Antioxidantii sunt compusi care lupta impotriva bolilor. Oamenii de stiinta cred acesti compusi ajuta la prevenirea si repararea daunelor produse de oxidare, in timpul activitatii celulare normale. Merele sunt, de asemenea, pline de o fibra numita pectina. Un mar de marime mijlocie contine aproximativ 4 grame de fibre. Pectina este clasificata ca fiind o fibra solubila, fermentabila si vascoasa, o combinatie care ofera o lista foarte mare de beneficii pentru sanatate.
1. Dinti mai albi si mai sanatosi
Un mar nu va inlocui periuta de dinti, dar mestecatul unui mar stimuleaza producerea de saliva si reducerea cariilor dentare prin reducerea nivelurilor de bacterii.
2. Previne boala Alzheimer
Un nou studiu efectuat pe soareci arata ca consumul de suc de mere ar putea tine departe Alzheimer si ar putea combate efectele imbatranirii asupra creierului. In timpul studiului, soarecii care au fost hraniti cu o dieta imbunatatita cu mere au avut niveluri mai ridicate ale neurotransmitatorului acetilcolina si au trecut mai bine testele de labirint decat cei care au avut un regim alimentar regulat.
3. Protejeaza impotriva bolii Parkinson
Cercetarile au aratat ca persoanele care consuma fructe si alte alimente bogate in fibre sunt mai protejate impotriva bolii Parkinson, o boala caracterizata prin cedarea celulelor nervoase producatoare de dopamina din creier. Oamenii de stiinta au legat acest lucru de faptul ca antioxidantii continuti de mere lupta cu radicalii liberi.
4. Protejeaza impotriva cancerului
Oamenii de stiinta de la Asociatia Americana pentru Cancer, printre altele, sunt de acord ca consumul de mere, bogate in flavonoli, ar putea ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer pancreatic, cu pana la 23%.
Cercetatorii de la Universitatea Cornell au identificat mai multi compusi - triterpenoide - in coaja merelor, care au capacitatea de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase in ficat, colon si san.
5. Scade riscul de diabet zaharat
Femeile care mananca cel putin un mar pe zi sunt cu 28% mai putin susceptibile de a dezvolta diabet zaharat decat cele care nu mananca mere. Merele sunt pline de fibre solubile, cheia pentru reglarea nivelului de zahar din sange.
6. Reduc colesterolul
Fibra solubila gasita ajuta la scaderea nivelului colesterolului, iar organismul tau va fi mai sanatos.
7. O inima sanatoasa
Studii recente au legat aportul ridicat de fibre solubile, cu o ingrosare mai lenta a arterelor. Atunci cand arterele se ingroasa, se reduce fluxul sanguin catre inima, ceea ce duce la boli ale arterelor coronare.
8. Combat diareea si constipatia
Indiferent daca te duci la baie prea des baie sau nu te duci deloc, fibrele care se gasesc in mere te pot ajuta. Fibre pot scoate apa din colon sau pot absorbi excesul de apa din scaun.
9. Ajuta la controlul greutatii
Multe dintre problemele de sanatate sunt asociate cu excesul de greutate, printre ele fiind bolile de inima, accidentul vascular cerebral, hipertensiune arteriala, diabet zaharat de tip 2 si apnee in somn. Pentru a gestiona greutatea si pentru a-ti imbunatati starea generala de sanatate, medicii recomanda o dieta bogata in fibre.
10. Detoxifica ficatul
Constant, suntem consumatori de toxine, fie ca este vorba de bauturi sau alimente, iar ficatul este responsabil cu neutralizarea acestor toxine din organism.
Multi doctori sunt sceptici cu privire la dietele de detoxifiere, spunand ca acestea pot face mai mult rau decat bine.
Din fericire, pentru a ajuta la detoxifierea ficatului este suficient sa consumi fructe, cum ar fi merele.