O lingurita de miere

Cercetarile recente sugereaza alimentele care contin fructoza si glucoza pot fi mai bune decat cele ce contin doar glucoza pentru stimularea energiei in timpul activitatilor de anduranta.

Dar, inainte de a te duce sa-ti iei un supliment, ia in calcul mierea: la fel ca zaharul, contine parti egale de fructoza si glucoza, dar contine, de asemenea, antioxidanti si vitamine.

Concluzia: mierea are o multime de beneficii, in afara de faptul ca este dulce. Cu cat este mai inchisa la culoare, cu atat contine mai multi compusi care lupta impotriva bolilor.

Capsula de cofeina

Studiile care demonstreaza imbunatatirea performantei sportive, ca urmare a consumului de cofeina implica adesea consumul de cafea. Nu este chiar asa, in conformitate cu cele mai recente cercetari.

Cercetatorii au studiat 9 alergatori de anduranta, in cadrul unor studii clinice, dupa ingerarea, fie a unei capsule (cofeina sau placebo) sau cafea (decofeinizata sau cafea obisuita).

Numai capsula de cofeina a crescut rezistenta fizica. Cercetatorii cred ca alti compusi din cafea pot contracara unele dintre beneficiile ale cofeinei.

Un pahar de lapte cu ciocolata

Un mic studiu din 2006 a scos la iveala faptul ca laptele cu ciocolata ar putea ajuta sportivii obositi sa se incarce cu energie la fel de bine sau chiar mai bine decat bauturile populare in randul sportivilor.

In cadrul studiului, 9 ciclisti au mers pana la epuizare, s-au odihnit timp de patru ore, apoi au pedalat din nou. In timpul perioadei de repaus, au baut fie ciocolata cu lapte cu continut scazut de grasimi, Gatorade sau Endurox.

Ciclistii care au baut ciocolata cu lapte au fost in masura sa pedaleze cu 50% mai mult decat cei care au consumat Endurox si aproape la fel de mult ca cei care au baut Gatorade.

Iaurt

Exeritiile regulate suprasolicita sistemul imunitar, iar sportivii pot deveni sensibili la infectii ale tractului respirator superior.

Dar noi cercetari sugereaza ca probioticele - culturile vii active din iaurt - ar putea ajuta la mentinerea sanatatii. Un studiu din 2008 pe 20 de sportivi de anduranta (publicat in British Journal of Sports Medicine), a ajuns la concluzia ca administrarea de capsule cu probiotice zi de zi imbunatateste activitatea celulelor T ale sistemului imunitar al atletilor.

Probioticele pot ajuta, de asemenea, la calmarea greturilor, cu care atletii se confrunta de multe ori.