Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Spre deosebire de carbohidratii simpli, inclusiv cele mai multe prajituri si zaharuri, fibra este un carbohidrat complex si nu creste nivelul de zahar din sange.

Fibrele se gasesc frecvent in legume, fructe, cereale integrale si leguminoase. Sunt un nutrient esential, ceea ce inseamna ca trebuie consumat in dieta.

Fibre solubile versus fibre insolubile

Fibrele solubile se dizolva in apa si fluidele gastrointestinale atunci cand intra in stomac si intestine. Se transforma intr-o substanta asemanatoare gelului, care este digerata de bacterii in intestinul gros, eliberand gaze si cateva calorii.

Fibra insolubila nu se dizolva in apa sau fluidele gastrointestinale si ramane mai mult sau mai putin neschimbata pe masura ce se misca prin tractul digestiv.

Deoarece nu sunt digerate deloc, fibrele insolubile nu sunt o sursa de calorii.

Beneficiile fibrelor solubile

  • Reducerea absorbtiei grasimilor si controlul greutatii: ca un gel gros, raspandit, fibrele solubile blocheaza grasimile care altfel ar fi digerate si absorbite.
  • Scaderea colesterolului: fibrele solubile impiedica distrugerea si digerarea colesterolului alimentar. In timp, fibrele solubile pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol sau la cantitatea de colesterol din sange.
  • Stabilizarea nivelurilor de zahar din sange (glucoza): La fel cum previne absorbtia grasimilor, fibrele solubile incetinesc ritmul de digestie a altor nutrienti, inclusiv carbohidratii. Acest lucru inseamna ca mesele care contin fibre solubile sunt mai putin susceptibile de a provoca cresteri ale nivelului de zahar din sange.
  • Reducerea riscului de boli cardiovasculare: Prin scaderea nivelului de colesterol, stabilizarea zaharului din sange si scaderea absorbtiei de grasimi, consumul regulat de fibre solubile poate reduce riscul bolilor de inima si al afectiunilor circulatorii.

Beneficiile fibrelor insolubile

  • Prevenirea constipatiei: Ca material nedigerabil, fibrele insolubile se afla in tractul gastro-intestinal, absorbind lichidul si lipindu-se de alte produse secundare de digestie care sunt gata de a fi formate in scaun. Prezenta sa accelereaza miscarea si prelucrarea reziduurilor, ajutand la prevenirea blocajului gastro-intestinal si a constipației sau a miscarilor intestinale reduse.
  • Reducerea riscului de boala diverticulara: Prin prevenirea constipatiei si a blocajelor intestinale, fibrele insolubile ajuta la reducerea riscului de a dezvolta hemoroizi in colon. De asemenea, poate reduce riscul de aparitie a cancerului colorectal.