Ștevia este o legumă extrem de versatilă, dar și o valoroasă plantă medicinală.

Adesea subevaluată, ștevia este de fapt o sursă importantă de vitamine și minerale, având mai mulți nutrienți decât spanacul, varza și salata, care sunt considerate a fi unele dintre cele mai sănătoase legume cu frunze verzi.

Ștevia este bogată în vitamine (А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е, К), minerale, săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu și fier), proteine și carbohidrați sănătoși.

În același timp, nu are grăsimi, iar toate acestea îi permit să fie ușor de digerat și absorbit, fiind recomandată în tratarea diferitelor afecțiuni. Mai mult, este folosită în dietele vegane și vegetariene ca înlocuitor al cărnii.

Istoric

Ștevia este cunoscută din cele mai vechi timpuri, fiind folosită de soldații romani pentru a-și potoli setea în timpul expedițiilor și misiunilor militare.

Horatius a susținut că ștevia este un laxativ foarte bun, în timp ce Virgil a menționat că este o plantă pe care fiecare țăran trebuie să o aibă în grădina lui.

În perioada medievală, ștevia a început să fie folosită treptat și în supe și sosuri pentru carne, pește și fructe de mare la mesele rafinate ale aristocrației europene.

Ce este ștevia și cum arată

Ștevia este o plantă populară cu flori. Apare la începutul primăverii ca un grup de frunze mari, alungite, de un verde intens, cu o tulpină groasă.

Planta este culeasă până la sfârșitul lunii mai și poate fi adăugată în supe, în piureuri servite alături de mămăligă sau folosită pentru a face popularele rulouri umplute de carne cunoscute sub numele de „sarmale”.

Alternativ, frunzele de ștevie pot fi umplute cu orez și stafide sau prune sau alte legume – o rețetă vegetariană populară folosită în principal în perioadele de post.

Ce gust are ștevia

Ștevia are un gust specific legumelor cu frunze verzi, ușor amar. Cu toate acestea, dacă este lăsată să se maturizeze, ștevia devine din ce în ce mai amară.

Mai mult, cu cât frunzele sunt mai bătrâne, cu atât sunt mai mari și mai puțin fragede. De obicei, cu cât frunzele sunt mai închise la culoare, cu atât planta este mai matură și mai amară.

Frunzele fierte sunt ușor astringente.

Beneficiile consumului de ștevie

Ștevia este o sursă importantă de vitamine și minerale, având mai mulți nutrienți decât spanacul, varza și salata.

Ștevia este bogată în vitamine (А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е, К), minerale, săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu și fier), proteine și carbohidrați sănătoși.

Excelentă pentru detoxifierea organismului

Ștevia este un diuretic puternic, fiind ideală pentru o cură de detoxifiere deoarece favorizează eliminarea toxinelor.

În plus, este un tonic grozav deoarece furnizează organismului nutrienți importanți precum fier, magneziu, cantități mici de potasiu, calciu și cantități incredibile de vitamine A și C, care favorizează rezolvarea unor potențiale deficiențe nutriționale dezvoltate în timpul iernii.

Țineți minte: un regim de detoxifiere nu este același lucru cu o cură de slăbire și nu înseamnă să vă limitați alegerile alimentare la sucuri de fructe, verdețuri sau să vă goliți buzunarele pentru a cumpăra alimente exotice.

Cea mai bună dietă de detoxifiere este atunci când creșteți aportul de fructe și legume proaspete, colorate, de preferință cultivate local și organic, reducând în același timp aportul de alimente foarte procesate, suc, alcool, dulciuri și bomboane.

În principiu, este suficient să mâncați alimente sănătoase și hrănitoare și să vă lăsați corpul să lucreze. Nu alimentele realizează detoxifierea, ci ficatul și rinichii dumneavoastră.

Mâncatul corect le permite doar să-și facă treaba mai bine. Spanacul, morcovii, prazul, ceapa verde și ștevia sunt alegeri grozave și vă puteți bucura de ele la început de primăvară.

Laxativ natural

În cantități moderate, ștevia are efecte purgative ușoare până la puternice, în funcție de persoană. Dacă din dieta dumneavoastră lipsesc legumele cu frunze verzi, atunci ar trebui să consumați ștevie cu moderație, deoarece ar putea provoca scaune moi și diaree.

Pentru cei obișnuiți cu un aport generos de legume și verdeață, ștevia ameliorează constipația (uneori în câteva ore) și, dacă este consumată în mod regulat toată primăvara, ajută la curățarea intestinelor și normalizează digestia prin reglarea tranzitului intestinal.

Semințele de ștevie, sunt, de asemenea, un diuretic și laxativ foarte eficient.

Ajută la recuperare mai rapidă după diaree

Fiind o sursă bună de magneziu și potasiu (electroliți), ștevia ajută la restabilirea echilibrului natural al fluidelor din organism, pierdut ca urmare a deshidratării din cauza diareei și reglează atât digestia, cât și tranzitul intestinal.

Ajută imunitatea și reduce inflamația

Puternicele proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii ale șteviei derivă din conținutul ridicat de vitamina C al plantei, comparabil cu cel al portocalelor.

Cu toate acestea, prin gătire, se reduce foarte mult conținutul de vitamina C. Din fericire, frunzele tinere de ștevie sunt perfecte pentru salată sau pot fi un topping delicios pentru pizza.

Dacă vreți un preparat de-a dreptul uimitor, preparați, în casă pizza cu piept de pui, roșii, ardei gras și frunze de ștevie!

Excelentă pentru vedere și piele

În medicina tradițională, se foloseau frunze de ștevie zdrobite sau cataplasme de tulpină pentru a trata diverse probleme ale pielii precum impetigo (abcese pe piele, în special în jurul gurii, cauzate de o infecție bacteriană puternică).

Eficiența lor se poate datora faptului că ștevia are atât un conținut ridicat de vitamina C (proprietăți antibacteriene) cât și un conținut incredibil de vitamina A.

Vitamina A (4000 UI) este esențială pentru menținerea sănătății pielii, părului și mucoaselor. În produsele de îngrijire a pielii apare adesea sub denumirea de „retinol”.

În același timp, vitamina A susține sănătatea ochilor, atât prin îmbunătățirea vederii de zi, cât și prin prevenirea orbirii nocturne.

Aproximativ 100 g de ștevie crudă conțin de aproximativ cinci ori mai multă vitamina A decât doza zilnică recomandată.

Beneficii potențiale pentru gastropareză

Consumul de ștevie poate fi benefic pentru persoanele care suferă de gastropareză, ajutând la reducerea simptomelor bolii (ușoară paralizie a nervului sistemului digestiv central care reglează digestia și mișcările intestinale).

Ștevia pare să stimuleze contracțiile regulate la nivelul peretelui intestinal și astfel poate ajuta la ameliorarea tulburărilor care afectează sistemul digestiv.

Efecte adverse / contraindicații

În general, ștevia este o legumă excelentă de primăvară, ideală pentru eliminarea toxinelor care s-ar fi putut acumula în timpul iernii.

În timp ce consumul de frunze are beneficiile sale, cel mai bine este să stai departe de suplimentele alimentare cu ștevie, deoarece nu știi niciodată ce pot conține de fapt.

De asemenea, dacă aveți o predispoziție la tulburări de coagulare a sângelui, cel mai bine este să vă urmăriți consumul de legume cu frunze verzi, cum ar fi ștevia, kale, spanacul și multe altele, din cauza conținutului ridicat de vitamina K, care susține coagularea sângelui.

Ștevia în sarcină

Deoarece stimulează și contracțiile uterine, cel mai bine ar fi să evitați consumul de ștevie în timpul sarcinii, pentru că, la fel ca mușețelul, poate provoca un avort spontan.

Cum se consumă ștevia?

Dacă este suficient de fragedă, frunzele se pot consuma crude. Dacă o preferați gătită, ștevia se poate sota, se poate prepara la abur, sau chiar se poate mura. Aroma este similară cu cea de fasole verde.

Frunzele și tulpinile de ștevie conțin acid oxalic, care dă gustul ușor acrișor.

Cum se gătesc frunzele de ștevie?

Fierbeți sau căliți frunzele de ștevie pentru a profita la maximum de aromă. Dau un gust excelent legumelor sotate, supelor, tocanelor, sau chiar preparatelor cu ouă sau cremă de brânză.

Ștevia se combină perfect cu lactatele, așa că poate fi adăugată, fără probleme în budincile sărate, preparate la cuptor.