Deficitul hormonilor tiroidieni afecteaza toate sistemele organismului.

Hormonii tiroidieni ajuta la controlul cresterii, reparatia celulelor si metabolismul.

Ca urmare, persoanele care sufera de hipotiroidism pot prezenta oboseala, caderea parului, cresterea in greutate, senzatia de frig, depresie si multe alte simptome.

Hipotiroidismul afecteaza 1 până la 2% dintre persoanele din intreaga lume si este de zece ori mai probabil sa afecteze femeile decat barbatii.

Numai produsele alimentare nu vindeca hipotiroidismul. Totusi, o combinatie de substante nutritive si medicamente corecte poate ajuta la restabilirea functiei tiroidiene si la minimizarea simptomelor.

Ce nutrienti sunt importanti in hipotiroidism?

Exista mai multe substante nutritive care sunt importante pentru sanatatea optima a tiroidei.

Iod
Iodul este un mineral esential care este necesar pentru a face hormoni tiroidieni. Astfel, persoanele cu deficit de iod ar putea fi expuse riscului de hipotiroidism.

Deficitul de iod este foarte comun si afecteaza aproape o treime din populatia lumii.

Cu toate acestea, este mai putin frecvent pentru persoanele din tarile dezvoltate, cum ar fi SUA, deoarece acestea pot evita o deficienta de iod prin adaugarea de sare de masa iodata la produsele alimentare.

Daca ai o deficienta de iod, adauga sare de masa iodata sau mananca mai multe alimente bogate in iod, cum ar fi alge, peste, lapte si oua.

Suplimentele de iod nu sunt necesare deoarece se poate obtine o cantitate mare de iod din dieta zilnica. Unele studii au aratat, de asemenea, ca prea mult iod poate deteriora glanda tiroida.

Seleniu
Seleniul ajuta organismul sa "activeze" hormonii tiroidieni, astfel incat acestia sa poata fi utilizati de organism. Acest mineral esential are, de asemenea, beneficii antioxidante, ceea ce inseamna ca poate proteja glanda tiroida de radicalii liberi.

Adaugarea alimentelor bogate in seleniu la dieta zilnica este o modalitate excelenta de a crește nivelul de seleniu. Acestea includ nuci de Brazilia, ton, sardine, oua, legume si spanac.

Totusi, evita suplimentele de seleniu daca nu sunt recomandate de medic. Suplimentele furnizeaza doze mari, iar seleniul poate fi toxic in cantitati mari.

Zinc
Ca si seleniul, zincul ajuta organismul sa "activeze" hormonii tiroidieni. Deficientele de zinc sunt rare in tarile dezvoltate, deoarece zincul abunda in alimente.

Cu toate acestea, daca ai hipotiroidism, ar trebui sa incerci sa consumi mai multe alimente bogate in zinc, cum ar fi stridiile si alte crustacee, carnea de vita si carnea de pui.

Care nutrienti fac rau in hipotiroidism?

Goitrogeni
Goitrogenii sunt compusi care pot interfera cu functia normala a glandei tiroide. Numele lor vine de la termenul "goiter", care este o glanda tiroida marita care poate fi un semn de hipotiroidism. Surprinzator, multe alimente de zi cu zi contin goitrogeni.

Acestea includ:
Alimente din soia: Tofu, tempeh, edamame, etc.
Anumite legume: Varza, broccoli, varza, conopida, spanac, etc.
Fructe si plante amidonoase: Cartofi dulci, manioc, piersici, capsuni etc.
Nuci si seminte: Mei, nuci de pin, arahide etc.

Deci, in teorie, persoanele cu hipotiroidism ar trebui sa evite goitrogenii. Cu toate acestea, pare a fi o problema numai pentru persoanele care au un deficit de iod sau care consuma cantitati mari de goitrogen.

Gluten
Glutenul este o proteina gasita in cereale cum ar fi graul, secara si orzul. Persoanele care au boala celiaca, o boala autoimuna, nu pot consuma gluten.

Din pacate, cercetarile arata ca persoanele care au o boala autoimuna sunt expuse riscului de a dezvolta o alta boala autoimuna. De aceea, unii oameni care au tiroidita Hashimoto, cauza principala a hipotiroidismului, pot avea de asemenea boala celiaca.

Acest lucru inseamna, de asemenea, ca unii oameni care au tiroidita Hashimoto ar putea avea nevoie sa elimine glutenul pentru a ajuta la reducerea simptomelor.