Retete cu Untura

Tochitură de porc simplă și delicioasă

Tochitura de porc este una dintre mâncărurile tradiționale, care nu lipsesc de pe mesele românilor, mai ales iarna. Și asta pentru că se face ușor, este sățioasă și este o mâncare la îndemână când aveți la dispoziție carne de porc. Tochitura se poate face din mai multe feluri de carne, dar cel mai simplu este să combinați carne macră cu cârnați și, opțional, ficat de porc. Cârnații afumați îi vor da o aromă deosebită preparatului. Tochitura se servește, în mod obișnuit, cu mămăliguță, dar puteți să o savurați și cu pâine. 

Friptură de pui la ceaun

Există câteva mâncăruri care ne trimit, inevitabil, cu gândul la copilărie sau la gospodăria bunicilor. Una dintre acele mâncăruri este puiul rumenit la ceaun, pe foc de lemne, servit cu mămăligă și mujdei de usturoi.  Puteți recrea gustul acela și pe aragaz, folosind un vas din fontă sau, în orice caz, cu pereții mai groși. Secretul unei fripturi delicioase constă în două ingrediente: carne de pui de țară și untura în care va fi prăjită. Dacă folosiți doar ulei, friptura nu va avea același gust. 

Placinta cu bacon si oua

Ideala pentru micul dejun, aceasta reteta poate fi folosita si pe post de aperitiv, la o petrecere.

Paine Cu Fructe

Aceasta reteta de paine cu fructe combina prunele, stafidele si coacazele cu aroma delicata a ceaiului gri. Este o paine excelenta de servit cu branza.

Cannoli, Desertul Clasic Sicilian Caruia Nu-i Poti Rezista

Un desert sicilian clasic, caruia este greu sa-i rezisti.

Tarta Cu Melasa

175g pesmet 725g sirop auriu 1 lamaie - coaja rasa 1 1/2 lingura suc de lamaie 2 oua, usor batute 3 linguri de smantana lichida inghetata de vanilie Pentru blat: 225g faina 1/2 lingurita de sare 65g unt 65g untura rece, taiata in bucati 1-2 linguri de apa rece

Fursecuri fragede cu nuca si gem

100 gr untura 150 gr margarina 100 gr zahar 2 oua 160 gr nuca macinata 1 praf de copt 1 esenta rom 550-600 gr faina 1 lingura coaja de portocala rasa zahar pudra gem de prune

Nuci umplute

Aluat: 300 gr untura 8 linguri otet 3 oua 6 linguri zahar 1 plic amoniac stins 7 linguri ulei 1 esenta rom coaja de portocala rasa 1,1 kg faina Umplutura: 700 ml lapte 5 linguri faina 1 plic zahar vanilat 7 linguri zahar 2 linguri cacao 1 esenta rom jumatate pachet margarina(sau puteti pune si unt) nuca macinata zahar pudra

Zabic

250g malai apa untura sare

Spanac Ardeleneste

o legatura de spanac 2 linguri untura (am inlocuit cu unt) 1 lingura faina (am omis-o) o cana orez sare, piper 2 linguri lapte 1 legatura marar 2-3 linguri smantana (sau iaurt) 2-3 catei de usturoi

Crescente, patratele picante

500 gr faina, 200 gr brie sau gorgonzola(branza cu mucegai alb sau verde), 30 gr drojdie proaspata sau 9 gr uscata, 150 gr apa calduta, 50 gr untura, 50 gr unt, sare, 1 ceapa mica, 150 gr circa costita afumata, boia iute, timo sau rozmarin, 1 ou+lapte pentru uns.

Piadina (lipie)

1kg faina, 130g untura, o lingurita de sare, o lingurita bicarbonat(nestins), 2 plicuri praf de copt pentru dulciuri 12g unul sau 15g depinde de marca.

Covrigei

500 gr de faina2 lg de smantana75 gr de untura175 de gr margarina1 galbenus de ou15 gr de drojdie1/2 cana de laptePentru decor 1 ousare grunjoasasusancascavalsare de mare

Omleta rapida cu verdeata

6 oua,2 linguri lapte,2 linguri verdeata,sare,1 lingura unt sau untura.

Supa deasa de spanac

3 l apa,500 g spanac,1 lingura unt sauuntura,1 lingura faina,1 galbenus,2 linguri smantana,sare.

Erbazzone (placinta italiana cu branza si spanac)

Pentru aluat:300g faina1 varf de sare5lg untura3lg ulei de masline10lg apa recepentru umplutura:85g pancetta3 catei de usturoi (zdrobiti)3 cepe mari (toocate)2lg ulei de masline200g spanac150g parmezan2 oua

Cornulete Cu Untura Si Rahat

1 cana untura 1 cana iaurt 100 g zahar 1 plic drojdie un praf de sare 2 galbenusuri esenta de vanilie faina rahat

Piure de cartofi cu friptura de pui

Piure:500 grame cartofi100 grame unt100 ml laptesareFriptura:1 puisare/piper/alte condimente dupa gust2 lg. untura1 morcov Muratura: castraveti

Tarta taraneasca

Pentru umplutura:Costita afumata 300 g ,Smantana 150 g,Oua 3 buc,Sare, Piper,2 ardei grasi rosii.Pentru aluat:Faina 200 g,Unt 100 g,Untura 30 g,2 linguri de apa.

Varza cu taitei de casa

1 kg Faina4 Oua2,5kg Varza alba dulce250g Untura5g Piper50g Sare

Prajitura cu mere

* 500 g faina * 150 g untura * 1 ou intreg * 2 linguri smantana * 100 g zahar * 1 praf de copt * 1 zahar vanilat * putina apa (daca aluatul cere) * cateva linguri de gris * scortisoara ** MERE (1,5 - 2 kg, razuite cu tot cu coaja, doar curatate de cotor) ** cateva linguri de zahar de pus pe merele razuite, dupa gust, dupa cat de dulci sint merele *** zahar pentru presarat deasupra

Lipii umplute

Pentru lipii: - 400ml apa - 1 lingurita sare - 1 lingurita zahar - 100 g untura - 2 pliculete de drojdie uscata - faina cat cuprinde. Pentru umplutura: - 400 g cas de oaie - 4 oua - 1 legatura ceapa verde - 1 legatura marar - 2 linguri de smantana.

Cornulete cu gem de caise

Aluatul: 45 dkg faina 5 dkg zahar pudra 12.5 dkg margarina 6 dkg untura un pic de sare 2.5 dkg drojdie un galbenus de ou aproximativ 1.5 dl lapte rece. Eu am pus doar 1 dl de lapte rece si am adaugat 2 linguri mari de iaurt gras a necesitat cam cu 5 dkg mai multa faina. Umplutura: Gem de caise Ungere: 2 galbenuse de ou 10 dkg= 100 gr

Cornulete cu untura si rahat

* 150 g untura * 2 galbenusuri * 100 g smantana * 1 lingurita extract de vanilie * 1 praf de sare * faina cat cuprinde * zahar pudra pentru pudrat * rahat

Cricala ardeleneasca

Cricala este un preparat pe baza de ceapa cu ardei rosii si condimente calite si apoi fierte inabusit. N-as putea sa va spun de unde vine denumirea aceasta. Oricum este o mancare care se prepara in casele ardelenesti ,foarte satioasa si cu un gust si o aroma deosebite. 750 g carne pui 650 g ceapa 1 lingura pasta de gogosari 1 lingurita Crema gulas iute 3-4 catei usturoi 200 ml vin 100 g untura 1 rosie 1/2 ardei gras piper sare boia patrunjel verde

Prajitura cu prune

3 cani faina 200 g margarina 100 g untura 1 ou 5 linguri zahar 3 linguri smantana 2-3 linguri gris ( pesmet) 1 praf de copt 1 zahar vanilat scortisoara coaja de lamaie

Tocana munteneasca

3-4 cartofi, 500 g carne de porc, 2 morcovi, 2 ardei grasi, 100 g. ciuperci, 2 cepe mari, sare si piper dupa gust untura malai

Lebervurst

Ficat de porc 1 kg slanina cruda 500 g soric 800 g cap porc 2 kg franzela 500 g ceapa 500 g untura 150 g piper 3 g ienibahar 2 g sare mate de vita subtiri.

Gulas de oaie

1 kg carne de oaie 50 g untura, 300 g ceapa 1 kg cartofi 50 g rosii 150 g ardei gras. boia de ardei (paprika) sare piper, foi de dafin chimen,

Prajitura cu foaie sfaramata

400 g zahar 700 g faina 200 untura 50 g margarina Unirea 150 g unt 3 oua 2 zahar vanilat 1 praf de copt 1 lamaie 300 ml lapte gem visine gem caise 70 g ciocolata

Prajitura cu mere

-1 kg mere -scortisoara -1 pliculet zahar vanilat -500 gr faina -150 gr untura -250 gr zahar -3 galbenusuri -1 pliculet praf de copt -pesmet -1 lingura smantana -lapte