Care este diferența dintre broccoli și broccolini

Atunci când o rețetă include broccolini, ați putea fi tentați să înlocuiți acest ingredient cu buchețele de broccoli pe care le aveți deja în frigider. Până la urmă, sunt cam același lucru, nu-i așa? Greșit. Deși au un gust și un aspect asemănător, între broccoli și broccolini există câteva diferențe ce merită să fie remarcate.

Ce este broccoli

Originile broccoliului pot fi urmărite până în Italia, în urmă cu mai bine de 2.000 de ani. Broccolini este o legumă mult mai nouă, ce a fost creată în anul 1993. Din cauza asemănării sale cu broccoli, mulți oameni presupun că este doar o versiune mai mică a acestei legume crucifere. Cu toate acestea, este de fapt o încrucișare între broccoli și broccoli chinezesc.

Deși poate părea ciudat, broccoli este practic o floare mare, comestibilă. Buchețelele și tulpina sa pot fi consumate crude sau gătite în diverse feluri de mâncare. Unii adoră această legumă, în timp ce alții cred că are un gust mai degrabă neplăcut.

Însă, această legumă cruciferă este adesea lăudată de specialiștii în sănătate ca fiind un superaliment, datorită conținutului mare de fibre, acid folic, potasiu și vitaminele K și C. Broccoli poate fi consumat în întregime și preparat în numeroase feluri: crud, prăjit, la aburi, sotat și chiar înăbușit și prăjit.

Ce este broccolini

Broccolini reprezintă un hibrid dezvoltat în Japonia între broccoli și broccoli chinezesc. Arată aproape identic cu broccoli, dar este mult mai mic și mai delicat. Deși broccoli și broccolini au arome foarte asemănătoare, gustul de broccolini este ușor mai dulce și ar putea fi comparat cu cel al sparanghelului. Această legumă este bogată în fibre și vitaminele C și A.

Unele persoane mai numesc broccolini și „baby broccoli", deși această legumă nu este o versiune tânără a broccoli, așa cum ar sugera acest nume. În timp ce broccoli obișnuit are tulpini groase și coroane bine strânse, broccolini are tulpini mai subțiri și mai dulci și flori de un galben strălucitor.

Atunci când sunt combinate cu frunze de păpădie și frunze de pătrunjel, florile de broccolini adaugă un strop de culoare strălucitoare și mai mult gust unei salate. Când sunt ușor prăjite, aceste legume capătă un gust dulceag.

Ce este broccoli chinezesc

Broccoli chinezesc este o legumă cu frunze verzi, cu tulpini și frunze groase, ce seamănă cu varza. Gustul său este asemănător cu cel al broccoli, dar este ceva mai înțepător. În plus, ca și broccoli, broccoli chinezesc este sărac în calorii, dar bogat în substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele B6 și K.

Care este diferența dintre broccolini și broccoli

În privința aspectului, broccoli este net diferit față de broccolini. Broccoli este robust și voluminos, asemănător conopidei, și este vândut de obicei într-o singură căpățână mare. Broccolini și broccoli au tulpini mai lungi și mai subțiri și sunt de obicei ambalate în buchețele. Broccolini este o legumă mai frunzoasă decât broccoli.

În ceea ce privește gustul, broccoli are o aromă ușor dulce-amăruie și tulpini groase și cărnoase. Pe de altă parte, broccolini are un gust mai blând și mai dulce, cu tulpini ferme, crocante și buchețele cu frunze.

Beneficiile consumului de broccoli și broccolini

Broccoli conține aproape de două ori mai multă vitamina C decât broccolini. În plus, conținutul ceva mai mare de acid folic face ca această legumă să fie deosebit de utilă pentru femeile care vor să aibă un copil și pentru cele aflate în primele trei luni de sarcină.

De asemenea, cantitățile mai mari de fier și potasiu din broccoli reprezintă un avantaj în plus, în contextul în care aportul acestor minerale este scăzut la aproximativ un sfert dintre adolescenți și femeile sub 65 de ani.

Broccolini are puțin mai mult fosfor, mangan și calciu decât broccoli - toate acestea fiind foarte importante pentru sănătatea oaselor. Însă, această legumă câștigă la mare distanță în ceea ce privește vitamina A, oferind o cantitate de aproape patru ori mai mare decât broccoli.

Aproximativ 10 la sută dintre adolescenți și bărbați, 20 la sută dintre femei și 14 la sută dintre adolescente au un aport foarte scăzut de vitamina A, așa că este recomandat consumul de broccolini.