Dieta Nordică - cel mai sănătos regim alimentar DIN LUME

Dieta nordică se spune că este cea mai sănătoasă dietă din lume, iar nutriționiștii recomandă să o transformăm într-un stil de viață.

Există o mulțime de diete, care mai de care mai promițătoare. Unele promit că te ajută să pierzi în greutate, altele că te ajută să te menții sănătos. Unele recomandate și de medici, altele destul de riscante pentru sănătate. Dintre toate însă, dieta nordică s-a remarcat ca fiind cea mai sănătoasă și este recomandată și de Organizația Mondială a Sănătății.

Dieta nordică și dieta mediteraneană

La fel ca dieta mediteraneană, dieta nordică poartă acest nume pentru că propune un plan alimentar bazat pe alimentele care sunt cel mai la îndemână în țările nordice. Cele două diete au și câteva asemănări, printre care amintim faptul că ambele recomandă cerealele integrale, nucile, semințele, peștele și fructele de mare în locul cărnii, limitarea cantității de zahăr și a alimentelor procesate.

Diferența principală între cele două diete este uleiul: în timp ce dieta mediteraneană recomandă consumul de ulei de măsline, dieta nordică recomandă uleiul de rapiță.

Dieta nordică recomandă comsumul unor alimente care se găsesc foarte ușor în țările nordice din Europa, adică Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda și Islanda. Printre alimentele pe care dieta nordică ne încurajează să le consumăm se numără: peștele gras, fructele de pădure, rădăcinoasele, nucile, semințele, legumele de orice fel, lactate slabe în grăsimi și cereale integrale.

Dacă vă hotărâți să urmați dieta nordică, trebuie să eliminați din alimentație alimentele procesate (mezeluri, dulciuri, chips-uri) și cărnurile grase (cârnați și bacon, de exemplu).

Planul alimentar a fost adaptat pornind de la The Baltic Sea Diet Pyramid. În 2004, mai mulți nutriționiști și-au pus în comun eforturile pentru a face cunoscută această idee de alimentație nordică.

Beneficiile dietei nordice

Organizația Mondială a Sănătății a ajuns la concluzia că atât dieta nordică, cât și cea mediteraneană, reduc riscul de diabet, câteva forme de cancer și boli cardiovasculare.

Dieta nordică vă poate ajuta să pierdeți în greutate și ține sub control genele responsabile pentru obezitate. Este, de asemenea, un stil de viață care promovează o alimentație apropiată de natură și încurajează prepararea mâncării acasă, în loc de mâncărurile gata preparate și procesate.

Alimentația bogată în cereale, fructe și legume asigură și o cantitate importantă de fibre, necesare pentru buna funcționare a organismului.