Nu există masă de sărbătoare fără un cozonac, fie că este el cumpărat sau făcut în casă. Nimic nu se compară cu mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor, rumenit și parfumat. Iar dacă nu ați făcut cozonac în casă până acum, este momentul să încercați această rețetă.
Cozonacul nu este deloc complicat de făcut, în ciuda faptului că multă lume se ferește de el. Dacă respectați cantitățile și lucrați la cald, reușita este sigură. În plus, dacă aveți un robot de bucătărie, puteți frământa cozonacul la robot și ați scăpat de jumătate din treabă.
Timp total 2 ore și 30 minute
Ingrediente
- 5 gălbenușuri
- 150 g unt
- 300 g zahăr
- 1 kg făină
- 2 plicuri drojdie uscată
- coajă de lămâie
- un praf de sare
Pentru umplutură:
- rahat
- nucă măcinată
- cacao
- stafide
- un ou pentru uns
Mod de preparare
Puneți laptele cu zahărul într-o crăticioară pe foc. Amestecați până când zahărul s-a topit, iar laptele este cald, nu fierbinte. Adăugați gălbenușurile și amestecați bine. Puneți un praf de sare, drojdia și o lingură de făină în acest amestec și lăsați 10 minute.Turnați amestecul peste făină și încorporați folosind o lingură de lemn, apoi frământați cu mâna. Când compoziția s-a legat, începeți să turnați untul topit, puțin câte puțin. La final, adăugați coaja de lămâie și mai frământați cât să o încorporați. Puteți folosi un robot de bucătărie pentru frământare.
Lăsați aluatul la dospit 45 de minute, într-un loc călduț și acoperit cu folie de plastic. Pregătiți tăvile și umplutura. Porniți cuptorul la 180 de grade.
Împărțiți aluatul în două și întindeți-l pe o suprafață unsă cu ulei. Umpleți cozonacul cu nucă măcinată, cacao, stafide, rahat sau orice vă place. Rulați cozonacul și puneți-l în tavă.
Mai lăsați cozonacul să crească o jumătate de oră în tăvi. Ungeți cu ou bătut. Dați la cuptor, la 180 de grade. După primele 15 minute, reduceți temperatura la 160 de grade. Lăsați cozonacul 55 de minute - o oră în total, în funcție de tipul cuptorului.
Rupeți sau tăiați cozonacul după ce s-a răcit.
Poftă bună!