Orezul prăjit cu carne de pui este un preparat delicios cu origini chinezești ce oferă senzație de confort. Se prepară foarte ușor și nu necesită prea multă experiență în bucătărie.

Orez prăjit cu pui - rețeta asiatică, plină de savoare

Rețeta este foarte veche și este gătită în Asia de Est, de Sud-Est și de Sud. Modul de pregătire este foarte ușor și nu necesită prea multă experiență în bucătărie.

Această rețetă a apărut ca o modalitate de a folosi orezul fiert rămas de la masa precedentă, ce s-a uscat puțin și poate că nu este grozav ca atare, dar este încă perfect comestibil. Adăugarea uleiului și a sosului de soia, a legumelor și a cărnii dă savoare acestui orez și îl transformă într-un preparat delicios.

Un orez prăjit chinezesc tradițional ar fi făcut într-un wok la foc mare, dar îl puteți găti și într-o tigaie din fontă. Această variantă a preparatului este ușor de făcut și reprezintă un prânz sau o cină perfectă. În cazul în care nu doriți să folosiți carne de pui, o puteți înlocui cu creveți sau puteți să folosiți doar legume, dacă doriți un preparat vegetarian sau vegan.

Ce tip de orez este cel mai potrivit

Când este vorba despre orez prăjit, boabele nu trebuie să fie îngrămădite între ele și trebuie să aibă o aromă delicioasă de la legumele și condimentele ce au fost adăugate.

Pentru a obține cea mai plăcută textură și cel mai bun gust trebuie să alegeți orezul potrivit. Există trei tipuri de boabe: scurte, medii și lungi. Pentru această rețetă este recomandat orezul cu bob mediu.

Orezul cu bob mediu este cel mai bun orez pe care îl puteți folosi pentru orezul prăjit. Acesta absoarbe aroma fără să devină moale. De asemenea, orezul brun este o alternativă excelentă dacă nu doriți să mâncați orez alb.

Rețeta de orez prăjit cu pui

Preparare 10 minute
Gătire 30 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 600 - 800 de grame de orez alb fiert
  • 3 piepturi de pui, adică aproximativ 750 de grame de carne
  • 100 de grame de mazăre congelată
  • Două linguri de ulei de măsline extravirgin
  • Două linguri de ulei de susan
  • O ceapă medie, tocată mărunt
  • 2 morcovi, curățați de coajă și tăiați în cubulețe
  • 3 căței de usturoi, tocați mărunt
  • O lingură de ghimbir proaspăt tocat mărunt
  • 3 ouă mari, bătute
  • 3 linguri de sos de soia cu conținut scăzut de sodiu
  • Două cepe verzi, tăiate în felii subțiri
  • Sare, după gust
  • Piper negru proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare

Într-o tigaie medie, la foc mediu, încingeți uleiul de măsline. Condimentați puiul cu sare și piper pe ambele părți, după gust, după care puneți carnea în tigaie și gătiți până când aceasta capătă o nuanță aurie și nu mai este roz, timp aproximativ 8 - 10 minute pe fiecare parte.

După aceea, scoateți carnea din tigaie și lăsați-o să se odihnească timp de cinci minute. Apoi, tăiați carnea în bucăți mici.

În aceeași tigaie, încălziți o lingură de ulei de susan. Adăugați ceapa și morcovii și gătiți până când aceste legume se înmoaie, timp de cinci minute. Adăugați usturoiul și ghimbirul și gătiți timp de încă un minut, până când începe să li se simtă aroma. Adăugați orezul și mazărea și gătiți timp de două minute.

Împingeți orezul într-o parte a tigăii și adăugați cealaltă lingură de ulei de susan pe cealaltă parte. Adăugați ouăle și amestecați până când acestea sunt aproape complet gătite, apoi încorporați ouăle în orez. Adăugați din nou puiul în tigaie cu sosul de soia și ceapa verde și amestecați pentru a combina ingredientele.

Este greu de crezut că se va pune problema să vă rămână ceva din acest orez prăjit cu pui. Însă, dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să știți că orezul prăjit are un termen de valabilitate destul de îndelungat atunci când este păstrat în frigider, cu sau fără proteine adăugate. Mai exact, puteți ține orezul prăjit cu pui în frigider timp de până la trei zile.

Sfaturi și trucuri pentru cel mai bun orez prăjit cu pui

Orezul prăjit se prepară cel mai bine cu orez fiert cu cel puțin o zi înainte. În caz contrar, acesta poate deveni gumos în tigaie.

Dacă nu aveți resturi de orez din seara precedentă, gătiți o porție de orez și întindeți-o pe o foaie mare de copt sau pe mai multe farfurii mari. Lăsați orezul să se usuce timp de aproximativ una sau două ore înainte de a-l folosi pentru orezul prăjit.

Sosuri pentru orez prăjit cu pui

Există câteva condimente diferite ce fac ca orezul prăjit să aibă gustul potrivit. Cele mai importante sosuri ce trebuie adăugate în orezul prăjit sunt sosul de soia, sosul de stridii și sosul de pește.

Toate aceste trei sosuri adaugă arome unice orezului prăjit, dar poate fi ușor să exagerați cu ele. Asigurați-vă că adăugați cantități mici din fiecare și că gustați orezul după fiecare modificare. Obiectivul ar trebui să fie de acela de a sublinia aromele orezului, cărnii și legumelor.

Ce altceva poate fi adăugat sau înlocuit la orezul prăjit cu pui

Dacă doriți să vă faceți propria versiune de orez prăjit cu pui puteți adăuga o varietate de ingrediente. De exemplu, puteți folosi: buchețelele de broccoli, ceapă roșie, spanac și chiar și caju sau migdale, dacă le preferați.