Tochitură de porc - 8 rețete gustoase din toate zonele tării

Tochitura de porc este una dintre mâncărurile tradiționale, care nu lipsesc de pe mesele românilor, mai ales iarna. Și asta pentru că se face ușor, este sățioasă și este o mâncare la îndemână când aveți la dispoziție carne de porc.

Tochitura se poate face din mai multe feluri de carne, dar cel mai simplu este să combinați carne macră cu cârnați și, opțional, ficat de porc. Cârnații afumați îi vor da o aromă deosebită preparatului.

Ce este tochitura

Tochitura este o mâncare tradițională din bucătăria românească, preparată în general din carne de porc, dar și din carne de vită sau pasăre; din organe precum ficat, rinichi, inimă sau splină; cârnați proaspeți sau afumați, costiță proaspătă sau afumată – ingrediente prăjite la tigaie sau la ceaun.

De obicei, tochitura se servește fierbinte sau caldă, lângă mămăligă, cu ouă ochiuri și brânză de burduf sau telemea rasă, cu murături și mujdei de usturoi. Dar puteți să o savurați și cu o pâine de casă.

Fie în perioada sărbătorilor de iarnă, fie într-o zi obișnuită, când apare pofta de o cină gustoasă, copioasă și rapidă, sau într-un weekend în care se simte nevoia de o masă de prânz sau cină autentică, tochitura de porc reușește să ofere starea de bine pe care o caută toată lumea.

Sunt atâtea feluri de a o pregăti, încât o puteți adapta foarte ușor la gusturile și preferințele voastre. Există și tipuri de tochitură, ce au particularități diferite în funcție de zona țării în care se pregătesc de obicei.

1 din 8

Rețeta de tochitură de porc cu cârnați afumați este una simplă, doar cu carne macră și cârnați afumați, care dau un gust aparte tochiturii. Aceștia sunt ingredientul cheie, iar aroma de fum va face diferența.

2 din 8

Tochitura moldovenească se gătește cu bucățele de carne de porc, cârnăciori afumați, costiță și slănină afumată.

Bucățile rumenite de carne de porc, împreună cu rondele de cârnați afumați gătite într-un sos gustos de roșii, cu vin alb, fac un spectacol culinar autentic. Atunci când tochitura moldovenească este pusă în farfurie lângă mămăligă, cu ou ochi și brânză de burduf și eventual cu varză murată, castraveți murați sau gogonele murate, devine pur și simplu definiția deliciului și a unei mese ce oferă senzația de confort.

Ingrediente

  • 700 de grame de carne de porc
  • 300 de grame de cârnați afumați
  • Două linguri de untură
  • O lingură de ulei de floarea-soarelui
  • 200 de mililitri de vin alb
  • 250 de mililitri de apă
  • O lingură de bulion
  • 250 de mililitri de suc de roșii
  • 3 sau 4 căței de usturoi
  • O crenguță de cimbru
  • Una sau două foi de dafin
  • Pătrunjel verde, după gust
  • Sare, piper și boia de ardei, iute sau dulce, după gust

3 din 8

Tochitura de porc dobrogeană este cea mai simplă dintre toate, deoarece se face doar cu carne macră de porc și ingrediente precum: untură, bulion și suc de roșii, vin alb, usturoi și foi de dafin.

Ingrediente

  • Un kilogram carne macră de porc
  • O lingură de untură de porc
  • 100 de grame de bulion de roșii
  • 150 de mililitri de suc de roșii
  • 250 de mililitri de vin alb sec
  • Șase căței de usturoi
  • Două foi de dafin
  • O linguriță de boia de ardei iute și/sau afumată, după preferință
  • Sare, după gust
  • Piper, după gust

4 din 8

Cum în Ardeal nu prea se gătește fără afumătură, tochitura ardelenească nu duce lipsă de așa ceva. Lista de ingrediente include atât șunculiță afumată, cât și cârnați, pe lângă pulpă de porc, usturoi, vin alb și pastă de gogoșari.

Ingrediente

  • 600 de grame de pulpă de porc
  • 250 de grame de șunculiță afumată
  • 150 de grame de cârnați
  • Două căpățâni de usturoi
  • 100 de mililitri de vin alb
  • Două linguri de ulei de floarea-soarelui
  • Două linguri de pastă de gogoșari
  • Sare și piper, după gust
  • Ardei iute, opțional

5 din 8

Tochitura țărănească se deosebește cel mai mult față de celelalte feluri de tochitură ce se pregătesc în diferite zone ale României, deoarece conține și ciuperci, pe lângă mai multe tipuri de carne.

Ingrediente

  • Un piept de pui
  • 300 de grame de pulpă de porc
  • 300 de grame de ficăței de pui
  • 100 de grame de cârnați afumați
  • 300 de grame de gălbiori sau hribi sau alt fel de ciuperci, după preferință
  • O ceapă
  • 5 sau 6 căței de usturoi
  • O cutie de roșii în bulion
  • 300 de grame de mălai
  • Pătrunjel verde, după gust
  • Ardei iute, după gust
  • Sare și piper, după gust
  • Ulei de gătit

6 din 8

Alt tip de tochitură este cea oltenească, ce se gătește cu bucăți mici de pulpă de porc prăjite în untură. La aceasta se adaugă ceapă tocată mărunt, ce se călește alături de carne, după care se toarnă bulion de roșii și se stinge cu apă.

Se mai dă un clocot și se potrivește gustul cu sare și piper, usturoi tocat, ardei iute pisat și vin alb. Modul de servire este similar cu cel al celorlalte feluri de tochitură.

7 din 8

Ingrediente

  • Ceafă de porc
  • Piept de pui
  • Cârnați proaspeți
  • Cârnați afumați
  • Șuncă afumată
  • Două pahare de vin
  • Un pahar de suc de roșii
  • Sare
  • Piper
  • Usturoi

Mod de preparare

Dacă vrei să faci această rețetă de tochitură cu carne de porc și pui, va trebui să urmezi câțiva pași deloc complicați.

Se taie carnea cuburi și se pune la prăjit într-un vas cu puțin ulei. În momentul în care începe să se rumenească, se adaugă cele două pahare de vin, se acoperă vasul și se fierbe la foc mic până scade.

Se toarnă apoi paharul de suc de roșii, se adaugă condimentele – cantitățile vor varia în funcție de preferințele fiecăruia – și se amestecă cu grijă. Se lasă la fiert la foc mic până scade și carnea începe să se rumenească. La final, se pune și usturoiul pisat sau tăiat mărunt.

8 din 8

Ingrediente

  • 400 g carne de porc (pulpă)
  • 100 g ficat
  • 300 g cârnați afumați
  • sare
  • piper
  • 2 căței de usturoi
  • foi de dafin
  • 1/2 linguriță paprika
  • 2 linguri de untură
  • un pahar de vin
  • 4 linguri bulion

Mod de preparare

Curățați carnea de pielițe și tăiați-o cubulețe. Tăiați și ficatul cubulețe, iar cârnații rondele.

Puneți un vas cu untură sau ulei pe foc la încins. Adăugați bucățelele de carne și pe cele de ficat și usturoiul tocat mărunt. Rumeniți-le timp de 10 minute sau până când și-au schimbat culoarea. Asezonați cu sare și piper, turnați vinul și puneți 1-2 foi de dafin. Lăsați să fiarbă înăbușit, cu capacul pus, până când alcoolul s-a evaporat parțial, iar carnea este aproape gătită.

Adăugați cârnații tăiați felii și mai lăsați pe foc 20 de minute sau până când aceștia sunt gătiți. Cârnații se fac cel mai repede, de aceea nu trebuie să-i punem de la început.

La final, adăugați bulionul și paprika, mai puneți sare și piper dacă mai este nevoie și lăsați pe foc până când sosul scade și ajunge la consistența dorită.