Un piure de spanac cremos, cu lapte și usturoi super delicios, plin de vitamine și gata in mai puțin de 15 minute. Nu veți mai găti spanacul în alt mod după ce veți încerca această rețetă.

Piure de spanac cremos, cu lapte și usturoi

Spanacul reprezintă o sursă excelentă de multe vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, C, K1, acid folic, fier, magneziu, calciu și potasiu.

Cum alegem spanacul

Cel mai indicat este să alegeți frunze de spanac cât mai verzi, cărnoase și ferme, fără pete sau rupte, cu codițele de un verde crud. Totodată, cel mai bine ar fi să evitați frunzele moi și îngălbenite.

Cum păstram spanacul verde si proaspăt cât mai mult timp

Primul sfat ar fi să nu spălați spanacul înainte de a-l pune la frigider. Dacă îl treceți pe sub jetul de apă înainte de a-l depozita, frunzele se vor strica mai repede.

Îl puteți depozita la rece într-o pungă de plastic pe care să nu o închideți pentru a intra aer și astfel se va păstra timp de trei până la patru zile.

Spanacul, bogat și în… volum

Spanacul este format din aproximativ 90% apă, așa că atunci când este gătit își pierde o cantitate mare din volum. Astfel, 150 de grame de spanac pot arăta foarte mult, dar produc doar 60 de grame de spanac pasat.

Rețeta de piure de spanac cu lapte și usturoi

Ingrediente

  • 500 grame spanac
  • 30 grame unt
  • 30 ml de ulei
  • 25 grame făină
  • 150 ml de lapte proaspăt (de preferabil cu 1.5% grăsime)
  • 2 - 3 căței de usturoi
  • sare după gust
  • piper după gust

Mod de preparare

Înainte de a fi gătit, spanacul trebuie spălat foarte bine, frunză cu frunză. Se îndepărtează codițele mai groase și nervurile mai mari.

Într-o oală încăpătoare, se pun la fiert 2-3 litri de apă, iar atunci când dă în clocot se adaugă o linguriță de sare și se opărește spanacul timp de câteva minute până se înmoaie, dar își păstrează totuși culoarea de verde crud.

Apoi, se așează într-o strecurătoare și se lasă la scurs. Dacă doriți, îl puteți stoarce chiar cu ambele mâni, pentru că excesul de apă trebuie înlăturat.

După aceea, spanacul se toacă mărunt și eventual, îl mai puteți pune puțin la scurs.

În paralel, într-o cratiță, se încing uleiul și untul, iar apoi se ia de pe foc și se adaugă făina amestecând bine pentru a nu se forma cocoloașe. În continuare se pune din nou la foc mic, 2-3 minute.

Se pun spanacul și laptele și se amestecă totul în acest timp pentru a deveni omogen. Piureul format se ține la foc mic până devine cremos.

Condimentăm după gust cu sare, piper și usturoi zdrobit.

Ce se potriveste cel mai bine cu piureul de spanac cu lapte și usturoi?

Răspunsul este cel mai simplu și la îndemână: un ou, fie el fiert moale, ochi sau poșat, în funcție de preferințele dumneavoastră.

Piureul de spanac merge foarte bine și simplu, dar și cu carne alături, după cum vă e pofta.

Trucuri pentru cel mai bun piure de spanac cu lapte

  • Cel mai indicat pentru această rețetă este spanacul proaspăt datorită aromei intense pe care o oferă.
  • Dacă nu vă e la îndemână, puteți opta pentru spanacul congelat frunze sau piure. Dar în acest caz, în loc de 500 de grame de spanac proaspăt, folosiți maximum 400 de grame de spanac congelat.
  • De asemenea, puteți înlocui cu succes laptele cu smântână pentru gătit, dar atenție, lăsați spanacul să dea bine în clocot, la foc mic și “să se lege”, așa cum se spune popular, pentru a deveni cremos.