Ce-ar fi Sărbătorile fără miros de cozonac în casă? Dacă nu te-ai încumetat până acum să faci cozonac, a venit momentul să încerci. Avem pentru tine o rețetă cât se poate de simplă, cu șanse maxime de reușită.
Nimic nu se compară cu mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor. Nu știm tu cum ești, dar nouă ni se face poftă numai când ne gândim la un cozonac de casă, rumenit, cu multă nucă. Pentru că se apropie Crăciunul și mulți încă preferă să comande sau să cumpere cozonacul gata făcut, ne-am gândit să îți dăm o rețetă cu care mergi la sigur, chiar dacă nu ești as în bucătărie.
Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg de făină
- 500 ml lapte cald
- un plic de drojdie uscată
- 3-4 gălbenușuri
- 200 g zahăr
- 150 g unt topit
- coaja de la o lămâie
- un praf de sare
Ingrediente pentru umplutură:
- 3-4 albușuri de ou
- 250 g zahăr
- 300 g nucă măcinată
- câteva linguri de lapte
- cacao
- stafide
Secretul reușitei cozonacilor constă în două secrete: toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei sau călduțe și drojdia trebuie să fie de calitate.
Cerneți făina într-un vas încăpător, în care veți frământa. Dizolvați drojdia în puțin lapte călduț, cu o lingură de zahăr și una de făină. Lăsați maiaua până când își dublează volumul. Se spune că așa cum va crește maiaua, la fel va crește și cozonacul.
Între timp, încălziți pe foc restul de lapte, cu gălbenușurile și cu zahărul, până când toate s-au topit și s-au omogenizat. Aveți grijă să nu fie fierbinte, pentru că veți opri procesul de creștere a cozonacului!
Turnați laptele cu gălbenușurile și zahărul peste făină. Adăugați și maiaua, un praf de sare și începeți să omogenizați totul cu o lingură de lemn. Când făina s-a încorporat, puteți începe să frământați cu mâinile sau la un robot de bucătărie.
Adăugați, treptat, untul topit și frământați până când se încorporează. La final, adăugați coaja de lămâie. Lăsați la crescut, acoperit cu un prosop, lângă o sursă de căldură.
Între timp, puteți pregăti umplutura. Bateți albușurile cu zahărul. Adăugați câteva linguri de cacao și nuca măcinată. Aprindeți cuptorul și lăsați să se încălzească.
Puteți începe să întindeți aluatul. Împărțiți-l în două părți egale și începeți să-l întindeți cu mâinile, pe o suprafață unsă cu ulei. Întindeți o foaie de grosimea degetului și puneți deasupra jumătate din compoziție. Mai puteți adăuga rahat, stafide, nuci întregi sau orice vă mai trece prin cap. Aici imaginația este limita.
Rulați și puneți într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Procedați la fel și cu cealaltă jumătate de aluat.
Lăsați cozonacii să se mai ”odihnească” cel puțin 15 minute în tăvi, înainte de a-i pune la cuptor. Acesta este secretul pentru a nu crăpa cozonacii atunci când îi coaceți. Ungeți cozonacii cu ou și puneți la cuptorul încins în prealabil: 15 minute la 180 de grade, după care reduceți focul la 150 de grade.
NU deschideți cuptorul în prima jumătate de oră. În funcție de tipul de cuptor, cozonacii trebuie să stea la copt în jur de o oră. Verificați din când în când. Când cozonacii s-au rumenit deasupra și începe să miroasă în toată casa, veți ști că sunt gata.
Poftă bună și spor la ”cozonăcit”! :)