Dorada la cuptor este foarte ușor de pregătit și o sursă excelentă de proteine. Vezi cum o  gătești și cum o condimentezi pentru un gust desăvârșit.

Dorada la cuptor. Așa se prepară în restaurantele pescărești

Considerat de bucătarii din mai toată lumea ca fiind cel mai gustos dintre toți peștii, dorada are un gust minunat, curat și o textură delicioasă. Serviți-l întreg sau file pentru o masa simplă, dar sățioasă.

Cel mai des, dorada se regăsește în Marea Mediterană și este un pește mediu-mic, cu pielea argintie și carnea albă, care conferă o aromă bogată, cărnoasă, atunci când este pregătit la grătar, la cuptor sau prăjit.

Chiar dacă dorada provine din Marea Mediterană și Oceanul Atlantic, pescuitul excesiv a cauzat reducerea cantității pește sălbatic, așa că, acum, există diverse ferme care îl cresc în întreaga lume.

Ce gust are dorada

Dorada este un pește alb, ușor, cu un tip de carne care îl face mai consistent decât alți pești. Pulpa fermă, ușor grasă, rămâne intactă atunci când este gătită chiar și ore întregi.

De asemenea, se frăgezește bine în sosuri și condimente. Dorada este bună și este apreciată pentru aroma sa curată.

Rețeta de dorada la cuptor este foarte ușoară și nu necesită mult timp. Practic, trebuie doar să asezonați dorada și să o dați la cuptor, după care puteți face în liniște orice vă doriți până se gătește. Iar la final, doar scoateți peștele de la cuptor și îl serviți la masă!

Cum să gătiți dorada

Dorada este un pește cu gust fin, dulce și cremos, perfect pentru a fi gătit în cuptor, la grătar sau chiar în tigaie. Îl puteți prepara întreg sau în file și nu necesită multe condimente, deoarece gustul lui natural este delicios. Este indicat să folosiți doar puțină sare și piper, lămâie și câteva verdețuri aromatice pe care le preferați.

Cum să curățați dorada

Dacă luați Dorada întreagă, nu vă speriați de procesul de curățare. În primul rând, trebuie să curățați solzii de pește. În al doilea rând, tăiați pe lungimea burții și scoateți toate organele.

Aveți grijă să îndepărtați branhiile, ce sunt situate în cap, iar când peștele este proaspăt, au o culoare roșu aprins.

Se spală apoi sub un jet de apă rece. Și asta este tot, puteți începe să îl gătiți. Simplu și delicios!

Cum se prepară dorada la cuptor - rețeta pas cu pas

Preparare 10 minute
Gătire 40 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

  • 1 kg Dorada (2 bucăți) – puteți folosi și alte specii similare de pești marini
  • 2-3 linguri de ulei de măsline
  • sare si piper negru măcinat, după gust
  • 1 lămâie
  • 4-6 căței de usturoi sau după gust
  • o mână de mărar tocat mărunt
  • 1 ceapă roșie

Mod de preparare

  1. Se spală bine Dorada, apoi se freacă cu sare atât pe exterior, cât și pe interior.
  2. Se toarnă uleiul de măsline într-un bol.
  3. Se stoarce sucul de la o jumătate de lămâie și se adaugă în bol.
  4. Se taie mărunt usturoiul și se adaugă jumătate în bol.
  5. Se taie mărunt și mărarul și se adaugă jumătate în bol.
  6. Se adaugă piper negru măcinat după gust.
  7. Se amestecă bine ingredientele în bol.
  8. Se unge Dorada cu marinada pregătită anterior.
  9. Se adaugă restul de usturoi și mărarul în interiorul peștelui.
  10. Se taie ceapa mărunt, apoi o jumătate de lămâie în felii subțiri și se pun în pește.
  11. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă și se pune pestele pe ea.
  12. Se pune peștele la cuptor, la 200 de grade Celsius, până devine auriu deasupra (aproximativ 30-40 min).

Cum se prepară un sos delicios pentru dorada

Pentru un plus de savoare adăugați un sos atunci cand mancați dorada la cuptor.

Pentru sosul de pește vom avea nevoie de:

  • 1 lingură de pătrunjel tocat
  • 1 linguriță de capere tocate
  • 6 lingurițe de suc de lămâie proaspăt stors
  • 6 lingurițe de ulei de măsline
  • Sare și piper după gust

Pentru a pregăti sosul, amestecați toate ingredientele (pătrunjel și capere tocate, zeamă de lămâie, ulei de măsline, sare și piper).

(În cazul în care veți folosi capere sărate, nu este nevoie sa adaugați sare în plus. În schimb, dacă alegeți să puneți capere marinate, va trebui să presărați puțină sare, după gust).

Punem fileul de pește pe farfurie, iar peste adăugăm sosul.

Beneficiile consumului de dorada

Dorada este un pește slab și o sursă excelentă de proteine ​​de înaltă calitate. De altfel, conține și o cantitate considerabilă de acid folic, vitamine B9 și B12, calciu, fosfor, fier, magneziu și potasiu.

Există și câteva beneficii pe care le oferă:

  • combate inflamația
  • reduce riscul de cancer
  • previne simptomele îmbătrânirii
  • reduce riscul de boli de inimă

Dorada la cuptor este, fără doar și poate, o opțiune aromată, sănătoasă, ce poate fi servită într-o varietate de moduri. Puteți găti fileuri de Dorada, pește întreg sau chiar o combinație de dorada și creveți sau scoici.

Mai mult, dorada este foarte ușor de combinat cu diferite arome, condimente și garnituri. În plus, puteți adăuga legume pentru a rafina gustul!

Dorada se găsește în majoritatea supermarketurilor la un preț care, din fericire, nu ne golește buzunarele. Mai mult, este un pește cu carne albă delicioasă, fără prea multe oase. Drept urmare, este recomandat pentru consum cât mai des.

Dorada la cuptor este o rețetă foarte ușor de pregătit, dar, în ciuda simplității sale, mâncarea rezultată este foarte gustoasă. Un bonus semnificativ al acestei rețete este că și mâncarea este consistentă, deși nu are multe calorii. Dorada are multă carne albă de consistență asemănătoare pieptului de pui, așa că un pește de aproximativ jumătate de kilogram este mai mult decât suficient pentru o persoană.