Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Apa joaca un rol foarte important in organism, de exemplu:

  • Ajuta la mentinerea echilibrului fluidelor corpului
  • Regleaza si mentine temperatura corpului
  • Lubrifiaza articulatiile si ochii
  • Protejeaza tesuturile, maduva spinarii si articulatiile
  • Ajuta la eliminarea reziduurilor si toxinelor
  • Ajuta la digestie
  • Ajuta controlul aportului de calorii
  • Pastreaza aspectul sanatos si tanar al pielii
Fara apa, corpul ar inceta sa functioneze in mod corespunzator. Prin urmare, este important sa-ti mentii corpul hidratat. Pentru a ramane hidratat, bea lichide si mananca alimente bogate in continut de apa.

Multi oameni nu sunt constienti atunci cand corpul lor este lipsit de apa. Intelegerea semnelor de deshidratare te ajuta sa stii cand ai nevoie sa consumi mai multa apa.

1. Dureri de cap si moleseala
Durerile de cap si ameteala sunt unele dintre posibilele semne pe care corpul tau le transmite cand nu are suficienta apa.

O scadere a nivelului de hidratare al corpului duce la o cantitate redusa de lichid din jurul creierului, care il protejeaza de lovituri usoare. Acest lucru declanseaza dureri de cap sacaitoare precum si migrene. Mai mult, deshidratarea reduce fluxul de oxigen si de sange la nivelul creierului.

2. Lipsa de concentrare
Deoarece creierul uman este format din aproximativ 90% apa, arata cu siguranta semne atunci cand este deshidratat. Lipsa de apa te poate afecta in luarea deciziilor, iti poate afecta memoria si starea de spirit.

Deshidratarea poate provoca chiar uitare si dificultate de concentrare, de gandire si de comunicare.

3. Respiratie urat mirositoare si gura uscata
Respiratia urat mirositoare este un alt semn ca organismul nu dispune de apa.

Din cauza lipsei de apa, corpul tau produce mai putina saliva, care contine proprietati antibacteriene. Acest lucru conduce la o crestere a bacteriilor in gura, cauzand respiratie urat mirositoare. Impreuna cu respiratia urat mirositoare, poti avea o gura uscata.

Apa functioneaza ca un lubrifiant, care pastreaza membranele mucoase umede in gat, prevenind astfel uscarea gurii.

4. Constipatie si alte probleme ale aparatului digestiv
Apa ajuta la lubrifierea sistemul digestiv si mentine tractul digestiv flexibil si curat. Acest lucru ajuta la mentinerea miscarilor regulate ale intestinului si previne constipatia.

In plus, pierderea excesiva de lichid din cauza diareei sau varsaturilor poate duce la constipatie. Lipsa de apa in organism poate provoca chiar arsuri la stomac si indigestie.

5. Pofte alimentare subite
Data viitoare cand ai o senzatie brusca de foame sau ai anumite pofte, bea un pahar de apa. Atunci cand esti deshidratat, corpul tau trimite semnale false de foame, cand de fapt iti este sete.

Pofta de ceva sarat poate fi din cauza pierderii de apa si electroliti din organism. Pur si simplu bea o bautura care contine sodiu, sau apa de lamaie, realizata prin amestecarea sucului de la 1 lamaie intr-un pahar cu apa, impreuna cu 1 lingurita de sare.

6. Reducerea urinarii si schimbarea culorii
Crezi sau nu, daca nu folosesti toaleta la fiecare cateva ore, corpul tau este, probabil, lipsit de apa. O cantitate suficienta e lichide presupune la urinare de la patru pana la sapte ori pe zi.

Cum corpul elibereaza toxinele prin urinare, din moment ce nu urinezi la intervale regulate, poate fi o problema. De asemenea, fii atent si la culoarea urinei. Este un indicator important al nivelului de hidratare.

Urina clara sau de culoare deschisa indica un corp bine hidratat, in timp ce urina inchisa la culoare sau de culoarea chihlimbarului este, de obicei, un semn ca organismul tau este deshidratat.

7. Oboseala si letargie
Daca te simti obosit si letargic, acesta poate fi ca esti deshidratat. Lipsa apei cauzeaza scaderea tensiunii arteriale si furnizarea inadecvata de oxigen in tot corpul, inclusiv creier.

Lipsa de oxigen provoaca somnolenta, oboseala si un sentiment letargic. Mai mult decat atat, atunci cand esti deshidratat, corpul tau trebuie sa lucreze din greu pentru a asigura o circulatie adecvata a sangelui, care transporta substantele nutritive.

8. Dureri musculare
Apa este o componenta vitala a articulatiilor sanatoase si cartilaje. De fapt, ele contin 80% apa. Atunci cand corpul tau este lipsit de apa, oasele incep sa se frece unul de celalalt, provocand durere la nivelul articulatiilor. Atunci cand corpul este bine hidratat, articulatiile pot face miscari bruste, fara nici o durere.

9. Piele uscata si buze crapate
Un alt semn ca organismului tau ii lipseste apa este pielea uscata, care este lipsita de elasticitate. Pielea este cel mai mare organ al corpului, si necesita o cantitate considerabila de apa ca sa ramana in stare buna.

Un nivel scazut al apei provoaca mai putina transpiratie, ceea ce inseamna ca organismul nu este capabil sa spele excesul de murdarie si grasime acumulat pe piele pe tot parcursul zilei. Mai mult, deoarece apa ajuta la eliminarea toxinelor din organism, deshidratarea creste riscul de acnee, eczeme si psoriazis.

10. Ritm cardiac accelerat
Deshidratarea are, de asemenea, un impact direct asupra ritmului cardiac. Deshidratarea determina o scadere a volumului plasmatic, ceea ce face sangele mai vascos. Acest lucru afecteaza circulatia sangelui si creste ritmul cardiac.