S-a ajuns la concluzia ca cele mai multe cazuri de cancer pot fi prevenite prin nutritie si stil de viata sanatos. O greutate normala, o dieta sanatoasa, exercitii fizice si reducerea aportului de alcool si/sau tutun, toate acestea conteaza pentru diminuarea riscurilor de a face cancer.

Cele mai frecvente 5 tipuri de cancer, in ordinea incidentei, sunt cel de prostata, de colon, de san, melanomul si cancerul pulmonar. Dragostea pentru soare si fumatul explica mai ales ultimele doua, dar hrana, exercitiile fizice si alte alegeri in stilul de viata explica o mare parte a riscului unei persoane de a dezvolta o forma de cancer.

Iata noi recomandari de prevenire a cancerului.

Consuma cat mai multe fructe si legume

Din pacate, nu exista un superaliment care sa previna cancerul. Este vorba despre o varietate de alimente care ofera cele mai mari beneficii.

De ce sunt fructele si legumele atat de importante?
Alege oricare dintre caracteristicile urmatoare: contin vitamine, fibre, fitochimicale si ajuta la controlul greutatii.

Legumele carora ar trebui sa le acorzi o atentie sporita sunt cele cu frunze verzi. Acestea includ broccoli, spanac, salata si varza - alimentele care sunt pline de nutrienti.

Limiteaza sau evita consumul de alcool

Cand vine vorba de alcool, uita scuza conform careia bei pentru ca este bun pentru inima ta.

Alcoolul este puternic legat de cancer al gurii, esofag, de san, de colon si ficat; cu cat bei mai mult, cu atat este mai mare riscul. Alcoolul prin conversia la acetaldehida poate deteriora direct ADN-ul celular.

De asemenea, poate afecta ficatul, poate creste solubilitatea cauzatoare de cancer a altor substante chimice, poate creste nivelul de estrogen, si duce la scaderea nivelului unor substante nutritive benefice, cum ar fi acidul folic.

Evita carnea rosie si pe cea prelucrata

Acest sfat este bine sustinut de dovezi. World Cancer Research Fund (WCRF), apune ca legatura dintre carnea rosie si cancerul colorectal este "convingatoare". Iubitorii de carne pot sta, totusi, linistiti. WCRF recomanda pastrarea consumului de carne rosie, la sub 500 de grame de carne fiarta pe saptamana.

Pestele si puiul sunt bune alternative in cazul in care gandul de a pierde o friptura zi cu zi este prea mult pentru tine.

Este recomandat sa eviti carnea foarte gatita, cum ar fi cea prajita sau facuta la gratar.

Cand carnea este expusa la temperaturi ridicate pentru o lunga perioada de timp, reactiile naturale din alimente pot produce producerea de amine heterociclice, considerate potentiale cauze de producere a cancerului la san, pulmonar, de colon, de stomac si cancerul de prostata.

Pentru femei este recomandat sa consume alimente din soia pentru a reduce riscul de cancer la san. Soia contine o clasa de fitochimicale numite izoflavone, care au structuri chimice similare cu estrogenul. Aceste izoflavone se crede ca inhiba partial propriul estrogen natural al unei femei in stimularea cresterii celulare.

Pentru barbati este recomandat sa evite produsele lactate pentru a reduce riscul de cancer de prostata.

Desi exista unele dovezi limitate conform carora produsele lactate pot creste riscul de cancer de prostata, exista, de asemenea, un nivel mai ridicat de probeconform carora laptele si calciul pot reduce riscul de cancer colorectal.

O dieta bogata in calciu poate duce la o scadere a productiei de vitamina D. Vitamina D este un regulator important al cresterii si proliferarii celulare.