Colțunașii de post cu gem sunt perfecți pentru zilele în care vrei ceva dulce, dar simplu de făcut. Se prepară dintr-un aluat simplu, fără ouă sau lactate, și se umplu cu gem acrișor. La final, se trec printr-o glazură crocantă din pesmet, zahăr și scorțișoară.

Colțunași de post cu gem

Dacă ai mai făcut găluște cu prune, colțunașii ăștia sunt cam din aceeași familie, doar că mai mici și se fac mai repede. Nu sunt prăjiți, ci fierți, deci și mai ușori pentru digestie. Sunt perfecți pentru zilele de post, dar și pentru momentele când ai chef de ceva dulce, fără să te complici cu ingrediente greu de găsit.

În această rețetă îi umplem cu un gem acrișor – prune, vișine, măceșe, ce ai prin casă. Gustul ușor acru al gemului se potrivește perfect cu glazura dulce de pesmet. Dacă folosești un gem prea dulce, poți adăuga câteva picături de zeamă de lămâie ca să-i echilibrezi gustul.

Colțunașii se fac repede și ai nevoie doar de câteva ingrediente simple: făină, apă, puțin zahăr, sare și vanilie pentru aluat. Se întind, se taie, se umplu și se fierb. Apoi, se tăvălesc prin pesmet rumenit și gata – ai un desert de casă, aromat și super gustos, fără bătăi de cap.

Dacă vrei ceva rapid și bun și să fie și de post, colțunașii cu gem sunt o alegere perfectă.

Preparare 15 minute
Gătire 15 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

Pentru aluat

  • 120 grame făină
  • 100 ml apă
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 praf de sare
  • 1/2 linguriță esență de vanilie

Pentru umplutură

  • 100 grame gem acrișor (prune, caise, vișine etc.)

Pentru glazură

  • 50 grame pesmet
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri zahăr
  • 1/2 linguriță scorțișoară

Mod de preparare

Într-un bol, amestecă apa, făina, zahărul, sarea și esența de vanilie.

Frământă până obții un aluat omogen și elastic. Acoperă-l și lasă-l la odihnit 10-15 minute.

Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, într-o foaie subțire (aprox. 2 mm).

Taie-l în pătrate de aproximativ 6x6 cm sau triunghiuri.

Pune câte o linguriță de gem în mijlocul fiecărei bucăți.

Împăturește și sigilează marginile cu o furculiță, apăsând ușor.

Pune o oală mare cu apă și un praf de sare la fiert.

Când apa clocotește, adaugă colțunașii și fierbe-i 10-15 minute, până se ridică la suprafață.

Scoate-i și lasă-i să se scurgă bine.

Într-o tigaie, încinge uleiul și prăjește pesmetul până devine auriu.

Adaugă zahărul și scorțișoara, amestecă bine și ia tigaia de pe foc.

Tăvălește colțunașii fierbinți prin glazura de pesmet. Poți să-i servești calzi sau la temperatura camerei.