E vară, e cald, și puțini sunt cei care pot refuza o bere rece. E la fel de bună și la terasă, dar și acasă, și la meci, dar și cu prietenii, și alături de un grătar, o pizza, o gustare sau pur și simplu, fără nimic altceva.
Probabil că știați deja că berea intră în categoria alimentelor, nu? Iată alte 14 lucruri pe care nu le-ați știut până acum despre bere:
Burta de bere este un mit. Potrivit nutriționistului Kathryn O’Sullivan, nu există nicio dovadă a legăturii dintre consumul de bere și apariția burții la bărbați.
Berea întărește oasele. Acest efect se datorează conținutului ridicat de silicon din bere, care ajută la fixarea calciului.
Consumul de bere reduce riscul aparițiilor pietrelor la rinichi. Dacă aveai nevoie de un motiv în plus să bei bere, acesta este cel mai bun!
Încă un motiv: berea îți îmbunătățește memoria. Rush University Medical Center spune că un consum responsabil și constant de bere scade cu 23% riscul de a avea probleme cu memoria pe parcursul vieții.
Berea conține aproape toate mineralele de care organismul are nevoie. În Evul Mediu, și copiilor li se dădea bere, pentru că era percepută ca o sursă de substanțe nutritive.
Berea ajută lactația. Femeile care alăptează consumă bere (fără alcool), iar acest obicei își are originea în secolul al 19-lea.
Există bere cu arome dintre cele mai ciudate. Amintim aici doar berea cu gust de usturoi și pe cea cu infuzie de cannabis.
Berea poate fi folosită și ca tratament spa. Are efecte benefice asupra părului și pielii, așa că o poți folosi și pe corp, în timp ce faci baie.
Cele mai vechi rețete de bere au aproximativ 5000 de ani. Erau scrise în versuri, pe tăblițe.
Primii berari profesioniști au fost femei. Era considerată o meserie nobilă pentru doamne.
În lume există peste 400 de sortimente de bere, cele mai multe fiind în Belgia.
Cea mai scumpă bere din lume este Vielle Bon Secours, costă 1000 de dolari sticla și se vinde la un singur local din Londra.
Dozele de bere au apărut abia în 1935, după ce până atunci se vindea doar la sticlă, halbă sau butoi. Producătorii de bere au observat că scade numărul oamenilor care merg la cârciumă, așa că au găsit o modalitate de a o vinde și de a încuraja consumul de bere și acasă.
Cel mai mare consum de bere/ locuitor se înregistrează în Cehia. Un cetățean ceh bea aproximativ 132 de litri de bere pe an. Pe locul doi vine Germania, iar pe trei - Austria. Nici România nu stă rău: locul 15 la nivel mondial.
Cum mai folosim berea?
Nu uitați că berea poate fi folosită și la gătit, într-o mulțime de rețete și feluri. Găsiți AICI toate sugestiile de care aveți nevoie, dacă vreți să gătiți cu bere.