Ce să faci atunci când îți este poftă de ceva. Top 7 tehnici de a le gestiona

Dacă ești om, probabil că ai avut vreodată o poftă de mâncare. De la dorința de a mânca dulciurile preferate până la amintirile reconfortante ale gătitului de acasă al mamei, există o mulțime de motive pentru care ai putea simți nevoia de a căuta un anumit aliment.

În timp ce îți poți dori un anumit aliment datorită conținutului său nutrițional, de cele mai multe ori poftele alimentare pot avea rădăcini emoționale.

În loc să privești poftele ca pe ceva căruia trebuie să îi reziști, ai putea înțelege poftele alimentare ca pe o modalitate de a satisface nevoile mai profunde ce se ascund dedesubt.

Iată cum să extragi înțelepciunea pe care o dețin poftele alimentare pentru a găsi pacea în relația ta cu mâncarea.

De ce pofta de mâncare nu este dușmanul

Dacă e să dăm crezare dietelor, poftele alimentare sunt ceva ce trebuie controlat și căruia trebuie să i se opună rezistență. Dar dacă există o altă abordare?

În timp ce poftele alimentare pot avea multe cauze, ele pot indica adesea sentimente și factori de stres mai profunzi care se ascund sub suprafață.

În loc de o dietă restrictivă, alimentația intuitivă îmbrățișează dorința ca pe ceva ce trebuie sărbătorit și savurat.

Potrivit unui studiu din 2021, mâncarea intuitivă este considerată o strategie de sănătate mintală adaptivă ce este legată de mai multe rezultate pozitive, inclusiv creșteri în: imaginea corporală pozitivă, stimă de sine și bunăstare generală.

Un studiu din 2020 a urmărit 1.491 de participanți din adolescență până la vârsta adultă tânără. La o urmărire de 8 ani, practicile continue de alimentație intuitivă au fost asociate cu incidențe mai mici ale unui număr de comportamente alimentare dezordonate. Aceasta a inclus șanse mai mici de:

  • simptome depresive ridicate
  • stimă de sine scăzută
  • nemulțumire ridicată față de propriul corp
  • comportamente nesănătoase de control al greutății, cum ar fi postul și săritul peste mese
  • comportamente extreme de control al greutății, cum ar fi administrarea de pastile de slăbit sau vărsături
  • consum excesiv de alimente

Potrivit lui Geneen Roth, autor, vorbitor și lider de atelier de lucru despre mâncatul compulsiv, o abordare intuitivă a poftelor alimentare le poate transforma într-o sursă de eliberare.

În cartea sa „Women, Food, and God: An Unexpected Path to Almost Everything", Roth detaliază propria călătorie cu mâncatul dezordonat și cum a ajuns să conducă ateliere de lucru pentru a-i sprijini pe cei care trec prin același lucru.

Filozofia ei se bazează pe ideea că dietele nu se referă atât de mult la mâncare și la pierderea în greutate, cât la un sentiment de lipsă interioară.

Roth ne învață că îmbrățișarea dorinței de hrană ca fiind naturală, sigură și demnă de încredere înseamnă să ne revendicăm vocea interioară care este adesea anulată de mesajele populare despre diete, pierderea în greutate și ce înseamnă „a mânca sănătos”.

„Niciodată nu a fost adevărat, niciunde și niciodată, că valoarea unui suflet, a unui spirit uman, depinde de un număr de pe un cântar. Când începem să ne definim prin ceea ce poate fi măsurat sau cântărit, ceva din adâncul nostru se revoltă.”, a scris Roth.

Asemănător lui Roth, Sloane Elizabeth, antrenor de libertate alimentară și wellness holistic, a experimentat mai întâi propriile dificultăți cu mâncarea înainte de a deveni un ghid pentru alții.

„Am avut propria mea istorie cu tulburări de alimentație și lupte cu imaginea corporală, iar asta este ceea ce m-a inspirat în cele din urmă să ajut alte femei", a spus ea.

Pentru Elizabeth, poftele alimentare acopereau, de fapt, o nevoie înfricoșătoare de control.

„Mi-am dat seama că nu era vorba deloc de mâncare, ci de probleme de control și perfecționism. Mâncarea s-a întâmplat să fie lucrul pe care îl foloseam pentru a-mi exprima această teamă.”, a spus ea.

Deși a fost încurajată de popularitatea tot mai mare a alimentației intuitive, Elizabeth a simțit că mai era un alt strat de despachetat.

„Vedeam doar un fel de lucruri mai mult la nivel de suprafață despre alimentația intuitivă, cum ar fi sfatul de a mânca doar ceea ce ai poftă și cam atât. Asta nu era suficient pentru mine ca să mă vindec.”, a spus ea.

Adevărul din spatele constrângerii

În cazul în care pofta de mâncare acoperă sentimente mai profunde, reprimarea sau controlul acestora nu rezolvă nimic în cele din urmă.

Potrivit unei analize din anul 2020, privarea de alimente crește pofta pentru alimentele evitate atunci când vine vorba despre anumite alimente. Studiul notează că aceste pofte sunt un răspuns condiționat, determinat de indicii învățate, mai degrabă decât de deficiențele de nutrienți sau de energie. Acest lucru înseamnă că ele pot fi uitate.

Deși este dificil de spus cu exactitate care sunt aceste indicii, este probabil că ele au subînțelesuri emoționale.

„Rădăcina problemei se află în subconștient. De obicei, este vorba de frica de ceva - de a nu fi iubit, de a nu fi demn, de a nu fi perfect, de a nu deține controlul.", a spus Elizabeth.

Roth are o abordare similară. Pentru a ajunge la rădăcina dorinței de a mânca, ea își ghidează elevii să devină curioși și să își asculte profund propriile dorințe. Acest lucru implică, de asemenea, să ajungă să recunoască faptul că ideea că mâncarea va rezolva orice este o „minciună".

„Investigația îți permite să te raportezi la sentimentele tale în loc să le ignori. Munca noastră nu este de a schimba ceea ce faci, ci de a fi martor la ceea ce faci cu suficientă conștientizare, suficientă curiozitate, suficientă tandrețe pentru ca minciunile și vechile decizii pe care se bazează compulsia să devină evidente și să cadă.”, a scris ea.

În loc să forțeze o schimbare superficială, cum ar fi schimbarea unor biscuiți cu o prăjitură de orez, Roth își încurajează studenții să se confrunte cu adevăratul motiv pentru care apelează la mâncare ca sursă de confort. Odată înfruntată, fixația pentru mâncare devine mult mai puțin puternică.

„Când nu mai crezi că mâncatul îți va salva viața atunci când te simți epuizat, copleșit sau singur, te vei opri. Când vei crede în tine mai mult decât în mâncare, vei înceta să folosești mâncarea ca și cum ar fi singura ta șansă de a nu te prăbuși”, a mai scris ea.

7 tehnici pentru a învăța din pofta de mâncare

Așadar, s-ar putea să înțelegi că poftele alimentare pot acoperi emoții mai profunde, dar ce urmează? Tehnicile de mai jos te pot ajuta să extragi înțelepciunea ascunsă în spatele dorinței de a mânca pentru a-ți acoperi sentimentele.


1.

Stai cu pofta

Este firesc ca poftele să apară din când în când. În loc să le reprimi, să le ignori sau să le satisfaci imediat, încearcă să stai cu senzația de poftă pentru a te acorda la mesajul pe care îl are această poftă pentru tine.

„Semnele tale, inclusiv poftele, îți oferă o perspectivă asupra a ceea ce îți cere corpul tău.”, a spus Elizabeth.

În primul rând, stai cu pofta. Observă ce senzații, amintiri sau imagini apar odată cu ea. Pe măsură ce faci acest lucru, te poți întreba de unde provine pofta, fără a încerca să o „descoperi”. Doar lasă orice informație să apară în mod natural - sau nu.

În al doilea rând, explorează dacă senzația de poftă poate fi satisfăcută sau diminuată în alte moduri. Printre aceste moduri se pot număra:

  • să bei puțină apă
  • să tragi un pui de somn
  • să ieși la o plimbare
  • să suni un prieten
  • să faci o baie caldă

După ce încerci câteva modalități de a-ți satisface dorința, s-ar putea să descoperi că nevoia de a mânca alimentele specifice pe care le ai în minte nu mai este atât de intensă. Acest lucru poate indica faptul că pofta nu a venit din cauza foamei, până la urmă.

Odată ce ți-ai dat timp pentru a experimenta și explora pofta, poți decide dacă vrei să o satisfaci sau nu. Dacă alegi să mănânci, asigură-te că îți permiți să te bucuri de această experiență.

Această practică nu este deloc despre voință - este despre explorare. Nu ai cum să o faci greșit, indiferent dacă decizi să mănânci sau nu mâncarea.


2.

Acordă atenție abdomenului

Roth își învață elevii să acorde atenție abdomenului lor, mai ales pentru că aceasta poate fi o zonă a corpului pe care mulți elevi încearcă să o acopere, să o ascundă sau să o ignore cu totul.

„Începe procesul de a te readuce la corpul tău, la abdomenul tău, la respirația ta, pentru că ele... Sunt aici, acum. Doar aici, doar acum poți lua decizia de a mânca sau de a nu mânca.”, a scris Roth. 


3.

Deleagă procesul decizional

Potrivit lui Elizabeth, aceasta este partea în care mulți dintre clienții ei se împiedică: Întrebarea „Ar trebui să mănânc sau nu?”.

Ea spune că acest lucru îi poate duce adesea să intre într-o spirală și să se simtă copleșiți de această decizie. Ca soluție, ea sugerează să delegi această sarcină.

„Când vine vorba de metabolismul meu și de arderea caloriilor, din fericire, creierul meu nu trebuie să fie de fapt cel care controlează asta. Metabolismul meu poate fi cel care deține controlul. Să văd ce se întâmplă când deleg asta, când eliberez acest control și am încredere că organismul meu se va descurca.", a explicat ea.

Acest lucru presupune să ai încredere că organismul - inclusiv partea din corp responsabilă de pofte - știe ce face.

„Dacă poți să crezi că totul este sub control, în loc să fii tu cel care deține controlul, atunci există mult mai multă pace.”, a mai spus Elizabeth.

Ea sugerează să te gândești la întregul proces ca și cum ai conduce o companie. „Creierul tău este CEO-ul, iar tu ai o echipă. Ai încredere că angajații tăi lucrează bine pentru tine și, prin urmare, întreaga organizație de afaceri este sub control.”, a spus ea.


4.

Interpretează indiciile pe care ți le dă corpul

Cu cât exersezi mai mult practicile de mai sus, cu atât mai multe șanse vei avea să interpretezi indiciile pe care ți le dă corpul.

„Indiciile sunt disponibile în orice moment, dar mulți oameni le amorțesc. Fie că este vorba despre foame, sațietate sau poftă, ei își amorțesc dorințele. Practic, corpul începe să țipe pentru a-ți atrage atenția.”, a spus Elizabeth.

Odată ce începi să îți îndrepți atenția către corpul tău, mai degrabă decât către un obiect exterior al poftei, poți începe să intri mai mult în contact cu adevăratele tale dorințe.


5.

Sărbătorește-ți poftele

Elizabeth observă că oamenii se simt adesea speriați de poftele lor. Uneori nu au încredere în ideea de alimentație intuitivă pentru că se tem că, dacă mănâncă tot ce vor, pot pierde sentimentul de control. Însă, în loc să îți fie teamă de pofte, ea sugerează să le sărbătorești.

„Sărbătorește faptul că o poftă este o linie de comunicare cu corpul tău. Este un lucru frumos să ai această conexiune cu corpul tău", a spus Elizabeth.


6.

Întreabă-te de ce altceva îți este foame

O parte integrantă a înțelegerii semnelor tale este să devii curios sau curioasă în legătură cu ele. Elizabeth sugerează să te întrebi de ce altceva ți-ar mai putea fi foame.

Să zicem că este ora micului dejun și ți se face poftă de tort. „Știi intuitiv că a mânca tort la micul dejun nu ar fi de fapt cel mai bine pentru sănătatea ta. Apoi devii curios și îți spui:

Bine, ei bine, dacă aprofundăm puțin această poftă, de ce anume îmi este de fapt foame?", a explicat Elizabeth, precizând că răspunsul ar putea fi unul dintre următoarele:

  • dragoste
  • confort
  • comunitate
  • acceptare
  • odihnă
  • validare
  • plăcere
  • Intimitate

Cu cât întrebi mai mult, asculți și rămâi cu dorința, cu atât este mai probabil să primești un răspuns.


7.

Păstrează în casă alimentele la care poftești

S-ar putea să contrazică tot ceea ce ai auzit vreodată despre a mânca sănătos, dar Elizabeth sugerează să păstrezi alimentele la care poftești disponibile în casă. Acest lucru ajută la întărirea ideii că mâncarea nu este o problemă atât de mare.

„Poftele se pot simți foarte intense atunci când le limitezi pentru că ai voie să mănânci desert doar în weekend. Vei avea poftă de acel desert de luni până vineri până când vine weekendul", a spus Elizabeth.

În schimb, mănâncă un pic din ceea ce îți dorești în orice moment pe parcursul săptămânii.

„Când îți permiți să mănânci ceea ce vrei să mănânci, poftele nu mai par atât de speciale", a adăugat Elizabeth.

Sfaturi pentru a te bucura de mâncare

Iată câteva sfaturi pentru a fi cu adevărat prezent și a te bucura de mâncare.

  1. Mănâncă atunci când îți este foame.
  2. Mănâncă stând jos, într-un mediu calm. Acest lucru nu include mașina.
  3. Mănâncă fără distrageri. Distracțiile includ radioul, televizorul, ziarele, cărțile, conversațiile intense sau generatoare de anxietate sau muzica.
  4. Mănâncă ceea ce vrea corpul tău.
  5. Mănâncă până când te simți sătul sau sătulă.
  6. Mănâncă (cu intenția de a fi) în văzul celorlalți.
  7. Mănâncă cu plăcere, cu poftă.

Aceste lucruri te pot ajuta să experimentezi cu adevărat plăcerea de a mânca, precum și să îndepărtezi orice sentiment de rușine față de mâncare.

Când renunțăm la diete, luăm înapoi ceva ce adesea eram prea tineri pentru a ști că am abandonat: propria voce. Ascultându-ți poftele și tratându-le cu respect, încredere și curiozitate, poți începe să îți revendici acea voce.