Pregătirile pentru Revelion sunt în toi și, fie că vei petrece noaptea dintre ani acasă, la un restaurant sau în aer liber, totul se rezumă, până la urmă, la mâncare. În afară de preparatele tradiționale care nu lipsesc din meniul de Sărbători, sunt și câteva alimente pe care este bine să le incluzi în meniul de Revelion, dacă vrei să-ți meargă bine în anul care vine.

Ține de tradiție, de superstiții și de convingerile fiecăruia, dar se spune că în noaptea de Anul Nou este bine să ai pe masă câte puțin din următoarele alimente, sub o formă sau alta. Există și un preparat complet interzis, dar veți afla la final despre ce este vorba.

Strugurii

Este bine ca în noaptea de Anul Nou să mâncați 12 boabe de strugure, câte una pentru fiecare lună din an. Tradiția provine de la spanioli, care sunt de părere că dacă mănâncă 12 boabe de strugure în ultimele momente din anul care se încheie, vor avea noroc în cel care vine. Nu știe nimeni dacă este adevărat, dar merită încercat.

Verdețurile

Salata verde sau verdețurile de orice formă trebuie să se regăsească și ele pe masa de Revelion. Explicația e simplă: verdețurile simbolizează ”verzișorii”, adică banii, iar dacă vrei să ai noroc la bani în anul care vine, știi ce ai de făcut. Tot în categoria aceasta intră și varza, crudă sau murată, sub formă de salată sau sarmale.

Carnea de porc

Se regăsește în meniul de Revelion aproape în toată lumea, exceptând țările musulmane. Carnea de porc simbolizează prosperitate, așa că mulți aleg să servească purceluș de lapte întreg, la proțap, în noaptea dintre ani. Nu trebuie neapărat să le urmați exemplul, dar o friptură de porc, o ruladă împănată sau niște cârnați afumați sunt nelipsiți din meniu.

Peștele

De departe cel mai popular aliment de Anul Nou este peștele. Tradiția s-a păstrat încă din Evul Mediu și se spune că aduce noroc, belșug și este de bun augur să fie mâncat în noaptea de Revelion, dar mai ales pe 1 ianuarie. Poate fi consumat sub orice formă, de la banalul pește prăjit sau la grătar, până la salate sau plăcintă cu pește.

Prăjiturelele

Și nu orice fel de prăjituri, ci acelea cu formă rotundă. Fursecurile, pricomigdalele, covrigeii și chiar tortul rotund intră în această categorie. Se spune că acestea sunt simbolul prosperității și al legăturii dintre oameni și nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion.

Ce să NU mâncați

La polul opus se află carnea de pui și pasăre. Se spune că nu este bine să o incluzi în meniul de Anul Nou, pentru că alungă norocul din casă și nu te lasă să privești spre viitor. Așadar, dacă sunteți superstițios, renunțați la carnea de pasăre pentru o zi, pentru că aveți atâtea alte opțiuni la dispoziție.