Rețetă simplă de șașlâc de miel. Frigărui de miel marinate, fragede și aromate, ideale pentru grătar sau tigaie grill.

Cuvântul „șașlâc” vine din turcă, dar a ajuns cunoscut în Europa mai ales prin limba rusă. De fapt, așa a și intrat în vocabularul multora. Între timp, metoda asta de a face frigărui a început să se amestece cu stiluri mai cunoscute, cum ar fi barbecue-ul sau kebabul. Sunt destul de asemănătoare – carne marinată, pusă pe bețe și friptă. Așa că nu e de mirare că prin unele locuri o să vezi denumiri ca „șașlâc barbecue” sau „șașlâc kebab”. E același principiu, doar că fiecare zonă îi zice în felul ei.
Șașlâcul de miel este o variantă de frigărui de miel originară din Balcani, întâlnită în special în Serbia, Bosnia și Bulgaria. Seamănă cu frigăruile de miel obișnuite, dar are câteva diferențe importante.
Prima și cea mai importantă e marinada. La șașlâc, carnea nu se pune direct pe grătar. Se lasă la marinat mai multe ore, uneori chiar de pe o zi pe alta. Marinada conține ceapă rasă, usturoi, boia, sare, piper, ulei, ceva acru (oțet sau lămâie) și, opțional, condimente ca oregano sau chimion. Ceapa nu e doar pentru gust – are enzime care frăgezesc carnea.
A doua diferență e că bucățile de carne sunt mai mari și nu se alternează neapărat cu legume, ca la frigăruile clasice. Șașlâcul e despre carne. Poți pune și legume pe bețe dacă vrei, dar nu e obligatoriu și nici tradițional.
Mai e și gustul. Carnea de miel, lăsată în marinada aia simplă dar eficientă, capătă un gust intens, dar echilibrat. Se frige până prinde o crustă ușor rumenă, dar rămâne suculentă în interior. Nu are gustul ăla puternic de miel pe care unii îl evită, tocmai datorită marinării corecte.
Șașlâcul se face de obicei pe grătar, dar merge foarte bine și în tigaie grill sau chiar în cuptor. Nu ai nevoie de cine știe ce ustensile sau tehnică specială. Doar de timp pentru marinadă și puțină atenție când frigi carnea, ca să nu o usuci.
Poate nu folosești des carnea de miel. E o alegere mai rară, mai ales în afara sărbătorilor. Dar merită. E o carne bogată în fier, zinc și proteine. Pentru aceste frigărui ideal e să folosești pulpă de miel sau spată, fără os și fără pielițe. E mai fragedă și se taie ușor cuburi. E important să fie bucăți cât de cât egale, ca să se gătească uniform.
Șașlâcul de miel nu e o rețetă de zi cu zi, dar nici nu e doar pentru sărbători. Poți să-l faci oricând ai chef de ceva diferit, gustos și sățios. E perfect pentru un weekend cu prietenii, o masă în aer liber sau chiar o cină de familie.
Pentru servire, cel mai simplu mod e cu lipie caldă sau pâine de casă. Merge bine și cu o salată de ceapă roșie cu oțet, sau cu un sos simplu de iaurt cu usturoi. Dacă vrei o masă mai consistentă, adaugă cartofi copți sau un orez simplu.
Ingrediente
- 1 kg carne de miel (pulpă sau spată, fără os)
- 2 cepe mari
- 3 căței de usturoi
- 3 linguri ulei
- 1 linguriță boia dulce
- 1 linguriță chimion (opțional, dar recomandat)
- 1 linguriță oregano uscat
- 1 linguriță sare
- 1/2 linguriță piper negru măcinat
- 2 linguri oțet de vin alb sau zeama de la 1 lămâie
- 1 ardei gras (roșu sau galben, opțional, pentru decor pe frigărui)
Mod de preparare
Spală carnea și taie-o bucăți (cubulețe) egale. Nu o face prea mică, ca să nu se usuce la fript.
Pregătește marinada. Toacă ceapa mărunt sau dă-o pe răzătoare. Zdrobește usturoiul. Amestecă-le cu ulei, oțet (sau zeamă de lămâie), boia, chimion, oregano, sare și piper.
Pune carnea într-un bol mare. Toarnă marinada peste. Amestecă bine. Acoperă și lasă la frigider minimum 4 ore. Ideal e să stea peste noapte.
Montează frigăruile. Înfige carnea pe țepușe sau bețe de lemn (hidratează-le înainte 20 de minute în apă, ca să nu se ardă). Poți intercala carne cu bucăți de ardei, ceapă sau alte legume.
Pune frigăruile pe grătar încins sau într-o tigaie grill. Frige-le 15-20 minute, întorcându-le pe toate părțile. Carnea trebuie să fie bine făcută, dar suculentă.
Note
- Alege carne de miel fragedă, fără prea multă grăsime.
- Dacă nu ai grătar, poți folosi cuptorul – 200 de grade, cu grill, timp de 20-25 minute.
- Nu sări peste marinadă – e cheia gustului bun.
- Chimionul îi dă un gust oriental specific – nu-l ocoli dacă poți.