Retete cu Untura

Gulaș autentic cu găluște și cartofi

Gulașul, această mâncare tradițională împrumutată din bucătăria ungurească, a ajuns să fie foarte populară și la noi, mai ales în zona Ardealului. Un gulaș autentic se face cu carne de vită sau de vițel, multă paprika (ideal măcinată în casă), cartofi și/ sau găluște.  Puteți renunța la cartofi dacă puneți găluște sau invers. Noi astăzi vă propunem rețeta cu ambele ingrediente, o rețetă autentică și delicioasă și deloc greu de preparat. 

Tochitură de porc simplă și delicioasă

Tochitura de porc este una dintre mâncărurile tradiționale, care nu lipsesc de pe mesele românilor, mai ales iarna. Și asta pentru că se face ușor, este sățioasă și este o mâncare la îndemână când aveți la dispoziție carne de porc. Tochitura se poate face din mai multe feluri de carne, dar cel mai simplu este să combinați carne macră cu cârnați și, opțional, ficat de porc. Cârnații afumați îi vor da o aromă deosebită preparatului. Tochitura se servește, în mod obișnuit, cu mămăliguță, dar puteți să o savurați și cu pâine. 

Friptură de pui la ceaun

Există câteva mâncăruri care ne trimit, inevitabil, cu gândul la copilărie sau la gospodăria bunicilor. Una dintre acele mâncăruri este puiul rumenit la ceaun, pe foc de lemne, servit cu mămăligă și mujdei de usturoi.  Puteți recrea gustul acela și pe aragaz, folosind un vas din fontă sau, în orice caz, cu pereții mai groși. Secretul unei fripturi delicioase constă în două ingrediente: carne de pui de țară și untura în care va fi prăjită. Dacă folosiți doar ulei, friptura nu va avea același gust. 

Prăjitură Greta Garbo

Prăjitura Greta Garbo este unul dintre deserturile care nu lipseau în copilărie de pe mesele de la zilele de naștere sau de sărbători. Prăjitura cu nume de star de cinema există în caietele cu rețete ale mamelor și bunicilor noastre și, pe lângă gustul nemaipomenit, are și o poveste cel puțin interesantă. Prăjitura a fost inventată de un cofetar ungur, la jumătatea anilor 1800. Purta numele lui pe atunci și era servită în cafeneaua lui, una dintre cele mai vechi și cu tradiție din Europa. Se spune că, după câteva zeci de ani, Greta Garbo ar fi ajuns la Budapeste și a gustat din prăjitură. I-a plăcut atât de mult, încât prăjitura a devenit cunoscută în Ungaria și mai apoi în România, cu numele starletei. Desertul se mai prepară și astăzi și toată lumea îl cunoaște după numele pe care l-a căpătat datorită faimoasei actrițe suedeze. 

Placinta cu bacon si oua

Ideala pentru micul dejun, aceasta reteta poate fi folosita si pe post de aperitiv, la o petrecere.

Paine Cu Fructe

Aceasta reteta de paine cu fructe combina prunele, stafidele si coacazele cu aroma delicata a ceaiului gri. Este o paine excelenta de servit cu branza.

Cannoli, Desertul Clasic Sicilian Caruia Nu-i Poti Rezista

Un desert sicilian clasic, caruia este greu sa-i rezisti.

Tarta Cu Melasa

175g pesmet 725g sirop auriu 1 lamaie - coaja rasa 1 1/2 lingura suc de lamaie 2 oua, usor batute 3 linguri de smantana lichida inghetata de vanilie Pentru blat: 225g faina 1/2 lingurita de sare 65g unt 65g untura rece, taiata in bucati 1-2 linguri de apa rece

Fursecuri fragede cu nuca si gem

100 gr untura 150 gr margarina 100 gr zahar 2 oua 160 gr nuca macinata 1 praf de copt 1 esenta rom 550-600 gr faina 1 lingura coaja de portocala rasa zahar pudra gem de prune

Nuci umplute

Aluat: 300 gr untura 8 linguri otet 3 oua 6 linguri zahar 1 plic amoniac stins 7 linguri ulei 1 esenta rom coaja de portocala rasa 1,1 kg faina Umplutura: 700 ml lapte 5 linguri faina 1 plic zahar vanilat 7 linguri zahar 2 linguri cacao 1 esenta rom jumatate pachet margarina(sau puteti pune si unt) nuca macinata zahar pudra

Saratele cu cascaval

480 g faina 160 g untura 150 g cascaval ras 20 g drojdie proaspata 1 lingurita zahar 1 lingurita sare 200 ml lapte 1 ou sare chimen

Focaccia de cartofi cu cascaval afumat si carnati

Aluat: 400 gr faina alba 150 gr cartofi 180 ml apa calduta 30 gr untura 25 gr drojdie 1 lingura ulei de masline sare Topping: 250 gr carnati proaspeti 150 gr cascaval afumat 2 crengute de rozmarin 3 linguri ulei de masline sare si piper negru

Zabic

250g malai apa untura sare

Gulas de vita

1 kg carne vita (pulpa) untura boia dulce 2 ardei kapia 5 cepe 1 morcov 1 ardei iute 1 conserva rosii vin rosu sare piper condimente pentru gulas unguresc de la Fuchs patrunjel

Spanac Ardeleneste

o legatura de spanac 2 linguri untura (am inlocuit cu unt) 1 lingura faina (am omis-o) o cana orez sare, piper 2 linguri lapte 1 legatura marar 2-3 linguri smantana (sau iaurt) 2-3 catei de usturoi

Crescente, patratele picante

500 gr faina, 200 gr brie sau gorgonzola(branza cu mucegai alb sau verde), 30 gr drojdie proaspata sau 9 gr uscata, 150 gr apa calduta, 50 gr untura, 50 gr unt, sare, 1 ceapa mica, 150 gr circa costita afumata, boia iute, timo sau rozmarin, 1 ou+lapte pentru uns.

Piadina (lipie)

1kg faina, 130g untura, o lingurita de sare, o lingurita bicarbonat(nestins), 2 plicuri praf de copt pentru dulciuri 12g unul sau 15g depinde de marca.

Covrigei

500 gr de faina2 lg de smantana75 gr de untura175 de gr margarina1 galbenus de ou15 gr de drojdie1/2 cana de laptePentru decor 1 ousare grunjoasasusancascavalsare de mare

Cornulete Fragede

500 gr. faina alba 3 galbenusuri 250 gr. untura 200 gr. de smantana putina sare

Tarta cu prune

500 g faina 1 ou un praf de sare 250 g zahar 1 plic praf de copt 200 g untura prune scortisoara

Omleta rapida cu verdeata

6 oua,2 linguri lapte,2 linguri verdeata,sare,1 lingura unt sau untura.

Supa deasa de spanac

3 l apa,500 g spanac,1 lingura unt sauuntura,1 lingura faina,1 galbenus,2 linguri smantana,sare.

Erbazzone (placinta italiana cu branza si spanac)

Pentru aluat:300g faina1 varf de sare5lg untura3lg ulei de masline10lg apa recepentru umplutura:85g pancetta3 catei de usturoi (zdrobiti)3 cepe mari (toocate)2lg ulei de masline200g spanac150g parmezan2 oua

Covrigei cu cascaval

250 g margarina250 g smantana250 g untura150 g cascaval ras prin razatoarea mica2 linguri Delikat2 ouafaina cat cuprinde

Miel cu rozmarin si cimbru

1 miel intreg (fara cap si copite)1 kg unturasarepipercimbrurozmarinfoi de dafin

Cornulete Cu Untura Si Rahat

1 cana untura 1 cana iaurt 100 g zahar 1 plic drojdie un praf de sare 2 galbenusuri esenta de vanilie faina rahat

Piure de cartofi cu friptura de pui

Piure:500 grame cartofi100 grame unt100 ml laptesareFriptura:1 puisare/piper/alte condimente dupa gust2 lg. untura1 morcov Muratura: castraveti

Tarta taraneasca

Pentru umplutura:Costita afumata 300 g ,Smantana 150 g,Oua 3 buc,Sare, Piper,2 ardei grasi rosii.Pentru aluat:Faina 200 g,Unt 100 g,Untura 30 g,2 linguri de apa.

Varza cu taitei de casa

1 kg Faina4 Oua2,5kg Varza alba dulce250g Untura5g Piper50g Sare

Cornulete Fragede Cu Gem De Prune

500 gr faina 1 galbenus coaja razuita de la o lamaie 5 lg mari zahar 5 lg mari untura 200 gr iaurt un borcan mic magiun de prune zahar praf

Cornulete Fragede Cu Magiun

- 900 gr faina - 300 gr untura - 3 galbenusuri - ½ drojdie proaspata (25 gr) - 150 ml lapte caldut - 1 lingura zahar - 1 strop sare - smantana daca e cazul Mai avem nevoie de: - magiun de prune - zahar praf - 1 pliculet zahar vanilinat

Prajitura cu mere

* 500 g faina * 150 g untura * 1 ou intreg * 2 linguri smantana * 100 g zahar * 1 praf de copt * 1 zahar vanilat * putina apa (daca aluatul cere) * cateva linguri de gris * scortisoara ** MERE (1,5 - 2 kg, razuite cu tot cu coaja, doar curatate de cotor) ** cateva linguri de zahar de pus pe merele razuite, dupa gust, dupa cat de dulci sint merele *** zahar pentru presarat deasupra

Pogacele cu branza

-500 gr faina -150 gr untura -100 ml lapte batut -300 gr branza ( 150 gr cascaval si 150 gr telemea) -2 oua -1 lingurita sare -2 linguri seminte de in macinate Extra : -seminte susan in mac -1 ou

Semilune cu lamaie(prajituri cu lamaie)

150 g untura 300-350 g zahar 6 oua 300g faina 1 praf de copt 2 lamai 1 varf dew cutit de sare zahar vanilat 1 pahar cu miez de nuca 10 cubulete de zahar cubic 50 g ciocolata amaruie

Lipii umplute

Pentru lipii: - 400ml apa - 1 lingurita sare - 1 lingurita zahar - 100 g untura - 2 pliculete de drojdie uscata - faina cat cuprinde. Pentru umplutura: - 400 g cas de oaie - 4 oua - 1 legatura ceapa verde - 1 legatura marar - 2 linguri de smantana.

Cornulete cu gem de caise

Aluatul: 45 dkg faina 5 dkg zahar pudra 12.5 dkg margarina 6 dkg untura un pic de sare 2.5 dkg drojdie un galbenus de ou aproximativ 1.5 dl lapte rece. Eu am pus doar 1 dl de lapte rece si am adaugat 2 linguri mari de iaurt gras a necesitat cam cu 5 dkg mai multa faina. Umplutura: Gem de caise Ungere: 2 galbenuse de ou 10 dkg= 100 gr

Pogaci cu jumari

600 gr faina 160 gr jumari 200 gr untura 4 galbenusuri ou 30 gr drojdie proaspata 400 ml smantana 1 lingurita sare piper

Pogacele cu leurda si cascaval

-1 cartof mai mare -450 gr faina -100 gr untura -2 lingurite mici sare -3 galbenusuri -150 gr smantana -20 gr drojdie proaspata -50 ml lapte caldut -1 lingurita zahar -100 gr unt topit -leurda maruntita (congelata) -100 gr cascaval ras/parmezan

Cornulete cu untura si rahat

* 150 g untura * 2 galbenusuri * 100 g smantana * 1 lingurita extract de vanilie * 1 praf de sare * faina cat cuprinde * zahar pudra pentru pudrat * rahat

^Inv^artita cu dovleac

Aluat: 1 cana cu apa 1 lg zahar 4 lg ulei un cubulet drojdie 1 ou -un praf de sare -faina cat cuprinde (cca 500g) Pentru uns: 75 g untura Pentru umputura: 1500 g dovleac ras (eu am avut la congelator) Pentru finisat: 1 ou

Cricala ardeleneasca

Cricala este un preparat pe baza de ceapa cu ardei rosii si condimente calite si apoi fierte inabusit. N-as putea sa va spun de unde vine denumirea aceasta. Oricum este o mancare care se prepara in casele ardelenesti ,foarte satioasa si cu un gust si o aroma deosebite. 750 g carne pui 650 g ceapa 1 lingura pasta de gogosari 1 lingurita Crema gulas iute 3-4 catei usturoi 200 ml vin 100 g untura 1 rosie 1/2 ardei gras piper sare boia patrunjel verde

Prajitura cu prune

3 cani faina 200 g margarina 100 g untura 1 ou 5 linguri zahar 3 linguri smantana 2-3 linguri gris ( pesmet) 1 praf de copt 1 zahar vanilat scortisoara coaja de lamaie

Tocana munteneasca

3-4 cartofi, 500 g carne de porc, 2 morcovi, 2 ardei grasi, 100 g. ciuperci, 2 cepe mari, sare si piper dupa gust untura malai

Sarmalute a la Ady - cu ficat de pui, cocos si invelite in varza creata

Ai nevoie de: 20-24 foi de varza creatza 250 g ficat de pui 250 g carne tocata de porc 2 cepe 4 rosii 100 g cocos ras 100 g nuca 100 g untura 2 linguri mustar 500 ml bulion de rosii cimbru maghiran chilli (boia de ardei iute) 1 lingura pasta de ardei picant sare piper 2 pahare vin alb demisec 4 linguri zahar

Sarmale Speciale

1 varza murata 5 carnati 250 gr de kaizer 750 gr de carne tocata porc 150 gr de slaninuta sare piper cimbru, pasta de tomate 1-2 cepe 100-150 gr de orez ulei(untura)

Lebervurst

Ficat de porc 1 kg slanina cruda 500 g soric 800 g cap porc 2 kg franzela 500 g ceapa 500 g untura 150 g piper 3 g ienibahar 2 g sare mate de vita subtiri.

Royal Burger

800 gr spata de porc o ceapa mare trei catei de usturoi o lingurita de piper alb 2 lingurite de boia de ardei dulce o lingurita de sumac putina untura Pentru topping: Salata: o ceapa mare cateva rosii cherry castraveti cornichon branza topita cu cheddar Pentru sos doua linguri maioneza o lingura ketchup 2 linguri sos worchester chifle

Gulas de oaie

1 kg carne de oaie 50 g untura, 300 g ceapa 1 kg cartofi 50 g rosii 150 g ardei gras. boia de ardei (paprika) sare piper, foi de dafin chimen,

Prajitura cu mere nuca si foaie razuita

-pentru aluat : 700 g faina alba 1 plic praf de copt 200 g zahar praf 200 g unt 100 g untura 6 galbenusuri putina sare - pentru umplutura : 1,5 kg mere 100 g stafide 150 g nuca 2-3 linguri gris 2 pliculete zahar vanilat 1 esenta rom scortisoara macinata -pentru bezea: 6 albusuri 150 g zahar un praf de sare

Prajitura cu foaie sfaramata

400 g zahar 700 g faina 200 untura 50 g margarina Unirea 150 g unt 3 oua 2 zahar vanilat 1 praf de copt 1 lamaie 300 ml lapte gem visine gem caise 70 g ciocolata