17 mâncăruri pe care nu trebuie să le ratezi în Grecia

Grecia este faimoasă pentru istoria sa bogată, peisajele impresionante și, desigur, pentru bucătăria sa delicioasă.

Fie că te afli în Atena, pe insulele grecești sau în alte regiuni ale țării, vei fi răsfățat cu o varietate de preparate tradiționale care te vor cuceri cu aromele și gusturile lor autentice.

Dacă te afli într-o călătorie în Grecia, iată 16 preparate pe care nu trebuie să le ratezi pentru a te bucura de adevărata experiență culinară grecească.

Mâncăruri grecești de neratat

1 din 17

Musacaua este, fără îndoială, cel mai popular și tradițional fel de mâncare din Grecia. Îți va fi greu să găsești o tavernă care să nu o servească sau o gospodărie care să nu o pregătească la ocazii speciale.

Cu straturi de vinete, cartofi și o umplutură sățioasă de miel sau vită, condimentate perfect, și acoperite cu un sos bechamel cremos, această musaca tradițională grecească este o delicatesă care te va pe loc. Este o adevărată explozie de arome și texturi.

2 din 17

O combinație clasică de roșii, castraveți, ceapă roșie, măsline, brânză feta și ulei de măsline, salata grecească este un fel de mâncare simplu, dar plin de prospețime și gust.

3 din 17

Spanakopita este o plăcintă tradițională grecească umplută cu spanac și brânză feta, încadrată într-un aluat crocant. Este perfectă pentru a fi savurată ca gustare sau ca parte a unei mese.

4 din 17

Creveții Saganaki pot fi serviți ca aperitiv sau ca fel de mâncare principal și se pregătesc extrem de ușor, în mai puțin de o jumătate de oră.

Gustul este pur și simplu irezistibil și poate oferi senzația de bine specifică zilelor de vacanță chiar și în cele mai aglomerate și anoste săptămâni de muncă.

5 din 17

O tocăniță sau o mâncare de legume este oricând o alegere delicioasă și sănătoasă, fie că sunteți vegetarieni, țineți post sau pur și simplu vreți ceva fără carne.

Briam este o mâncare grecească de legume la cuptor, gătite în ulei de măsline. Această rețetă ușoară și delicioasă se face cu doar câteva ingrediente și este vegană, cu un conținut scăzut de carbohidrați și fără gluten.

Ceea ce este special la această mâncare de legume în stil grecesc este că își obține toată aroma din usturoi, sare, piper, oregano și, cel mai important, ulei de măsline extravirgin. Odată gătite, legumele sunt foarte fragede, iar aromele se combină în cel mai armonios mod posibil.

6 din 17

Un alt preparat gecesc foarte popular, gyros constă în carne de porc, miel sau pui, gătită pe un rotisor vertical și apoi tăiată felii subțiri. Este servit într-o lipie cu sos tzatziki, cartofi prăjiți și diverse legume.

7 din 17

O gustare dulce și pufoasă, loukoumades sunt gogoși grecești făcute din aluat dospit, prăjite până devin aurii și apoi stropite cu sirop de miere și presărate cu nuci măcinate. Sunt o experiență delicioasă pentru papilele tale gustative.

8 din 17

O specialitate de stradă extrem de populară, souvlaki constă în bucăți de carne (de obicei porc sau pui) gătite la grătar și servite pe un băț de lemn. Poate fi acompaniat de lipie, salată, roșii și sos tzatziki.

Souvlaki este un fel de mâncare delicios și satisfăcător care este perfect pentru o zi de vară. Este, de asemenea, un aliment relativ ieftin, ceea ce îl face o opțiune populară pentru studenți și alți oameni cu buget redus.

Dacă nu ai încercat niciodată souvlaki, îți recomand să o faci. Este atât de delicios încât îți va lăsa cu siguranță gura apă.

9 din 17

Acest sos răcoritor și aromat este făcut din iaurt, castraveți proaspeți răzuiți, usturoi și ulei de măsline. Este o alegere perfectă pentru a însoți preparatele grecești și îi conferă o notă proaspătă și cremoasă.

10 din 17

Pe lângă preparatele pe bază de carne, Grecia este cunoscută și pentru fructele sale de mare. Octopusul la grătar este un preparat popular, preparat cu usturoi, ulei de măsline și ierburi aromate.

Este o delicatesă pe care nu ar trebui să o ratezi dacă ești un iubitor de fructe de mare.

Caracatița este o sursă excelentă de proteine cu conținut scăzut de grăsimi, cu peste 25 de grame de proteine pentru fiecare porție de 85 de grame.

Aceasta este, de asemenea, bogată în numeroase vitamine și minerale esențiale, inclusiv vitamina B12, potasiu, fosfor, seleniu și zinc.

11 din 17

Baclavaua, acest desert atât de savuros, este în centrul unei dezbateri aprinse între istoricii greci și turci. În timp ce grecii revendică baclavaua ca fiind o creație antică elenă, cu referințe în scrierile literatului grec Athenaeus din secolul al III-lea d.Hr., turcii susțin că aceasta a apărut în Evul Mediu, în zona Gaziantep.

O prăjitură dulce și crocantă, baklava este făcută din foi subțiri de aluat, nuci tocate și sirop de miere. Este o alegere perfectă pentru a-ți satisface pofta de ceva dulce.

Există multe variații ale rețetei de baclava, în funcție de țară sau regiune. În Grecia, baclavaua este de obicei făcută cu nuci, dar poate fi făcută și cu alte umpluturi, cum ar fi fistic, migdale sau caju.

12 din 17

De-a lungul coastei Mediteranei, fructele de mare reprezintă o adevărată comoară culinară, iar midiile dunt unele dintre cele mai apreciate.

Midiile gătite cu pătrunjel, usturoi și vin sunt un simbol al bucătăriei mediteraneene, unde gustul autentic este pus pe un piedestal. Aroma distinctă a midiilor, îmbogățită de notele de usturoi și pătrunjel, și echilibrată de vinul alb, creează o combinație care încântă simțurile.

Deși sună sofisticat, acest fel de mâncare este surprinzător de ușor de preparat. Fiecare etapă este simplă și directă, ceea ce face rețeta accesibilă chiar și pentru cei fără multă experiență în bucătărie.

Dincolo de aromele sale deosebite, această rețetă este, de asemenea, o opțiune sănătoasă, plină de nutrienți benefici pentru organism.

Preparând și savurând acest fel de mâncare, ai ocazia să te conectezi la cultura și tradițiile culinare ale Mediteranei, chiar dacă nu ai fost niciodată acolo.

13 din 17

În bucătăria grecească, varza este deseori folosită pentru a face un fel de mâncare clasic, rustic, grecesc, și anume sarmalele. Există multe modalități de a le prepara, chiar și o versiune servită cu sos de ou și lămâie.

Sosul de ou și lămâie se potrivește extrem de bine cu aroma de varză fiartă. Astfel, obțineți un preparat rustic, savuros, ce pare complicat, dar în realitate, este foarte simplu.

14 din 17

Salata de vinete grecească nu este foarte diferită de varianta clasică pe care o știm noi din bucătăria românească, doar că are o cantitate mai mare de ulei de măsline.

Se prepară din vinete coapte, perfect afumate, cu usturoi, pătrunjel, ceapă roșie, suc de lămâie și ulei de măsline extravirgin. Este un aperitiv perfect pe pâinea preferată; sau serviți-o alături de carne sau chiar pește la grătar.

15 din 17

Bibanul de mare în stil grecesc este condimentat și prăjit la tigaie, acoperit cu un sos salsa făcut din lămâie, măsline, ardei și vinete. Atât de ușor de preparat, dar perfect pentru o cină specială. Se servește cu cartofi noi, orez sau cu broccoli la aburi.

16 din 17

Combinația de carne tocată cu vinete este atât de populară, încât o regăsim în multe bucătării internaționale, cum ar fi cea turcească și cea grecească, de exemplu. Și pentru că găsiți oricând vinete proaspete, vă propunem să încercați o rețetă simplă și decicioasă de vinete umplute cu carne tocată, rumenite la cuptor.

Melitzanes Papoutsakia se referă la vinete umplute cu carne tocată, gratinate cu cașcaval la cuptor. Puteți folosi carne tocată de porc sau de vită și le puteți servi alături de un sos tzatziki, tot un preparat tipic grecesc.  

17 din 17

Bouyourdi este o combinație armonioasă de brânză Feta, roșii și ardei, toate stropite generos cu ulei de măsline, puțin iute, datorită ardeiului jalapeno. O puteți savura ca garnitură sau ca fel de mâncare în sine, pentru că este foarte gustoasă și sățioasă.

Acestea sunt doar câteva dintre preparatele autentice grecești pe care ar trebui să le încerci în timpul călătoriei tale în Grecia.

Bucătăria grecească oferă o varietate de arome și gusturi care îți vor face călătoria culinară una memorabilă și savuroasă.

Așadar, indiferent dacă intenționezi să vizitezi Grecia sau dorești să experimentezi bucătăria grecească de acasă, nu rata șansa de a încerca aceste rețete. Ele te vor transporta, într-un fel sau altul, pe malurile pitorești ale Mării Egee, în mijlocul miresmelor de măsline și ierburi aromatice. 

Kali orexi! (Poftă bună!)