Plăcintele cu gem sau cu dulceață sunt un desert perfect pentru perioada postului. Se fac ușor și vă puteți bucura de gustul lor în orice perioadă a anului și cu orice ocazie, chiar dacă nu țineți post.

Astăzi vă propunem o rețetă simplă de langoși umplute cu gem de prune sau cu orice gem sau dulceață vă place. Puteți folosi și gem de caise, de vișine sau de căpșuni, cu condiția să nu fie lichid, pentru că riscați să curgă în timpul coacerii. 

Langoși cu gem de prune - de post
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 600 g faina
  • 360 ml apă călduță
  • 1 plic drojdie
  • un praf de sare
  • 1 linguriță zahăr
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 400 g gem de prune pentru umplut

Mod de preparare

Cerneți făina într-un bol. Faceți o maia din: apa călduță, sare, zahăr și drojdie. Turnați peste făină și adăugați și uleiul. Frământați până când aluatul nu se mai lipește de mâini.

Lăsați aluatul la dospit circa o jumătate de oră sau până când și-a dublat volumul, într-un bol acoperit.

Când aluatul s-a dospit, împărțiți-l în 6 sau 8 bile egale. Întindeți fiecare bilă de aluat pe blatul de lucru uns cu ulei. Întindeți o foaie subțire, rotundă. În mijloc, puneți o lingură de gem și întindeți bine. Aduceți marginile spre mijloc și presați, astfel încât să sigilați conținutul și gemul să nu curgă în timpul coacerii.

Puneți o tigaie de fontă sau de teflon la încins. Puneți plăcinta și rumeniți-o câteva minute pe fiecare parte.

Procedați la fel până când terminați de copt plăcintele. Serviți cu zahăr pudră deasupra.

Poftă bună!