Ce riști dacă mănânci salate crude în timpul sarcinii. Toate viitoarele mămici ar trebui sa stie asta!

Pentru cele mai multe dintre femei, salatele de fructe sau de verzituri, reprezintă o opțiune de hrană sănătoasă și de ce să nu recunoaștem, și cu puține calorii.

Într-adevăr salatele sunt surse bogate de nutrienți necesari pentru a susține o sarcină sănătoasă, însă nu este de mirare că multe dintre femeile însărcinate se întreabă cum să mănânce salatele de crudități pentru a fi sigure atât pentru ele cât și pentru făt.

Și asta pentru că medicii recomandă ca, în timpul sarcinii, majoritatea alimentelor să fie servite gătite.

Cu toate acestea, salatele de toate tipurile pot fi savurate în siguranță în timpul sarcinii. Dar țineți cont de faptul că produsele crude trebuie spălate cu grijă înainte de a le savura.

Trecerea prin apă a legumelor reprezintă cheia siguranței și normal, cel mai bine este să fie pregătite proaspete, atât acasă, cât și la restaurante.

Salatele sunt pline de beneficii nutritive, dar pot găzdui și bacterii dăunătoare dacă nu sunt alese și pregătite cu grijă.

În continuare vă oferim un ghid complet despre ce trebuie evitat, atunci când luați masa în oraș sau acasă la dumneavoastră.

Salata ambalată sau pregătită în avans este sigură atunci când sunteți însărcinată?

Pentru viitorii părinți, salatele pregătite în avans sau cumpărate de-a gata în pungi pot fi o salvare de moment.

Totuși, salatele pregătite în prealabil includ și verdețuri tocate și ambalate sau combinate.

Și chiar dacă le spălați, legumele crude sunt cauza unor boli transmise prin alimente.

Salatele sunt purtătoare de E. coli, Salmonella, Listeria și Cyclospora. Dintre acestea, Listeria este cea mai problematică în timpul sarcinii, deoarece poate provoca vătămări grave pentru făt.

Și mai mult, femeile însărcinate în primul trimestru sunt deosebit de sensibile la Listeria și Salmonella. Asta înseamnă că este important să spălați salata înainte de a o mânca pentru a înlătura orice posibilitate de infecție.

Salatele ambalate vin tocate sau mărunțite și sunt adesea promovate ca „prespălate”. Nu este suficient însă să aveți încredere că procesul de producție este curat și vă protejează de bolile alimentare, acestea putând fi riscante în timpul sarcinii.

Dacă doriți să mâncați salată pregătită în prealabil, cel mai bine este să o spălați încă o dată acasă, chiar dacă este „prespălată”.

Salata de fructe pretăiate este sigură atunci când sunteți însărcinată?

Salatele de fructe proaspete preambalate sunt o opțiune bună, dar nu au ce căuta în alimentația ta în timpul sarcinii. Partea exterioară a fructelor întregi (coaja), cum ar fi pepenele, ananasul și strugurii pot adăposti bacterii.

În timp ce spălarea fructelor întregi înainte de a le mânca sau tăierea lor este o bună practică atunci când vă preparați acasă propria salată de fructe, cumpărarea unei salate de fructe pretăiată înseamnă că aveți toată încrederea că oricine a tăiat fructele a făcut-o respectând regulile sanitare.

Dacă o bucată de fruct dintr-o salată preambalată are bacterii pe partea exterioară și nu este spălată, cuțitul folosit pentru a tăia fructele în bucăți poate transfera această bacterie în restul salatei de fructe. Acest lucru o va contamina și vă poate îmbolnăvi.

Pentru că nu știți cât de sigur se prepară salata de fructe pretăiată, cel mai bine este să o evitați în timpul sarcinii.

Este sigur să mănâncați salată preparată în restaurant atunci când sunteți însărcinată?

A comanda o salată la un restaurant poate părea cea mai sănătoasă alegere, dar nu este întotdeauna așa în timpul sarcinii. Deoarece „salata de restaurant” este un termen relativ, îl vom analiza mai jos, astfel încât să puteți alege cel mai sigur tip de salată atunci când ieșiți la masă.

“Barurile” de salate în timpul sarcinii

“Barurile” de salate (salatele expuse în diferite recipiente), unde verdeața și toppingurile stau afară sunt destul de riscante. Asta pentru că, de obicei, mâncarea se menține rece cu gheață ascunsă sub barul de salate, iar, din păcate, Listeria poate supraviețui răcirii, infecția provocată fiind o reală problemă.

Și încă un aspect de care trebuie să țineți cont este că nu tot personalul care prepară salatele ține atât de mult la igienă pe cât v-ați dori dumneavoastră.

Și tot la fel de adevărat este că unele dintre buticurile cu salate, cu costuri mai mici, folosesc și produse preambalate, precumpărate și le expun în recipiente, ceea ce implică riscurile despre care am explicat mai sus.

Salate la Fast Food în timpul sarcinii

Multe restaurante fast-food au în meniu și salate, iar cele folosite sunt tot din pungi, fiind vândute în recipiente, alături de dressing. Și în acest caz, întrucât salata este ambalată în pungi la frigider, poate fi contaminată cu diferite bacterii.

Așa cum am mai spus, o condiție esențială este ca femeile însărcinate să spele salatele din pungi înainte de a fi mâncate. Cu toate acestea, nu există nicio cerință concretă ca restaurantele să își spele salata „prespălată” din pungi, înainte de servire. Ca urmare, cel mai bine este să evitați salatele de tip fast-food în timpul sarcinii.

Salate de la restaurant proaspăt făcute când sunteți însărcinată

Alte restaurante, de la cele de tip fast-food până la cele rafinate, prepară salatele proaspete, pe loc. Și aici este vorba despre faptul că le cumpără întregi, le spală, le toacă și apoi urmează rețeta salatei pe care o au în meniu.

Deoarece salatele proaspăt făcute nu folosesc salată și verdețuri în pungi, acestea sunt cea mai sigură opțiune pentru viitoarele mame atunci când comandă o salată la restaurant.

Când aveți îndoieli, cel mai bine este să întrebați ospătarul cum este pregătită salata și dacă se folosește salată verde preambalată.

Salata făcută acasă este mai sigură în timpul sarcinii?

După cum am menționat mai devreme, salata este ca “un magnet” pentru contaminarea bacteriană și bolile alimentare, dar există măsuri de precauție pe care le puteți lua atunci când pregătiți o salată proaspătă acasă, pentru a vă asigura că o puteți consuma în siguranță.

Ca și în cazul salatelor pregătite în prealabil, este important să spălați bine salata verde și verdețurile, îndiferent de unde le cumpărați. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este într-o strecurătoare sau sub jet de apă.

În ceea ce privește unele salate, cu pui sau somon, trebuie spus că acestea se servesc reci deasupra patului de salată verde și pot găzdui și ele bacterii dăunătoare, așa că este important să le serviți „fierbinți” pentru a preveni bolile de origine alimentară.

De exemplu, dacă doriți să savurați o salată cu piept de pui, gătiți puiul chiar înainte de a-l mânca, apoi adăugați-l în salată cât este încă fierbinte.

Brânzeturile reprezintă o altă alegere la îndemână de topping ce nu este întotdeauna sigură. Ca toate alimentele din timpul sarcinii, tipurile pasteurizate sunt cele mai sigure, așa că asigurați-vă că adăugați în salata dumneavoastră numai brânzeturi pasteurizate. Cu toate acestea, unele brânzeturi moi nu sunt niciodată sigure în timpul sarcinii, chiar dacă sunt făcute cu lapte pasteurizat.

Alte garnituri, cum ar fi crutoanele, nucile și bucățile de șuncă sau bacon din comerț, pot fi consumate în siguranță pe toată durata sarcinii dacă sunt cumpărate ambulate.

Pot mânca salată în fiecare zi dacă sunt însărcinată?

Salata este renumită ca fiind un aliment sănătos. De asemenea, este ușor de personalizat pentru a vă crea o masă unică de fiecare dată, dar oare este sigur să mâncați o salată pe zi în timpul sarcinii?

Spre exemplu, o salată normală, de primăvară, reprezintă o sursă bună de fibre, vitamine A și K, acid folic, mangan și potasiu.

Aceste vitamine și minerale, în special acidul folic, ajută la susținerea creșterii copilului. De altfel, conținutul ridicat de fibre este benefic pentru mamele care se confruntă cu constipație din cauza sarcinii.

Așadar, consumul zilnic de salată va oferi femeilor însărcinate un aport de vitamine și minerale. Cu toate acestea, pentru cele care sunt sensibile la efectele fibrelor, o salată pe zi poate însemna totuși “călătorii” mai dese la toaletă.

În general vorbind, atâta timp cât verdețurile din salată sunt bine spălate și toppingurile și dressingurile sunt sigure în timpul sarcinii, nu există efecte secundare nedorite în ceea ce privește savurarea unei salate, chiar și zilnic, atunci când purtați un bebeluș în pântec.

Per total însă, în timpul sarcinii, cea mai sigură opțiune este să vă faceți o salată proaspătă acasă, spălând bine verdețurile înainte de a le mânca.

Totodată, ca o concluzie, ar trebui să evitați salatele din restaurante, atât pe cele din legume cât și pe cele de fructe deoarece dacă sunt preambalate pot fi purtătoare de bacterii.

Iar la final, se poate spune doar că salatele, pregătite în mod corespunzător, sunt bogate în vitamine, minerale și fibre și pot fi un plus hrănitor de care aveți nevoie în timpul sarcinii!