Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Cercetari recente, publicate in "Molecular & Cellular Proteomics" arata ca reducerea numarul de calorii are un efect pozitiv asupra imbatranirii in interiorul unei celule. Cercetatorii au descoperit ca atunci cand ribozomii "incetinesc", procesul de imbatranire incetineste si el. Scaderea vitezei scade productia, dar ofera ribozomilor timp suplimentar pentru a se repara.

"Ribozomul este foarte complex, un fel de masina, si are nevoie periodic de intretinere pentru inlocuirea pieselor care se uzeaza cel mai rapid", a explicat profesorul John Price de la Brigham Young University.

Si ce poate determina producerea de ribozom sa incetineasca? Cel putin in cazul soarecilor este vorba de reducerea consumului de calorii. Price si colegii sai cercetatori au observat doua grupuri de soareci. Un grup a avut acces nelimitat la hrana, in timp ce celalalt a fost limitat la un consum cu 35 de procente mai putine calorii, desi au primit in continuare toate substantele nutritive necesare pentru supravietuire.

Soarecii care au consumat mai putine calorii au fost mai energici si au suferit mai putine boli. Si nu doar ca au trait mai mult, dar pentru ca organismul lor s-a mentinut mai bine, sunt mai tineri pentru mai mult timp.

Cand restrictionezi consumul de calorii, exista aproape o crestere liniara in durata de viata. Restrictia a provocat modificari biochimice reale care au dus la incetinirea procesului de imbatranire, este concluzia la care au ajuns cercetatorii.