Pe masura ce boala progreseaza, simptomele pot include probleme de vorbire, modificari ale dispozitiei, pierderea motivatiei, incapacitatea de auto-ingrijire si probleme de comportament.

Cauza exacta a bolii Alzheimer nu este cunoscuta. Cu toate acestea, aproximativ 70% din cazuri sunt legate de genetica. Alti factori de risc includ un istoric de leziuni la nivelul capului, depresie sau hipertensiune.

Daca ai un risc ridicat de a suferi de Alzheimer, alegerile dietetice te pot ajuta foarte mult. De fapt, multe alimente pot imbunatati sanatatea cognitiva si reduce riscul de dezvoltare a bolii.

1. Afinele
Afinele sunt pline de antioxidanti, care pot proteja creierul de daunele radicalilor liberi. Ei protejeaza, de asemenea, organismul de compusi de fier daunatori care pot provoca boli degenerative, cum ar fi Alzheimer, scleroza multipla si Parkinson.

De asemenea, fitochimicalele, antocianinele si proantocianidinele din afine ofera beneficii pentru sistemul neuroprotector.

2. Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi salata, ajuta la mentinerea abilitatilor mentale, pentru a preveni declinul cognitiv si de a reduce riscul de boala Alzheimer. Sunt o sursa bogata de vitamina B12, care este importanta pentru sanatatea cognitiva.

Un studiu publicat in 2013 a demonstrat modul in care suplimentarea cu vitamina B, a fost capabila de a incetini ingustarea regiunii creierului asociate cu boala Alzheimer.

3. Ceaiul verde
Cand vine vorba de alimente bogate in antioxidanti pentru a imbunatati puterea creierului, ceaiul verde ar trebui sa fie cu siguranta inclus in lista. Natura sa antioxidanta sprijina vasele de sange din creier astfel incat sa poata functiona corect.

De asemenea, consumul de ceai verde poate opri cresterea placii in creier, care este coreata cu bolile Alzheimer si Parkinson, doua afectiuni neurodegenerative dintre cele mai frecvente.

4. Scortisoara
Un condiment popular, care poate ajuta ruperea placii de pe creier si poate reduce inflamarea creierului care provoaca probleme de memorie, este scortisoara.

Scortisoara este eficienta in prevenirea precum si intarzierea simptomelor bolii Alzheimer prin imbunatatirea fluxului sanguin la nivelul creierului. Chiar si inhalarea parfumului poate spori procesul cognitiv si poate imbunatati functionarea creierului legata de atentie, memorie si viteza.

5. Somon
Pestele de apa rece ca somonul poate ajuta la mentinerea creierului precum si la reducerea riscului de probleme ale creierului legate de varsta.

Acizii grasi omega-3 care se gasesc in somon joaca un rol important in protejarea impotriva bolii Alzheimer si a altor forme de dementa.

Intr-un studiu din 2007, cercetatorii de la Universitatea din California au descoperit ca acidul docosahexaenoic (DHA), un tip de acid gras omega-3, poate ajuta la prevenirea dezvoltarii bolii Alzheimer. Acesta poate incetini dezvoltarea leziunilor cerebrale, care sunt semnele distinctive ale acestei boli neurodegenerative.

6. Turmeric
Turmericul contine un compus numit curcumin, care are proprietati antioxidante si anti-inflamatorii care aduc beneficii sanatatii creierului.

Proprietatea sa anti-inflamatoare poate preveni inflamarea creierului, una dintre principalele cauze de tulburari cognitive, cum ar fi boala Alzheimer.

In plus, puterea sa antioxidanta sprijina starea generala de sanatate a creierului, reducand acumularea placii in creier si imbunatatind fluxului de oxigen. Acest lucru la randul sau, previne sau incetineste progresia bolii Alzheimer.

7. Uleiul de masline
Uleiul de masline extra-virgin contine un component fenolic numit care contribuie la cresterea productiei de proteine cheie si enzime care ajuta la descompunerea placilor. Aceasta functioneaza ca un mecanism potential neuroprotector impotriva bolii Alzheimer.

Un studiu publicat in 2012 a aratat ca uleiul de masline extra-virgin poate imbunatati capacitatea de invatare si memoria.

8. Uleiul de nuca de cocos
La fel ca uleiul de masline, uleiul de nuca de cocos este de asemenea benefic in reducerea riscului de dementa precum boala Alzheimer. Trigliceridele cu lant mediu din uleiul de nuca de cocos cresc corpii cetonici, care actioneaza ca un combustibil alternativ pentru creier. Acest lucru imbunatateste performanta cognitiva.

9. Broccoli
Aceasta leguma este o sursa bogata de acid folic si vitamina C, ambele jucand un rol cheie in functiile creierului. Un studiu publicat in 2012 a raportat ca mentinerea unor niveluri de vitamina C sanatoase poate avea o functie de protectie impotriva declinului cognitiv asociat cu varsta si boala Alzheimer.

10. Nucile
Datorita proprietatilor anti-inflamatorii si antioxidative din nuci, aceste fructe cu coaja lemnoasa poate ajuta la reducerea riscului, intarzia debutul, si incetini progresia sau chiar preveni boala Alzheimer.

Aportul de nuci protejeaza creierul de proteina beta-amiloid, o proteina care de multe ori apare in creierul persoanelor cu Alzheimer.