O placinta frantuzeasca, clasica, ce te duce cu gandul la seri romantice pe strazile pariziene.
Timp total 1 oră și 10 minute
Ingrediente
500g aluat cu unt faina 6-8 mere, decojite si taiate in felii de 2mm (aproximativ 650g) 20g unt 1 lingura frunze proaspete de rozmarin 3 linguri de zahar 5 lingurite gem de caise Pentru crema de migdale: 60g unt 75g zahar pudra 1 lingurita de extract de vanilie 2 picaturi de extract de migdale 1 ou 100g migdale macinate 1 lingurita malai 2 linguri de romMod de preparare
1. Se incalzeste cuptorul la 200C. Pentru crema de migdale, intr-un bol mic, se amesteca 60g de unt cu zahar, extractul de vanilie si de migdale timp de 2-3 minute pana cand untul devine palid, apoi se adauga restul ingredientelor. Se bat bine si se lasa deoparte.2. Se ruleaza aluatul pe o suprafata de lucru usor pudrata cu faina pana ajunge la dimensiunea unui cerc de 32 cm (pana la grosimea unei monede), apoi se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Folosind un cutit mic, se cresteaza o margine de 1 cm pe toata lungimea aluatului.
3. In interiorul cercului marcat se toarna si se intinde crema de migdale.
4. Incepand din exterior, se aranjeaza feliile de mere peste crema de migdale, suprapunandu-le strans, astfel incat sa fie vizibil numai aproximativ 1 cm din felia anterioara. Se face un cerc complet, apoi se porneste un alt cerc, suprapunandu-l peste cel precedent. Se repeta pana cand tarta este completa.
5. Intr-o tigaie mica, se topesc 20 g de unt cu rozmarinul pana cand incepe sa spumeze, apoi se adauga zaharul. Se amesteca, apoi se ia de pe foc si se intinde, cu o perie peste mere. Se coace timp de aproximativ 30 de minute sau pana cand blatul este auriu si merele sunt bine colorate in jurul marginilor.
6. Se incalzeste gemul foarte usor intr-o cratita mica, cu o picatura de apa.Se perie gemul peste tarta. Se serveste cu inghetata de vanilie sau frisca.