Brioșele cu ciocolată sunt perfecte dacă vrei un desert simplu și gustos. Rețeta asta te ajută să obții brioșe moi, pufoase și pline de ciocolată, pe care le poți face rapid acasă. Le poți savura la micul dejun, ca gustare sau chiar ca desert pentru o ocazie specială.
Asta este, fără îndoială, cea mai bună rețetă de brioșe cu ciocolată! Ies incredibil de umede și pufoase, cu un gust intens de ciocolată. Totul se datorează unor trucuri simple care fac toată diferența. De exemplu, combinăm cacao cu puțină cafea instant – un truc care intensifică gustul de ciocolată fără să simți aroma cafelei.
Zahărul brun păstrează brioșele mai fragede și le dă o textură pufoasă, iar smântâna sau iaurtul le fac cremoase și mai gustoase.
În plus, rețeta asta funcționează bine și cu ouă și alte ingrediente reci, direct din frigider, deci nu trebuie să aștepți să se încălzească.
Urmează pașii de mai jos, și în scurt timp vei avea în față cele mai bune brioșe cu ciocolată!
Ingrediente
- 260 grame făină (făină universală)
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 300 grame fulgi de ciocolată neagră (sau semi-dulce)
- 60 grame cacao, cernută
- 185 ml lapte, fierbinte
- 125 ml ulei de floarea-soarelui
- 200 grame zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- 200 grame smântână fermentată groasă sau iaurt simplu (direct de la frigider e ok)
- 1 ou mare
- 1 lingură cafea instant (opțional)
- 1/2 linguriță sare
Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul la 210 de grade (190 de grade dacă folosești funcția de ventilație). Așează grătarul cuptorului în treimea de sus și pregătește o tavă de brioșe cu 12 forme de hârtie.
Pregătește ingredientele uscate. Cerne făina, bicarbonatul și sarea într-un bol mare. Amestecă-le bine.
Într-un alt bol, cerne cacaoa și adaugă cafeaua instant (dacă folosești). Toarnă laptele fierbinte peste și bate-le împreună până când obții o compoziție fără cocoloașe. Acest pas intensifică gustul de ciocolată.
În bolul cu cacao, adaugă zahărul brun, uleiul, oul, smântâna și extractul de vanilie. Amestecă bine până când obții o compoziție omogenă.
Toarnă amestecul umed în bolul cu făină și amestecă ușor cu un tel sau o spatulă. Continuă până când compoziția devine netedă și lucioasă. Atenție, nu amesteca prea mult – dacă o faci, brioșele vor deveni mai tari.
Pune cea mai mare parte din fulgii de ciocolată în compoziție, dar oprește ceva și pentru decor. Amestecă ușor.
Împarte aluatul între cele 12 forme, umplându-le până la aproximativ doua treimi.
Presară fulgii de ciocolată rămași pe fiecare brioșă. Pune-i în centrul brioșelor, pentru că se vor distribui singuri în timpul coacerii.
Coace brioșele în două etape
- Prima etapă: coace brioșele la temperatura inițială de 210 grade pentru 5 minute. Acest șoc termic ajută brioșele să crească frumos.
- A doua etapă: redu temperatura cuptorului la 190 de grade (sau 170 de grade dacă folosești ventilație) și continuă coacerea pentru încă 20 de minute. Verifică brioșele după 15 minute cu o scobitoare – dacă iese curată (fără aluat crud), brioșele sunt gata. Nu confunda ciocolata topită cu aluatul crud.
Lasă brioșele în tavă pentru câteva minute, apoi mută-le pe un grătar de răcire. După 15 minute, sunt gata de mâncat!
Sfaturi pentru cele mai bune brioșe cu ciocolată
- Bicarbonat sau praf de copt? Bicarbonatul de sodiu ajută brioșele să crească mai bine și să aibă o culoare de ciocolată mai intensă. E un mic truc de chimie alimentară. Dacă nu ai bicarbonat, poți folosi praful de copt fără probleme, dar folosește 4 lingurițe.
- Cafeaua instant – un truc clasic! Cafeaua intensifică gustul de ciocolată fără să simți gustul cafelei după coacere. Orice tip de cafea instant funcționează, nu trebuie să fie ceva scump sau de calitate premium.
- Zahăr brun sau alb? Zahărul brun menține brioșele mai umede și fragede. Zahărul alb este și el ok, dar va da o crustă ușor mai crocantă, iar brioșele nu vor rămâne la fel de proaspete pentru mult timp.
- În mod normal, ouăle și alte ingrediente sunt recomandate la temperatura camerei, dar aici funcționează foarte bine și reci. Nu contează dacă folosești oul direct din frigider – compoziția e mai lichidă și oricum trebuie amestecată mai energic.
- Amestecă doar cât trebuie. La orice rețetă pe bază de făină, amestecatul excesiv dăunează. Cu cât amesteci mai puțin, cu atât vor fi mai fragede brioșele. Prea mult amestecat duce la un aluat mai dur, pentru că se activează prea mult glutenul.
- Nu umple formele prea mult. Lasă cam 0,5 cm de la margine. Dacă le umpli prea mult, compoziția va curge pe margini și nu vei obține un vârf frumos. Aluatul pentru această rețetă este mai lichid decât aluatul obișnuit de brioșe, motiv pentru care sunt așa de pufoase și umede.
Brioșele sunt cele mai bune proaspăt făcute, dar acestea rămân umede și fragede până la 3 zile. După ce se răcesc, pune-le într-un recipient etanș și păstrează-le la temperatura camerei. După a treia zi, poți să le reîncălzești câteva secunde la microunde pentru a le reda prospețimea. Sau le poți congela pentru până la 3 luni.