. Beneficii, calorii, profil nutrițional

Iată conținutul nutrițional al maionezei în comparație cu iaurtul (100 g fiecare).

Pentru o recapitulare rapidă a nutrienților semnificativi și a diferențelor dintre maioneză și iaurt:

  • Maioneza are de 7,1 ori mai puțin zahăr decât iaurtul
  • Maioneza este o sursă excelentă de vitamina K
  • Iaurtul conține mai multă tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B5 (acidul pantotenic) și vitamina B12
  • Iaurtul este o sursă excelentă de calciu

Calorii

Maioneza are un conținut ridicat de calorii, iar iaurtul are cu 91% mai puține. Mai exact, în timp ce maioneza are 680 de calorii la 100 de grame, iaurtul are numai 61 de calorii.

Proteine

Iaurtul are cu 261% mai multe proteine ​​decât maioneza. Astfel că, maioneza are 0,96 g de proteine ​​la 100 de grame, iar iaurtul are doar 3,5 g de proteine.

Grăsimi

Maioneza este bogată în grăsimi saturate, iar iaurtul are cu 82% mai puține. Spre exemplu, maioneza are 11,7 g de grăsimi saturate la 100 de grame, iar iaurtul are 2,1 g de astfel de grăsimi.

Colesterolul

Maioneza și iaurtul conțin cantități similare de colesterol: maioneza are 42mg de colesterol la 100 de grame, iar iaurtul are 13mg.