O pulpă de miel fragedă și aromată gătită în stil grecesc la cuptor cu cartofi este tot ce aveți nevoie pentru o masă de Paște perfectă și memorabilă, dar și pentru alte ocazii sau pentru zilele în care pur și simplu vă doriți un răsfăț culinar.

Pulpă de miel la cuptor în stil grecesc

De ce aveți nevoie

  • Carne de miel: Puteți folosi un picior de miel cu os, dar și alte bucăți de miel, cu atenție la timpul lor de coacere.
  • Ierburi și condimente: Usturoiul este ingredientul principal ce se folosește pentru a aromatiza carnea de miel. În plus, mai este nevoie de sare, piper și oregano uscat. Cartofii vor fi amestecați cu câteva cuișoare și alte condimente.
  • Ulei de măsline: Veți folosi ulei de măsline extravirgin pentru a acoperi carnea de miel și cartofii.
  • Lămâie: Sucul proaspăt de lămâie se folosește pentru a da aromă cartofilor.
  • Cartofii: Cartofii potriviți pentru această rețetă sunt ceva mai mari, astfel încât să poată fi tăiați în felii mari.

Rețeta de pulpă de miel la cuptor în stil grecesc

Preparare 15 minute
Gătire 1 oră și 30 minute
Timp total 1 oră și 45 minute

Ingrediente

  • O pulpă de miel
  • Sare de mare fină
  • Piper negru proaspăt măcinat
  • 7 căței de usturoi
  • 3 linguri de oregano uscat
  • 120 de mililitri plus două linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1,5 - 2 kilograme de cartofi curățați de coajă și tăiați în felii groase
  • 3 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • 3 - 4 cuișoare
  • 3 - 4 boabe de piper

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Turnați puțin vin peste carnea de miel și uscați-o prin tamponare cu prosoape de hârtie.

Într-un bol mic, amestecați două lingurițe de sare fină și aproximativ o linguriță de piper măcinat. Frecați carnea de miel cu amestecul de sare și piper.

Tăiați cei 4 - 5 căței de usturoi în jumătate și puneți-i într-un bol mic. Presărați o jumătate de linguriță de sare și piper și amestecați.

Formați fante adânci în carnea de miel, pe ambele părți, și introduceți în acestea jumătățile de căței de usturoi. Apoi, presărați o lingură de oregano uscat pe toată pulpa de miel. Ungeți carnea cu 3 – 4 linguri de ulei de măsline și dați-o deoparte.

Separat, pregătiți cartofii. Decojiți-i și înmuiați-i în apă, dacă aveți timp, pentru aproximativ 15 - 20 de minute. Îi puteți lăsa să stea în apă cât pregătiți carnea de miel. În cele din urmă, trebuie să îi scurgeți și să îi clătiți. Tăiați-i în felii lungi și groase și puneți-i într-un castron.

Stropiți cartofii cu 120 de mililitri de ulei de măsline și adăugați una sau două linguri de oregano, 3 linguri de suc de lămâie. Trei sferturi de linguriță de sare, 3 cuișoare, 3 condimente, piper proaspăt măcinat și 2 căței de usturoi întregi. Amestecați bine, astfel încât cartofii să fie acoperiți de uleiul de măsline.

Puneți cartofii într-o tigaie suficient de mare, astfel încât să fie așezați într-un singur strat. Așezați pulpa de miel deasupra cartofilor, cu partea condimentată în jos. Turnați suficientă apă fierbinte într-un colț al tăvii, înclinând-o astfel încât apa să se răspândească pe toată baza tăvii și să acopere cartofii până la jumătate. Acoperiți tava cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor.

Lăsați carnea la copt timp de un sfert de oră la 200 de grade Celsius, după care reduceți temperatura la 170 de grade Celsius, îndepărtând folia. Mai lăsați la copt încă o jumătate de oră, până când carnea este rumenită. Întoarceți pulpa de miel și gătiți-o încă 30 de minute pe cealaltă parte.

Odată ce carnea de miel este gata, o puteți scoate. Însă, lăsați cartofii în cuptor, până când toată apa este absorbită, iar în tigaie rămâne doar uleiul.

În cele din urmă, este important să lăsați carnea de miel și cartofii să se odihnească timp de 15 minute înainte de a servi.

Secretele pentru a face o friptură grecească de miel perfectă cu garnitură de cartofi la cuptor

Unul dintre secretele pentru a obține o friptură grecească de miel perfectă este să alegeți o pulpă de miel mai mică. În Grecia, mieii sunt în general mai mici, iar carnea lor este mai gustoasă și mai fragedă. Este mai bine să alegeți două bucăți mai mici decât una mai mare.

Usturoiul și oregano sunt considerate principalele ierburi folosite pentru carnea de miel, se pot folosi și alte ierburi, cum ar fi rozmarinul sau cimbrul, dar rețineți că tradiționaliștii consideră că acestea pot strica gustul cărnii de miel, ce trebuie să rămână principal.

Un alt secret este să nu folosiți usturoi granulat.

Cartofii se gătesc în aceeași tigaie cu canea de miel. Aceștia sunt aromatizați cu sucurile și grăsimea mielului.

Nu încercați să folosiți bucăți mai slabe sau să folosiți mai puțin ulei de măsline. Pentru a avea o friptură de miel suculentă și cartofi aromați trebuie să îi gătiți cu această cantitate de grăsime. Nu uitați că este o masă de ocazie specială, așa că este în regulă să vă răsfățați un pic și să uitați să numărați caloriile.

Un alt pont pentru a obține cel mai bun rezultat este să nu gătiți carnea de miel prea mult, pentru că aceasta se va usca. În cazul în care carnea de miel este gata, dar cartofii nu, scoateți carnea și continuați să gătiți cartofii.

Friptura grecească de miel trebuie să fie bine făcută, nu să fie roz sau roșie în interior. Acest lucru înseamnă că mielul a atins o temperatură internă de 66-74 de grade Celsius. Cu toate acestea, este gătit la foc mic, rezultând o carne fragedă și aromată. Dacă doriți ca mielul să fie mediu, va trebui să ajustați timpul de coacere.

Carnea de miel și cartofii pot fi păstrați în frigider timp de până la trei zile. Puteți reîncălzi friptura la foc mic, acoperită, la 120 de grade.

Ce să servești cu friptura de miel grecească la cuptor

Deși carnea de miel este piesa centrală a mesei, cartofii la cuptor sunt o garnitură excelentă, mai ales dacă sunt gătiți alături de friptură. Cartofii absorb toate aromele fripturii, iar prin coacerea lor împreună rezultă cartofi crocanți la exterior și pufoși în interior.

Bineînțeles, merge de minune și o salată lângă friptura de miel și cartofi. De obicei, mielul este însoțit fie de o salată verde grecească clasică cu feta, fie, dacă este vară, de o salată grecească autentică. Însă, le puteți servi pe amândouă.

De asemenea, este recomandat să adăugați un sos. Printre cele mai potrivite se numără sosul tzatziki, adică sosul de iaurt grecesc cu usturoi. Nu uitați să adăugați niște pâine bună, măsline și brânză.

De la masa de Paște nu trebuie să lipsească preparatele tradiționale: drob de miel, ciorba de miel, pască.