Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Unul dintre principalele tipuri de compusi din plante este antocianina, care face parte dintr-un grup de fitochimicale numite flavonoide.

Mai mult de 600 de antocianine diferite au fost gasite in natura. Cunoscute datorita pigmentilor colorati - inclusiv portocaliu, rosu, violet si albastru - pe care ii dau fructelor si legumelor, antocianinele sunt venerate pentru capacitatea lor de a proteja celulele de radicalii liberi.

Cu toate acestea, cercetarile arata ca antocianinele, de asemenea, poate ajuta la prevenirea unei serii de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare si anumite tipuri de cancer.

Studierea antocianinei este o provocare, deoarece este dificil de izolat componentele individuale. Acesti compusi complecsi "bioflavonoide" lucreaza cu alte fitochimicale si substante nutritive pentru a aduce beneficii sanatatii umane.

De exemplu, atunci cand mananci afine sau bei un pahar de vin rosu sau ceaiul verde, consumi un amestec complex de componente flavonoide. Cercetarile sugereaza ca activitatea antocianinei este mai eficienta atunci cand sunt in acest tip de amestec.

Cu toate acestea, ce se intampla cu antocianina dupa ce este consumata si metabolizata este oarecum un mister.

In ultimii ani, metodele de determinare a activitatii antioxidante in celulele au devenit mai sofisticate; cercetarile au aratat ca antocianina urmeaza o cale diferita fata de alte flavonoide.

Antocianinele activeaza mai multe cai de semnalizare, precum si procese celulare cruciale care pot apara de boli si pot ajuta la mentinerea sanatatii.

Acesti pigmenti puternici sunt consumati dintr-o varietate de plante. Conform Department of Agriculture's Database on the Flavonoid Content of Selected Foods, alimentele cu cele mai multe antocianine sunt afine, capsuni, cirese, pere, varza rosie, prune, zmeura si fasole neagra.

Deoarece fitochimicalele, cum ar fi antocianinele, se pot degrada rapid, eficacitatea lor este de scurta durata. Prin urmare, trebuie luate masuri pentru a extinde viabilitatea lor de la recoltare pana la consum. Cercetarile au aratat ca, prin congelarea fructelor si a legumelor se poate maximiza retentia lor de nutrienti.

Un studiu recent efectuat la Universitatea din California-Davis, cu Fundatia Frozen Food, a evaluat continutul de nutrienti din opt fructe si legume congelate si proaspete: afine, capsuni, morcovi, porumb, broccoli, fasole verde, mazare verde si spanac.

Cercetatorii au examinat continutul de nutrienti din fiecare in urmatoarele conditii: congelate - analizate in termen de 24 de ore de la recoltare si apoi, dupa 10 si 90 de zile in congelator; proaspete - analizat la momentul recoltarii si dupa trei si 10 zile in frigider.

Rezultatele au aratat ca vitaminele, mineralele si continutul de fibre dietetice, precum si compusii organici, cum ar fi antocianinele, au fost bine conservate in fructele si legumele congelate in comparatie cu cele proaspete.