Bucătăria grecească este extrem de ofertantă atunci când vine vorba de mâncăruri tradiționale și deserturi. Gyros-ul este un preparat clasic din bucătăria grecească, iar dacă ați fost vreodată în vacanță la malul Mediteranei, e imposibil să nu-l fi gustat.

Cu carne de porc sau de pui, gyros-ul a devenit popular și la noi și îl găsiți la fast food-uri. Gustul poate fi reprodus și acasă, în propria bucătărie, foarte ușor și astfel veți obține varianta sănătoasă de gyros, în care știți exact ce puneți.
 

Gyros de pui cu tzatziki
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 400 g piept de pui
  • 2-3 linguri de ulei
  • 2-3 linguri zeamă de lămâie
  • sare
  • piper
  • iaurt grecesc
  • 2 castravete
  • 1 cățel de usturoi
  • o ceapă roșie
  • oregano
  • cimbru
  • 2 roșii
  • pătrunjel
  • lipii
  • 2-3 frunze salată verde

Mod de preparare

Pentru început, ne vom ocupa de pieptul de pui. Tăiați carnea file-uri și puneți uleiul, zeama de lămâie, sare, piper, cimbru și oregano peste ea. Amestecați bine și lăsați așa o jumătate de oră.

Între timp, vă puteți ocupa de tzatziki. Curățați unul dintre castraveți și dați-l pe răzătoare. Scurgeți excesul de apă și amestecați castravetele cu iaurtul grecesc, usturoiul zdrobit, sare, piper și un strop de zeamă de lămâie. Puneți sosul la rece.

(Vezi aici rețeta autentică grecească de tzatziki)

Tăiați roșiile și celălalt castravete cubulețe. Tăiați ceapa roșie julien și puneți-le deoparte.

Pentru a prepara carnea, puneți la încins o tigaie pe foc. Puneți carnea în tigaie și rumeniți-o bine pe ambele părți. Când s-a răcit puțin, tăiați carnea fâșii.

Tot ce mai aveți de făcut este să asamblați gyros-ul. Îl puteți face rulat, ca pe shaorma, sau doar împăturit în două.

Încălziți puțin lipia și ungeți cu sosul tzatziki. Puneți fâșii de carne, ceapă, salată ruptă bucăți, cubulețe de roșii și castraveți și pătrunjel tocat. Rulați gyros-ul și serviți, cu cartofi prăjiți sau salată sau cu extra sos tzatziki.

Poftă bună!