Avand in vedere interesul crescut fata de alimentele cu un continut scazut de carbohidrati, cartoful a capatat, in mod nejustificat, o reputatie proasta, lasand mutora dintre noi impresia ca trebuie eliminat complet din dieta. Nimic mai gresit! Cartoful contine o varietate de vitamine, minerale si fitochimicale, care aduc beneficii extrem de mari sanatatii.

Un cartof mediu contine 163 de calorii, 0,2 grame de grasimi, 0 grame de colesterol, 37 de grame de carbohidrati, 4,7 grame de fibre alimentare si 4.3 grame de proteine. Aceeasi portie va ofera si 2% din necesarul zilnic de calciu, 51% din cel de vitamina C, 9% din cel de fier, 30% din cel de vitamina B6, 12% din cel de magneziu si 25% din cel de potasiu. Cartofii contin si fosfor, niacina, acid folic si zinc. Iata beneficiile pe care le are asupra sanatatii:

Sanatatea oaselor
Fierul, fosforul, calciul, magneziul si zincul din cartofi contribuie la construirea si mentinerea structurii osoase. Fierul si zincul joaca roluri cruciale in producerea colagenului.

Tensiunea arteriala
Un aport scazut de sodiu este esential pentru scaderea tensiunii arteriale, dar cresterea aportului de potasiu poate fi la fel de importanta. In plus, potasiul, calciul si magneziul (toate regasite in cartof) scad tensiunea arteriala.

Sanatatea inimii
Fibrele, potasiul, vitamina C si vitamina B6 din cartof, impreuna cu lipsa sa de colesterol, sustin sanatatea inimii. Cartofii contin cantitati semnificatve de fibre, care ajuta la scaderea valorii totale de colesterol din sange, scazand astfel riscul aparitiei bolilor de inima.

Inflamatia
Colina, regasita in cartof, este un nutrient foarte important, care ajuta in problemele cu somnul, miscarea musculara si cu memoria.

Cancer
Cartofii contin acid folic, care joaca un rol in repararea si sinteza ADN-ului, prevenind astfel formarea de celule canceroase din mutatiile ADN-ului.

Digestie
Datorita continutului ridicat de fibre, cartofii ajuta la prevenirea constipatiei si ajuta la mentinerea unui tract digestiv sanatos.

Controlul greutatii
Fibrele regaiste in cartofi sunt recunoscute ca fiind factori importanti in gestionarea greutatii.

Metabolismul
Cartofii sunt o sursa importanta de vitamina B6, care joaca un rol vital in metabolism, prin transformarea carbohidratilor si a proteinelor in glucoza si aminoacizi.