Noi cercetari, publicate in Journal of Nutrition, sugereaza ca nivelul scazut de vitamina B-folic (gasita in spanac, mazare si alte legume cu frunze verzi) este asociat cu un risc cu 35% mai mare de pierdere a auzului la oameni de peste 50 de ani.
Cercetatorii au observat aproape 3.000 de oameni din Australia, Blue Mountains si au constatat ca un deficit de acid folic determina un nivel ridicat de homocisteina (un factor de risc cunoscut pentru boli de inima), care, la randul sau, ar putea limita fluxul de sange la cohlee - parte componenta a urechii care transforma undele de presiune in semnale sonore pe care creierul le poate intelege.
Intr-un studiu separat, efectuat pe aceiasi participanti, autorii au constatat ca la cei care au mancat doua sau mai multe portii de peste pe saptamana a fost mai putin probabil sa se dezvolte pierderea auzului ca urmare a inaintarii in varsta, comparativ cu persoanele care au consumat mai putin peste. In plus, printre participantii la care a inceput deja pierderea auzului, cei care au mancat mai mult peste au observat incetinirea evolutiei.
Cercetatorii cred ca omega-3 din peste si proprietatile sale anti-inflamatorii ajuta la reducerea riscului vascular ceea ce ar putea ajuta la protejarea impotriva pierderii auzului.
Nu Stai Prea Bine Cu Auzul? Iata Ce Trebuie Sa Mananci!
Le ceri, adeseori, celorlati sa repete sau sa vorbeasca mai tare? Cercetarile sugereaza ca o doi nutrienti - acid folic si omega-3 acizi te pot ajuta la prevenirea pierderii auzului ca urmare a imbatranirii.
Recomandări
Trending