Marțipanul este o cremă aromată, cu consistență bogată, asemănătoare unei bomboane, obținută prin amestecarea migdalelor măcinate fin cu zahăr, sirop de porumb și albușuri.

Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Proveniența lui este incertă, unii spun că ar fi originar din Persia, alții susțin că provine din Germania, Spania, Italia sau Franța.

Marțipanul s-a bucurat de o popularitate atât de mare în Spania, încât coloniștii l-au dus până în America, unde este făcut cu alune în loc de migdale. Marțipanul este faimos în toată lumea, datorită utilizării sale în atât de multe deserturi.

Ce gust are marțipanul?

Marțipanul are o aromă foarte puternică de migdale și poate fi foarte dulce.

Câte calorii are marțipanul?

O bucată de marțipan de aproximativ 40 de grame conține: 32 g carbohidrați, 6 g grăsimi, 2g proteine și 180 de calorii.

La ce se folosește marțipanul?

Marțipanul este un ingredient foarte versatil în bucătărie și mai ales în industria patiseriei.

Se poate folosi la:

  • glazurarea prăjiturilor și a torturilor
  • poate fi adăugat în compoziția biscuiților și fursecurilor, pentru a le da o aromă mai puternică
  • se pot face bomboane din el
  • poate fi decupat în diverse forme, pentru a fi folosit la decorarea deserturilor
  • umplutură pentru bomboanele de ciocolată

Cum se face marțipanul?

Există mai multe rețete de marțipan și fiecare cofetărie poate avea un mod propriu de a face această cremă, variind cantitățile ingredientelor.

În general, marțipanul are trei ingrediente de bază: migdale, zahăr și un agent de îngroșare.

Unii cofetari folosesc sirop de porumb în loc de zahăr, dar în acest caz gustul dulce este mai puternic și aroma de migdale nu se mai simte atât de bine. 

Pasta de migdale și marțipanul sunt același lucru?

Răspunsul este nu! Pasta de migdale nu înlocuiește marțipanul, chiar dacă adăugați zahăr și sirop de porumb în ea.

Deși ambele sunt făcute din migdale și zahăr la bază, marțipanul are un ingredient în plus: albușul de ou, care îl face ușor de modelat și îi dă o textură fină.

Pasta de migdale este mai potrivită pentru a fi folosită pe post de umplutură, pentru că are o textură mai puțin fină și este mai puțin dulce decât marțipanul.

Motivul pentru care marțipanul este atât de des folosit în decorarea torturilor și prăjiturilor este că e foarte ușor de manipulat și se poate face aproape orice din el, în materie de decor pentru deserturi. Secretul este făina de migdale, care îl ajută să păstreze o textură umedă și, în același timp, să fie ușor de rulat.

Spre deosebire de marțipan, fondantul, folosit și el adesea la prăjituri, este făcut din zahăr și gelatină, motiv pentru care tinde să se usuce pe măsură ce este rulat.

Să nu mai vorbim despre faptul că marțipanul are acea aromă inconfundabilă de migdale, care parfumează orice desert. 

Marțipan sau cremă frangipane? Care este diferența?

Marțipanul și crema frangipane sunt asemănătoare datorită faptului că ambele folosesc migdale. Cu toate acestea, scopurile pentru care se folosesc și texturile lor sunt diferite, iar acest lucru le face să nu poată să se înlocuiască una pe cealaltă.

În timp ce marțipanul este ideal ca glazură, pentru că este dulce și gros, frangipanul este o umplutură cremoasă și ușor îndulcită. 

Ce țară este renumită pentru marțipan?

Deși se crede că a fost introdus în Europa de Est datorită turcilor, există o dispută veche pentru originea marțipanului între Ungaria și Italia.

În prezent, orașele Lubeck din Germania și Tallinn din Estonia sunt cunoscute pentru că produc și furnizează cantități mari de marțipan.

Marțipanul fabricat în Germania este recunoscut pentru calitatea sa, deoarece conține 66% migdale. 

Ce trebuie să mai știi despre marțipan

Cât timp este valabil marțipanul?

Odată preparat sau deschis ambalajul (în cazul în care îl cumpărați), marțipanul trebuie folosit cât mai repede, pentru că se usucă și rularea lui este îngreunată.

Odată preparat, poate fi păstrat timp de o săptămână ca atare, apoi poate fi ținut la frigider până la 6 săptămâni.

Deși se poate păstra atâta timp la rece, este de preferat să fie consumat mai devreme, pentru că aroma lui este mai puternică la un interval scurt după preparare. 

Se poate congela marțipanul?

Da, marțipanul poate fi păstrat la congelator până la 6 luni. Marțipanul preparat în casă poate fi păstrat la frigider în prima lună, apoi poate fi pus în congelator pentru încă 6 luni, dacă nu ați apucat să îl folosiți. 

Care este cel mai bun înlocuitor pentru marțipan?

Marțipanul nu poate fi înlocuit cu nimic altceva. Textura și aroma unice îl fac să fie inegalabil în prepararea deserturilor.

Dacă totuși nu aveți marțipan, puteți încerca să folosiți pastă de migdale, deoarece este cea mai apropiată ca gust. Îi lipsește însă elasticitatea dată de albușul de ou. 

De ce să înlocuiți marțipanul cu altceva?

Persoanele care au alergii la diferite tipuri de oleaginoase nu ar trebui să consume marțipan, deoarece acesta este făcut din migdale.

De asemenea, cei care nu sunt fani ai aromei de migdale, atât de puternică în marțipan, sau al gustului foarte dulce, vor vrea probabil să îl evite. 

Este periculos pentru alimentație marțipanul?

Este adevărat că marțipanul conține o cantitate de cianură, care este prezentă în mod natural în migdale (amigdalina). Cantitatea este însă infimă, așa că nu trebuie să vă faceți griji în această privință.

Pentru a deveni periculos, ar fi nevoie să consumați 35 de kilograme de marțipan la o singură masă, ceea ce este imposibil. 

Este bun marțipanul pentru sănătate?

Un marțipan de calitate conține minerale precum calciu, potasiu și magneziu, datorită conținutului de migdale.

De asemenea, este bogat în vitamina B și acizi grași nesaturați.

Dezavantajul este că marțipanul e bogat în zahăr și grăsimi, motiv pentru care ar trebui consumat cu moderație.