Ouăle de prepeliță seamănă mult cu celelalte ouă. Veți putea să le fierbeți, să le spargeți sau să le curățați ca un profesionist în cel mai scurt timp.
Doar urmați pașii noștri de mai jos!
Cum se fierb ouăle de prepeliță
Toată lumea știe să fiarbă un ou standard de găină. Dar pentru că ouăle de prepeliță sunt mai mici și puțin mai fragile, trebuie să fie fierte puțin diferit.
Deoarece ouăle de prepeliță sunt atât de mici, folosirea unei cratițe în loc de oală va face apa să fiarbă mai repede. Doar asigurați-vă că ouăle vor fi acoperite de apă în întregime.
De asemenea, vă recomandăm să fierbeți ouăle după ce ajung la temperatura camerei, deoarece, în acest fel, nu se vor sparge în timpul fierberii. Trebuie doar să le lăsați într-un castron cu apă caldă câteva minute înainte de a fierbe.
Cum se fierb corect ouăle de prepeliță, pas cu pas
- Puneți oala cu apă pe aragaz și încălziți la foc mare, până când dă în fiert. După ce a dat în clocot, adăugați ouăle de prepeliță.
- Porniți cronometrul! Lăsați ouăle să fiarbă două minute (moi), trei minute (cleioase) sau trei minute și jumătate (tari).
- După ce s-au gătit, cu ajutorul unei linguri, mutați ouăle într-un vas cu apă rece (recomandăm să adăugați câteva cuburi de gheață). Ar trebui să se răcească într-un minut sau două.
- Odată ce sunt suficient de reci pentru a fi manevrate, se scot și se decojeșc.
Apa rece face ca cojile să se desprindă mult mai ușor în timp ce le curățați. Veți vedea în secțiunea următoare!
Cum se curăță / decojesc ouăle fierte de prepeliță
A curăța un ou de prepeliță este ca și cum ați curăța un ou de găină, dar din cauza dimensiunii reduse, oul de prepeliță este mai fragil și trebuie manipulat cu grijă.
- Puneți jos un prosop de hârtie pentru a strânge cojile de ou.
- Scoateți fiecare ou din vasul cu apă rece.
- Ciocniți fiecare ou de ceva greu pentru a sparge coaja.
- Rulați ușor, între mâini, fiecare ou pentru a sparge restul coajei. Nu aplicați prea multă presiune în timp ce rulați oul pentru că îl veți zdrobi.
- Îndepărtați coaja și membrana fiecarui ou.
Dacă ouăle sunt moi, cel mai bine este să le savurați imediat cu un praf de sare. Dacă le-ați fiert tari, ouăle decojite pot fi păstrate la frigider timp de 3-5 zile.
Se pot consuma pe post de gustare, dar se potrivesc foarte bine în salate, ca să nu mai menționăm delicioasa salată de ouă.
Cum se sparg ouăle de prepeliță
Nu încercați să spargeți ouăle de prepeliță de marginea unui bol, așa cum ați face cu ouăle de găină pentru că membrana de sub coajă este mai groasă.
În schimb, tăiați ouăle de prepeliță cu un cuțit de masa sau unul zimțat. De asemenea, puteți folosi o foarfecă specială pentru ouă de prepeliță.
- Luați un ou de prepeliță și țineți-l cu partea îngustă în jos.
- Cu instrumentul ales, crăpați partea superioară a cojii, la aproximativ un sfert de partea de sus. Ținând degetele departe de lamă, tăiați în jurul oului până când partea superioară se desprinde. Fiți atenți – ouăle pot deveni alunecoase.
- După ce ați îndepărtat partea tăiată, pur și simplu întoarceți oul cu susul în jos și goliți-l în tigaie sau bol! Albușul și gălbenușul vor ieși împreună. (Sfat: cel mai bine este să spargeți într-un bol toate ouăle pe care vreți să le gătiți!)
- Fierbeți, prăjiți, poșați, faceți-le omletă și bucurați-vă de gustul lor delicios!
Indiferent cum preparați ouăle de prepeliță, ele vă vor condimenta cu siguranță mesele!
Beneficiile ouălor de prepeliță
Un ou de prepeliță conține doar 14 calorii, dar este bogat într-o varietate de vitamine și minerale, inclusiv seleniu, riboflavină, vitamina B12 și colină.
Ouăle de prepeliță sunt o sursă excelentă de proteine, importantă pentru multe procese din organism și conțin cantități mari de vitamina C și vitamina A, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi și vă pot proteja sănătatea.
Cum sunt ouăle de prepeliță, comparativ cu ouăle de găină
Ouăle de prepeliță sunt mult mai mici decât cele de găină, au aproximativ o treime din dimensiunea lor.
Cu toate acestea, pentru dimensiunea lor, ouăle de prepeliță au gălbenușuri mari. Deoarece mulți dintre nutrienții din ouă se găsesc în gălbenuș, unii oameni susțin că ouăle de prepeliță sunt mai dense în nutrienți decât cele de pui, ceea ce înseamnă că au mai mulți nutrienți în raport cu greutatea.
Ouăle de prepeliță sunt o alternativă neașteptată la ouăle de găină, sunt mici, pline de vitamine, minerale și antioxidanți, dar cu toate acestea, sunt mai scumpe.
Ca și în cazul ouălor de găină, femeile însărcinate și persoanele cu sistemul imunitar compromis ar trebui să le mănânce doar dacă au fost gătite complet.