1. Este bogat in nutrienti
Castravetii au un continut scazut de calorii, dar sunt bogati in multe vitamine si minerale importante.
Un castravete cu coaja, de 300 grame, contine urmatoarele:
Calorii: 45
Grasime totala: 0 grame
Carbohidrati: 11 grame
Proteina: 2 grame
Fibre: 2 grame
Vitamina C: 14% din cantitatea zilnica recomandata
Vitamina K: 62% din cantitatea zilnica recomandata
Magneziu: 10% din cantitatea zilnica recomandata
Potasiu: 13% din cantitatea zilnica recomandata
Mangan: 12% din cantitatea zilnica recomandata
In plus, castravetii au un continut ridicat de apa - 96%.
Pentru a maximiza continutul de nutrienti, ar trebui sa fie mananci castravetii cu coaja.
2. Contin antioxidanti
Antioxidantii sunt molecule care blocheaza oxidarea, o reactie chimica ce formeaza atomi foarte reactivi cu electroni nepereche, cunoscuti sub denumirea de radicali liberi.
Acumularea acestor radicali liberi nocivi poate duce la mai multe tipuri de boli cronice.
De fapt, stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi a fost asociat cu cancerul si bolile cardiace, pulmonare si autoimune.
Fructele si legumele, inclusiv castravetii, sunt in special bogati in antioxidanti utili care pot reduce riscul acestor afectiuni.
3. Hidrateaza
Apa este cruciala pentru functionarea corpului, jucand numeroase roluri importante. Este implicata in procese precum reglarea temperaturii si transportul toxinelor si nutrientilor.
De fapt, dezhidratarea poate afecta totul, de la performanta fizica pana la metabolism. Fructele si legumele, in special, pot fi o sursa buna de apa in dieta ta.
4. Sustine pierderea in greutate
Castravetii te-ar putea ajuta sa pierzi in greutate in cateva moduri diferite. In primul rand, au un continut redus de calorii.
Fiecare portie de o cana (104 grame) contine doar 16 calorii, in timp ce un intreg castravete de 300 grame contine doar 45 de calorii. Acest lucru inseamna ca poti manca o multime de castraveti fara calorii suplimentare care duc la cresterea in greutate.
Castravetii pot adauga prospetime si aroma la salate, sandvisuri si mancaruri. In plus, continutul ridicat de apa al castravetilor ar putea ajuta la pierderea in greutate.
5. Poate ajuta la scaderea colesterolului
Castravetii contin anumiti compusi care ar putea reduce nivelul de colesterol din sange. Acesti compusi includ fitosteroli sau steroli vegetali, care se gasesc in multe tipuri de fructe si legume.
Studiile arata ca sterolii vegetali pot reduce nivelul de colesterol LDL cu o medie de 5-15% la majoritatea persoanelor.
Castravetii contin, de asemenea, pectina, un tip natural de fibre solubile care ar putea scadea colesterolul din sange. Un studiu pe animale a constatat ca administrarea de extras de pectina din castraveti a determinat o scadere semnificativa atat a nivelului colesterolului din sange, cat si a nivelului trigliceridelor.
6. Scade nivelul zaharului din sange
Mai multe studii pe animale au constatat ca pot ajuta la reducerea nivelului zaharului din sange si pot preveni anumite complicatii ale diabetului.
Un studiu pe animale a examinat efectele diferitelor plante asupra zaharului din sange. S-a demonstrat ca, prin consmul de castraveti, se reduce efectiv si se controleaza nivelul de zahar din sange.
Intr-un alt studiu pe animale, s-a indus diabetul la soareci si apoi s-a completat acestora cu extract de coaja de castravete. Castravetele a inversat majoritatea modificarilor asociate diabetului zaharat si a determinat o scadere a zaharului din sange.
In plus, s-a constatat ca pot fi eficienti in reducerea stresului oxidativ si prevenirea complicatiilor legate de diabet.
6 Beneficii Ale Consumului De Castraveti
Desi se crede ca este o leguma, castravetele este de fapt un fruct. Este bogat in substante nutritive benefice, precum si anumiti compusi ai plantelor si antioxidanti care pot ajuta la tratarea si chiar prevenirea anumitor boli. Castravetii au un continut scazut de calorii s contin o cantitate mare de apa si fibre solubile, facandu-i ideali pentru hidratare si pierdere in greutate.
Recomandări
Trending