- Ce este, de fapt, cafeaua decofeinizată?
- Care este conținutul de cofeină din cafeaua decafeinizată?
- Puteți să beți cafea decofeinizată în timpul sarcinii?
- Câtă cafea decafeinizată poate bea o femeie însărcinată pe zi?
- Efectele secundare ale consumului de cafea decofeinizată atunci când sunteți însărcinată
- Cafeaua decofeinizată vs. cafeaua obișnuită: care este mai bună în timpul sarcinii?
- Cafeaua decofeinizată poate provoca avort spontan?
Nimeni nu poate nega faptul că o ceașcă de cafeau are un gust grozav, mai ales la prima oră de dimineață. Fără acea ceașcă de cafea atât de necesară, cei mai mulți dintre oameni tind să se simtă plictisiți și lipsiți de viață. Din păcate, ceea ce face cafeaua atât de energizantă este cofeina, pe care ar fi mai bine să o evitați în timpul sarcinii, din cauza unor efecte adverse pentru sănătate, ce ar putea fi cauzate de aceasta.
Femeile care consumă cafea în mod regulat obișnuisc să treacă la cea decofeinizată atunci când sunt însărcinate, deoarece gustul acesteia le poate oferi un sentiment de confort și familiaritate dimineața. Dar oare este cafeaua decofeinizată sigură în timpul sarcinii?
Ce este, de fapt, cafeaua decofeinizată?
Cafeaua decofeinizată sau fără cafeină este la fel ca una obișnuită, doar că 97% din cofeină este eliminată din conținut. Acest lucru are loc chiar de la început, boabele de cafea verde neprăjite având cofeina extrasă prin scufundarea lor în lichid.
Cea mai mare parte a cafelei decofeinizate este făcută folosind procesul elvețian. Această metodă a fost dezvoltată în 1979 și este eficientă pentru a elimina cofeina din cafea fără a utiliza solvenți. Astfel, boabele de cafea sunt înmuiate într-un extract de cafea verde fără cofeină, în care se scurge cea mai mare parte a cofeinei. Odată ce acest proces este complet, cafeaua este apoi uscată și ambalată.
Care este conținutul de cofeină din cafeaua decafeinizată?
Deși cafeaua decofeinizată trece printr-un întreg proces de eliminare a cofeinei, este imposibil să eliminați fiecare miligram al acesteia. Aceasta înseamnă că mai există o cantitate mică de cofeină în cafeaua decofeinizată, dar care va varia în funcție de metoda folosită pentru decofeinizarea acesteia.
Așadar, cafeaua decofeinizată are minimum trei procente de cofeină în comparație cu cafeaua obișnuită. De exemplu, cantitatea de cofeină dintr-o ceașcă obișnuită de cafea este de 97 mg, în timp ce aceeași ceașcă de cafea decofeinizată va avea doar în jur de 2 mg.
În medie, fiecare 225 mg de cafea ar putea avea între 3 și 15 mg de cofeină prezentă. O ceașcă obișnuită de cafea conține între 70 mg și 140 mg de cofeină.
Cantitatea de cofeină din cafeaua decofeinizată variază în funcție de tipul de cafea și de metoda folosită pentru a o prepara. Cel mai bine ar fi să verificați cantitatea de cofeină prezentă în cafeaua decofeinizată pe care vreți să o cumpărați înainte de a o consuma în timpul sarcinii.
Puteți să beți cafea decofeinizată în timpul sarcinii?
În general, deoarece există o reducere semnificativă a cantității de cofeină în cafeaua decofeinizată, este sigur să o consumați în timpul sarcinii. Cu toate acestea, este extrem de important să o beți în cantități moderate.
Vă puteți bucura din când în când de o ceașcă de cafea decofeinizată dacă poftiți cu adevărat, dar pentru că totuși conține cofeină, ar trebui să aveți mereu grijă cât consumați. Amintiți-vă că alte alimente, cum ar fi ciocolata, băuturile răcoritoare, ceaiul și băuturile energizante conțin și ele la rândul lor cantități mici de cofeină. Dacă veți mânca și dintre acestea în aceeași zi în care consumați cafea, aportul de cofeină va crește semnificativ și astfel veți consuma mai multă cofeină decât este indicat.
Câtă cafea decafeinizată poate bea o femeie însărcinată pe zi?
Cantitatea optimă de consumat pentru o femeie însărcinată este de până la două-trei căni de cafea decofeinizată. Ideal ar fi ca, în această perioadă a sarcinii, cantitatea să nu depășească 200 mg pe zi. Asta înseamnă că este important pentru dumneavoastră să verificați cantitatea de cofeină prezentă în cafeaua decofeinizată pe care o luați pentru acasă sau când o cumpărați de la cafenea.
De asemenea, asta presupune că trebuie să fiți atentă atunci când consumați și alte produse ce conțin cofeină pentru a menține aportul adecvat zilnic.
Efectele secundare ale consumului de cafea decofeinizată atunci când sunteți însărcinată
Deși cafeaua decofeinizată conține mult mai puțină cofeină decât cea obișnuită, un consum ridicat reprezintă totuși o problemă în timpul sarcinii. În timp ce ficatul dumneavoastră poate descompune cofeina, corpul bebelușului nu va putea face același lucru.
Iată câteva dintre efectele secundare care ar putea rezulta dintr-un consum ridicat de cafeină, atât la mamă, cât și la copil:
- Amețeli
- Arsuri la stomac
- Stomac deranjat
- Este un diuretic, ceea ce înseamnă că provoacă deshidratare
- Poate interfera cu ciclul dumneavoastră de somn
- Poate provoca o creștere a tensiunii arteriale
- Poate provoca o creștere a ritmului cardiac
- Cofeina se poate acumula în țesuturile unui copil nenăscut
- Poate determina copilul să aibă o greutate mică la naștere
- Poate fi responsabil pentru nașterea prematură
- Se crede că avorturile spontane sunt în strânsă legătură cu cofeina
Cafeaua decofeinizată vs. cafeaua obișnuită: care este mai bună în timpul sarcinii?
A fost stabilit deja că, atunci când beți o cafea, cofeina nu este cel mai bun lucru în timpul sarcinii, dar puteți opta pentru cea decofeinizată dacă aveți nevoie să vă savurați ceașca zilnică de cafea.
Are cu 97% mai puțină cofeină decât cafeaua obișnuită, așa că, deși nu vi se va părea la fel de energizantă precum cafeaua obișnuită, cel mai bine este să rămâneți la cea decofeinizată în timpul sarcinii.
Cafeaua decofeinizată poate provoca avort spontan?
Într-adevăr, un aport foarte mare de cofeină poate crește riscul de avort spontan. Pe de altă parte, au existat și studii care au demonstrat exact contrariul, susținând că nu au putut găsi o astfel de legătură.
În ciuda acestui fapt, toate studiile au arătat că un nivel foarte ridicat de consum de cofeină ar putea duce la avorturi spontane. Totuși, acest lucru ar depinde de numeroși factori, cum ar fi tipul de cafea, marca, metoda de decofeinizare, metoda de preparare și toleranța individuală la cofeină.
În concluzie, deși cel mai bine este să evitați cafeaua în timpul sarcinii, compromisul în această perioadă ar fi să beți cafea decofeinizată dacă aveți o poftă de neoprit. Așadar, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice decizie pentru a vă asigura că faceți ce este mai bine pentru dumneavoastră și pentru copilul dumneavoastră.