"Consumul ridicat de sare mareste tensiunea arteriala si contribuie la aparitia bolilor cardiovasculare", a spus autorul studiului Dr. Zhiming Zhu.

Astfel, reducerea aportului de sare este foarte importanta pentru sanatate. "Constatam ca alegerea alimentelor picante reduce semnificativ preferintele pentru sare, consumul zilnic de sare si tensiunea arteriala", a adaugat el.

Zhu este director al Centrului pentru Hipertensiune si Boli Metabolice a Spitalului Daping, la Universitatea Medicala Militara din Chongqing.

Echipa de cercetare a efectuat un studiu pe soareci, alaturi de un studiu uman in care au fost implicati 600 de adulti chinezi. Alimente picante precum chili schimba esential felul in care creierul interpreteaza sarea sau aportul de sodiu, explica Zhu.

Pe masura ce creste consumul de condimente, rezultatul este o dorinta considerabila de reducere a sarii, potrivit studiului sau. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a numit reducerea aportului de sare ca "tinta esentiala in ceea ce priveste dieta zilnica" intr-un efort de reducere a riscului de a muri de boli non-transmisibile pana in 2025.

Zhu si asociatii sai au subliniat ca oamenii din majoritatea tarilor din lume consuma, in mod obisnuit mult mai mult decat limita recomandata de OMS de 5 grame de sare pe zi. Ingrijorator este faptul ca trei sferturi din consumul de sodiu provine din alimente prelucrate si ambalate si/sau din mesele de la restaurante.

Pentru noul studiu, cercetatorii au evaluat preferintele participantilor pentru arome sarate si condimentate si au legat aceste preferinte de nivelul tensiunii arteriale.

S-a constatat ca cei mai mari consumatori de alimente picante mananca cu aproximativ 2,5 grame de sare zilnic mai putin, comparativ cu ceilalti. Iubitorii de condimente aveau, de asemenea, valori sistolice si diastolice ale tensiunii arteriale cu 8 mm Hg si, respectiv, 5 mm Hg mai mici, in medie, au constatat cercetarile.

Participantii au fost apoi impartiti in doua grupuri si au fost supusi scanarii creierului. Un grup a consumat o dieta cu continut mare de capsaicina, principalul compus picant din ardeiul iute. Celalalt grup a consumat dieta obisnuita.

Studiile anterioare au sugerat ca niveluri scazute de capsaicina - care nu sunt suficiente pentru a provoca o senzatie de arsura a limbii - ar putea creste apetitul pentru sare.

Dr. Gregg Fonarow este co-director al Sectiei de cardiologie preventiva la Universitatea din California, Los Angeles. El a spus ca tensiunea arteriala crescuta este un factor care contribuie la atacurile de cord, accidente vasculare cerebrale, insuficienta cardiaca si insuficienta renala.

Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina daca consumul crescut de alimente picante ar avea un impact favorabil asupra sanatatii, a spus Fonarow.