Soju. Ce este și cum se consumă băutura națională în Coreea de Sud

Dacă, în cele mai multe cazuri, orezul este văzut ca fiind un aliment de bază, nelipsit dintr-o gamă variată de rețete și preparate – de la rulouri de sushi până la boluri de fasole sau risotto cu fructe de mare, coreenii îl folosesc și la fabricarea băuturilor. Soju este cunoscut și ca „vodcă coreeană” și este cel mai popular tip de alcool din lume.

Știm prea bine că asocierea unei băuturi spirtoase cu mâncarea este, de cele mai multe ori, una nefericită, însă Soju chiar este menit să fie savurat în timpul mesei. La fel ca și în cazul vinului, Soju-ul și mâncarea au o relație reciproc avantajoasă, evidențiind aspect unice în ceea ce privește aromele. Soju poate tempera gustul foarte picant.

Ce este Soju?

Soju este o băutură spirtoasă distilată ce are un conținut scăzut de alcool și care este și cel mai popular lichior din Coreea. Cu toate că nu mulți europeni au auzit vreodată de el, potrivit CNN, Soju este cea mai vândută băutură din lume. Datele nu sunt surprinzătoare, în condițiile în care un locuitor din Coreea de Sud bea, în medie, 13,7 shoturi de alcool pe săptămână, mai mult decât oriunde în lume.

Așa cum am mai spus, Soju este o băutură alcoolică distilată din diferite culture de cereale – orez, grâu, orz – produsă și acum, în principal, în peninsula coreeană. Concentrația de alcool poate varia între aproximativ 15% și peste 50%, la fel și calitatea.

Totul a început în secolul al XIII-lea, când mongolii invadatori au adus cu ei tehnici de distilare pe care ei înșiși le învățaseră în Orientul Mijlociu și similare cu cele folosite și astăzi pentru a face scotch sau coniac single-malt. „Soju” înseamnă de fapt „lichior ars”, o referire clară la modul în care este făcut. În acel moment, Soju era obținut numai din vin de orez și avea o medie de aproximativ 40% până la 50% alcool. În cele din urmă, fiecare oraș de dimensiuni mari avea propriul său distilator local de Soju; acei distilatori vindeau vecinilor și aveau o rețetă pe care o transmiteau din generație în generație.

Cum se face Soju?

Soju tradițional este făcut dintr-un amestec de orez și cereale. Din anii 1960 până în anii 1990, utilizarea orezului a fost interzisă în producția de soju, din pricina recoltelor slabe, astfel încât Soju a fost făcut cu alte amidonuri, cum ar fi cartofii dulci și grâul. Chiar dacă interdicția nu mai este în vigoare, mulți producători de soju preferă să nu folosească orez.

Cum se întâmplă în cazul celor mai multe băuturi alcoolice, Soju este distilat din cereale fermentate – orez, cartofi, lista poate continua. Orezul a fost alegerea tradițională, dar o interdicție impusă în timpul războiului din Coreea a însemnat și găsirea unei serii de alte alternative populare de amidon ce sunt folosite pentru a-l face și astăzi, inclusiv grâu, cartofi dulci și tapioca.

Cum se bea Soju?

Cum se bea Soju

Evident, Soju poate fi savurat în funcție de preferințele fiecăruia, însă, în mod tradițional, se consumă „curat”, sub formă de shot. Este mereu recomandat ca o sticlă de Soju să fie împărțită cu prietenii, dar cei mai mulți coreeni ajung să o dea gata singuri, dintr-o singură tură, norocul lor fiind concentrația mică de alcool.

În cultura tradițională coreeană, modul în care este servit este, de asemenea, important. Gazda îl va servi pe cel mai în vârstă oaspete, apoi pe toți ceilalți, iar ei spun „geonbae”, care înseamnă, de fapt, „pahar gol”. Trebuie să bei mereu tot ce ai în pahar înainte de a accepta să fie reumplut și niciun invitat nu își poate turna singur băutura. În plus, paharul de shot trebuie ținut cu ambele mâini și fața să fie întoarsă într-o parte, astfel încât să nu se facă niciun contact vizual cu persoana care a înmânat paharul. Abia apoi se bea.

Ce gust are Soju?

Soju tradițional, fără nicio aromă adăugată, are un gust curat și neutru. Inițial, este dulce în momentul în care este sorbit, dar lasă o aromă ușor amară în gură după ce este înghițit. Datorită conținutul redus de alcool, nu dă nicio senzație de arsură, dar una intensă, evidențiată de aroma dulce.

Variantele cu arome adăugate au un gust diferit, evident, de cele mai multe ori fructat.

Soju se aseamănă mult cu vodca, doar că are un gust neutru și îi lipsește senzația de arsură tipică unui conținut crescut de alcool.

Care este diferența dintre Soju și Sake

Jinro Chamisul Soju
Compania Jinro domină piața de Soju, reprezentând jumătate din vânzările acestei băuturi din Coreea de Sud.

Sake este un vin de orez (deși este de fapt preparat ca berea), în timp ce soju este o băutură distilata. Coreenii au propriul vin de orez, makgeolli, care este asemănător cu Sake-ul japonez, în timp ce Japonia are Shochu, care este similar cu Soju.

Ce fel de Soju ar trebui să cumpăr?

Vei găsi Soju în raionul cu preparate asiatice din supermarketuri, alături de Sake și Shochu japonez. Cea mai simplă variantă este să îl comanzi de pe internet.

Compania Jinro domină piața de Soju, reprezentând jumătate din vânzările acestei băuturi din Coreea de Sud. Firma a reintrodus ambalajul vechi – o sticlă albastră cu eticheta „Jinro Is Back”, care conține un soju curat, neutru - un exemplu plăcut și revigorant a ceea ce poate fi un Soju modern.