Studiul, care a analizat mai mult de 7400 de barbati si femei cu diabet zaharat de tip 2 sau un risc crescut de boli de inima, a atribuit participantilor trei planuri diferite de alimentatie: un grup a mancat o dieta mediteraneana bogata in ulei de masline, un alt grup a consumat o dieta mediteraneana bogata in fructe cu coaja lemnoasa, iar al treilea a mancat o dieta cu continut scazut de grasimi.
Rezultatul? Cei care au consumat ulei de masline au pierdut cea mai mare greutate pe parcursul studiului de cinci ani, chiar mai mult decat cei care au urmat dieta cu continut scazut de grasimi.
Aceasta este o veste buna pentru persoanele care prefera sa incerce dieta mediteraneana - care include grasimi sanatoase. Iar autorii studiului sugereaza ca orientarile actuale in domeniul sanatatii pot crea o teama inutila in ceea ce priveste grasimile sanatoase.
Mai mult de 40 de ani de politica nutritionala au pledat pentru o dieta cu continut scazut de grasimi, dar se observa un impact redus asupra nivelurilor ridicate de obezitate.
Studiile arata ca o dieta mediteraneana bogata in grasimi vegetale, cum ar fi uleiul de masline si nucile, a avut un efect redus asupra greutatii corporale sau a circumferintei taliei, comparativ cu persoanele cu dieta cu continut scazut de grasimi.
Dieta mediteraneana este benefica pentru sanatate si include grasimi sanatoase , Cum ar fi uleiurile vegetale, pestele si nucile.
Cu toate acestea, nu toate grasimile sunt la fel. Descoperirile arata faptul ca dietele fara restrictii, cu un nivel ridicat de grasimi nesanatoase, cum ar fi untul, carnea procesata, bauturile indulcite, deserturile sau alimentele fast-food nu sunt benefice.
Continutul de grasimi al alimentelor si al dietelor nu este pur si simplu o masura utila pentru a judeca daunele sau beneficiile pe termen lung.
Densitatea energetica si continutul total de calorii pot fi inselatoare, pentru ca dovezile știintifice moderne pun accentul pe consumul mai multor calorii din fructe, nuci, legume, fasole, peste, iaurt, uleiuri vegetale bogate in fenoli si cereale integrale minim prelucrate si mai putine calorii din alimentele foarte prelucrate bogate in amidon, zahar, sare sau grasimi trans.
Anumite grasimi te ajuta sa te mentii supla
Cercetarile de la Universitatea Barcelona din Spania au demonstrat ca prin consumul unei grasimi potrivita ai putea sa-ti mentii o greutate sanatoasa.
Recomandări
Trending