Puiul cel mai suculent, gatit lent intr-un sos bogat, apoi servit cu piure pentru a te bucura de fiecare picatura, face din clasicul coq au vin un fel de mancare fin si savuros.
Timp total 2 ore și 30 minute
Ingrediente
- 750ml de vin rosu
- 1.8-2 kg carne de pui, taiata in 8-10 bucati
- 2 foi de dafin
- 5 fire de cimbru
- 30g unt
- 200g bacon, taiat in felii
- 12 cepe mici, taiate pe jumatate
- 2 catei de usturoi, zdrobiti
- 50ml cognac
- 250ml supa de pui
- 200g ciuperci mici
Mod de preparare
1. Se incepe cu o zi inainte: se toarna vinul rosu intr-un vas mare, se adauga puiul si ierburile, se acopera si se marineaza in frigider timp de cel putin 12 ore (sau pana la 24 ).2. A doua zi, se incalzeste untul intr-o cratita, la foc mic. Se adauga bacon-ul si se prajeste, amestecand adesea, timp de 8-10 minute. Se scoate bacon-ul si se lasa deoparte. Se scot bucatile de pui din castron, se condimenteaza cu putina sare (se pune deoparte marinata). Se adauga carnea de pui in cratita, cu pielea in jos, apoi se prajeste pentru cateva minute. Se intoarce, se mai lasa cateva minute, apoi se scoate.
3. Se adauga ceapa in cratita, cu un varf de sare si se caleste, amestecand des. Se reduce caldura, apoi se adauga usturoiul si se gateste amestecand, timp de 2-3 minute. Se pune bacon-ul in cratita si bucatile de pui. Se ia de pe foc, se toarna coniac si se flambeaza. Odata ce flacarile au disparut, se pune vasul la foc si se adauga marinata si supa.
4. Se da in fiert, apoi se adauga ciupercile, se acopera oala si se lasa la foc mic timp de 1 ora si jumatate, amestecand ocazional, pana cand carnea este frageda si cade de pe os. Daca lichidul scade sub doua treimi, se adauga mai multa supa. Cand este gata, se potriveste de condimentele, apoi se serveste cu piure.