Checul este unul dintre cele mai ușoare și comune deserturi pe care le puteți face atunci când aveți poftă de ceva dulce. Pornind de la rețeta clasică, simplă, de chec, puteți varia și îl puteți transforma într-un desert care să fie de fiecare dată altfel. 

Cu nuci, cu fructe, cu ciocolată, cu sau fără cacao... iată doar câteva idei de chec personalizat. Astăzi vă propunem o rețetă de chec cu nuci pecan, caramelizare și crocante. Puteți folosi orice alte fructe oleaginoase în loc de nuci pecan. Nuci simple, caju, migdale, fistic, orice vă place și aveți la îndemână în momentul respectiv. 

Chec cu nuci pecan caramelizate

Ingrediente

  • 100 g nuci pecan
  • 2 lingurițe unt
  • 6 lingurițe zahăr
  • 2 lingurițe miere
  • Pentru chec:
  • 200 g unt
  • 200 g zahăr
  • 4 ouă
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 250 g făină
  • un praf de sare
  • 1 linguriță praf de copt

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade și tapetați o tavă cu hârtie de copt.

Puneți untul și zahărul într-un bol și mixați până când obțineți o cremă omogenă. Adăugați ouăle, unul câte unul, iar la final vanilia, continuând să mixați.

Amestecați făina, sarea și praful de copt și încorporați-le în cremă, cu ajutorul unei spatule. Lăsați blatul deoparte, cât timp vă ocupați de nuci.

Puneți untul și nucile într-un vas pe foc. Prăjiți ușor nucile, după care adăugați zahărul și mierea. Zahărul trebuie să se topească și să formeze un caramel pentru nuci. Nu lăsați prea mult, să nu se ardă zahărul!

Puneți nucile caramelizate în tavă, în strat uniform, cât să acopere fundul acesteia. Deasupra, turnați compoziția pentru chec. Dați la cuptor pentru 45-50 de minute sau până când checul trece testul scobitorii.

Răsturnați checul cât încă este fierbinte și îndepărtați hârtia de copt. Tăiați și serviți după ce s-a răcit.

Poftă bună!