Pomelo - Ce este, cum se consumă și ce beneficii are pentru sănătate
Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Pomelo este unul dintre cele mai populare fructe citrice, mai mare decât portocala sau grapefruit-ul, cu coaja galben-verzuie și miezul gălbui.

Acesta își are originea în Asia de Sud Est și este considerat un soi de grapefruit, aroma și gustul lui fiind asemănătoare cu cele de gref, doar că pomelo are o dulceață și un parfum aparte.

Pomelo are între 15 și 25 de centimetri lungime și măsoară 1,5-2 kg atunci când este copt, în funcție de soi. Îl găsiți în supermarket învelit în folie de plastic și cu o plasă roșie pe deasupra și este important ca atunci când îl cumpărați să fie ferm, să nu aibă pete sau lovituri și să fie greu.

Ce este pomelo

Pomelo este un fruct tradițional asiatic și a fost cultivat pentru prima dată în Malaezia. A ajuns ulterior în China, unde a căpătat extrem de multă popularitate și a devenit un adevărat simbol în cultura chineză.

În prezent este cultivat pe suprafețe mari în provincii din China și Thailanda, dar și în Taiwan, sudul Japoniei, India, Filipine și alte țări asiatice.

În engleză îl veți regăsi și cu denumirea de ”shaddock”, după numele căpitanului Shaddock, care a adus pentru prima dată semințele de pomelo în Indiile de Vest.

Fiind un fruct atât de popular în China, oamenii de acolo îl folosesc în întregime, iar din coajă prepară marmeladă sau o folosesc la prăjituri. Din flori se face parfum, iar frunzele pot fi folosite în aromaterapie.

La ce este bun pomelo

Fructul de pomelo conține substanțe care accelerează metabolismul și grăbesc arderea grăsimilor. În plus, este o sursă importantă de antioxidanți, fiind folosit în medicina tradițională asiatică pe post de stimulent cardiac și ca tonic pentru stomac.

Pomelo este cel mai mare fruct citric, iar unele soiuri pot ajunge la dimensiuni impresionante, chiar și cât o minge de baschet, atunci când ajung la maturitate.

Specialiștii sunt de părere că licopenul, carotenoidele, polifenolii, flavonoidele, limonoidele, pectina și fibrele din componența acestui fruct îl fac să fie un aliat de nădejde al organismului împotriva unor boli cronice.

Calorii și valori nutriționale

Pomelo roșu
Pomelo roșu are o coajă mai moale și mai subțire în comparație cu alte soiuri de pomelo. Pomelo roșu este delicios, acrișor, cu pulpă roz și o formă ceva mai compactă.

Un fruct de dimensiune medie de pomelo, curățat de coajă, conține aproximativ 600 de grame de pulpă. Din punct de vedere caloric, pomelo este un fruct ideal în curele de slăbire, pentru că are o valoare energetică de 38 kcal/100g. Poate fi ideal de consumat pe post de gustare sau poate înlocui cu success o masă.

Macronutrienții din pomelo sunt împărțiți astfel:

  • Proteine: 5 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 59 grame
  • Fibre: 6 grame
  • Riboflavină: 12,6% din doza zilnică recomandată
  • Tiamină: 17,3% din doza zilnică recomandată
  • Vitamina C: 412% din doza zilnică recomandată
  • Cupru: 32% din doza zilnică recomandată
  • Potasiu: 28% din doza zilnică recomandată

Ce gust are pomelo

Dacă nu ați mai mâncat pomelo niciodată până acum, gustul la care trebuie să vă aștepțați este o combinație de dulce cu amărui, o combinație de aromă între portocală și grapefruit.

Pomelo este sățios, așa că una sau două felii vor fi suficiente pe post de gustare, fiind un fruct atât de mare. Aroma sa plăcută îl face să fie ideal atât pentru a fi consumat ca atare, cât și în diverse combinații, cum ar fi salate sau chiar asociat cu unele tipuri de pește, așa cum este consumat în China.

Beneficiile consumului de pomelo

Fiind un fruct citric, pomelo este un aliment foarte valoros, cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Pomelo conține cantități mari de vitamina C, potasiu, fibre, vitamina B6 și magneziu. Acesta mai conține și acid folic și betacaroten, ingrediente care nu trebuie să lipsească mai ales din alimentația femeilor însărcinate.

Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale consumului de pomelo, care vă vor convinge să îl includeți în dieta voastră.

Întărește sistemul imunitar

Un fruct de pomelo conține de șase ori cantitatea zilnică recomandată de vitamina C, un ingredient-cheie în lupta cu răcelile, virozele, tusea, febra sau alte simptome asociate răcelii și gripei.

Previne infecțiile urinare

Vitaminele din pomelo ajută organismul să combată inflamația din corp. În plus, crește aciditatea urinei, reducând, astfel, dezvoltarea bacteriilor în tractul urinar.

Ajută digestia

Un pomelo conține un sfert din doza zilnică recomandată de fibre, care ajută digestia, evitând probleme precum balonarea.

Stabilizează tensiunea arterială

Ingredientul-cheie în acest sens este potasiul, care ajută la dilatarea vaselor de sânge și la oxigenarea eficientă a organelor.

Ajută la scăderea în greutate

La fel ca grapefruit-ul, pomelo conține niște enzime care sunt aliatul celor care vor să slăbească.

Ajută la creșterea părului

Vitaminele A, C și B, zincul, calciul și sodiul din pomelo hrănesc și hidratează părul, în timp ce sulful, sodiul și calciul accelerează creșterea acestuia.

Previne anemia

Substanțele nutritive din pomelo ajută la menținerea sănătății celulelor roșii din sânge, de aceea pomelo este recomandat în dieta persoanelor anemice.

Scade riscul de cancer

Pomelo reglează nivelul de estrogen din organism, ajutând, astfel, la prevenirea unor tipuri de cancer, precum cel mamar.

Este ideal pentru femeile însărcinate

Și asta datorită cantității mari de acid folic și a celorlalte substanțe nutritive din compoziția sa.

Cum se consumă pomelo și cum îl alegem

Așa cum am menționat la început, pomelo se găsește în magazine ambalat în folie transparentă și protejat de o plasă. Pe piața de la noi există două soiuri de pomelo: alb și roze, denumite astfel după culoarea miezului.

Gustul este asemănător: dulceag, cu vagi note amărui și ușor acidulat, dar cel roze aduce mai mult la gust cu grapefruit-ul. Pomelo are o formă de pară, nu este perfect sferic, iar ca dimensiune ajunge la 20 cm lungime.

Atunci când alegeți un pomelo, trebuie să fiți atenți la câteva aspecte. Coaja să nu fie moale, să nu fie lovită și să nu aibă porțiuni unde are altă culoare sau aspect ”zbârcit”.

Atunci când îl luați în mână, fructul de pomelo trebuie să fie greu. Coaja cu cât este mai pigmentată, cu atât fructul este mai copt.

După ce ați îndepărtat folia și plasa și ați spălat coaja, începeți să curățați pomelo.

Coaja este groasă și eliberează un ulei parfumat atunci când o îndepăratați. Sub coajă, fructul este protejat de un strat ca de vată. Dați la o parte și acel înveliș.

Atunci când desfaceți fructul, ar trebui să puteți rupe cu ușurință feliile, ca la portocală. Îndepărtați pielița feliilor de pomelo, exact ca atunci când curățați grapefruit-ul.

Dacă pomelo este bine copt, pielița ar trebui să fie crăpată la mijloc și să o puteți îndepărta cu ușurință de pe miez. Dați la o parte semințele, dacă ele există și savurați!

Contraindicații

Chiar dacă are nenumărate beneficii pentru sănătate, există și câteva situații în care pomelo poate fi contraindicat.

La fel ca în cazul consumului de grapefruit, trebuie să acordați o atenție sporită atunci când consumați pomelo și urmați în paralel un tratament de scădere a tensiunii. Pomelo conține o substanță numită naringină, care, în combinație cu alte substanțe, poate avea ca efect scăderea tensiunii.

De asemenea, ar trebui să aveți grijă dacă aveți probleme hepatice, pentru că aceeași naringină poate duce la blocarea unei anumite enzime în ficat. Astfel, consumul de pomelo poate să accentueze efectele secundare ale unor medicamente.

Pomelo în sarcină

Fructele citrice sunt extrem de benefice pentru sănătate în orice perioadă, cu atât mai mult în timpul sarcinii, când corpul are nevoie de un boost de substanțe nutritive care să hrănească și mama, și bebelușul.

Pomelo este o alegere excelentă pentru a fi consumat de viitoarele mămici pe post de gustare sau desert, iar beneficiile lui nu pot fi trecute cu vederea.

Iată câteva dintre ele:

Conține acid folic. Acesta este foarte important în timpul sarcinii și mulți medici recomandă suplimente cu acid folic, pe lângă cantitatea pe care o asigură alimentele. Pomelo conține o cantitate mare de acid folic, care previne anumite afecțiuni ale bebelușului, cea mai cunoscută fiind spina bifidă.

Conține vitamina C. Femeile însărcinate au nevoie de minimum 85 mg de vitamina C pe zi, iar pomelo consumat ca atare sau sub formă de suc fresh este o modalitate excelentă de a asigura necesarul zilnic din acest antioxidant. În plus, vitamina C întărește sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva răcelilor, așa că este ideală atât pentru prevenție, cât și ca tratament.

Este o sursă importantă de fibre. Acestea sunt foarte importante, mai ales în timpul sarcinii, și vă ajută să preveniți constipația, o problemă des întâlnită de femeile gravide.

Posasiul și calciul ajută la menținerea unei tensiuni arteriale normale și, respectiv, la sănătatea mușchilor și nervilor. Femeile însărcinate au nevoie de o cantitate mai mare de calciu decât în mod normal, iar pomelo este o sursă excelentă de calciu.

Este sigur consumul de pomelo în timpul sarcinii?

Pomelo și alte fructe citrice pot fi consumate în siguranță în timpul sarcinii, însă fiind foarte bogate în vitamina C, nu este recomandat să faceți excese. Vitamina C consumată în exces poate avea efecte secundare precum pietre la rinichi.

În cazul femeilor însărcinate, excesul de vitamina C poate avea drept efecte secundare greața, crampele la stomac, arsurile la stomac.

Vestea bună este că, fiind o vitamină solubilă în apă, organismul nu stochează cantități excesive. Totuși, dacă aveți vreun motiv de îngrijorare, adresați-vă medicului care vă urmărește sarcina.

Pomelo în dietă

Fiind un fruct cu un conținut caloric redus, pomelo este recomandat pentru a fi consumat atunci când încercați să slăbiți.

La fel ca grapefruitul, pomelo conține o enzimă care ajută la arderea grăsimilor, numită carnitin palmitoiltransferaza și care nu se regăsește în multe alimente.

Pe lângă asta, faptul că este bogat în vitamina C și alte substanțe nutritive îl face ideal în curele de slăbire, pentru că vă asigură un aport de vitamine și minerale, dar vine la pachet cu puține calorii.

O porție de 200 de grame de pomelo are doar 76 de kcal și este mai mult decât suficientă pentru a fi consumată pe post de gustare sau ca masă în sine, pomelo fiind foarte sățios și hrănitor.

Acest fruct citric a devenit atât de popular în curele de slăbire, încât au apărut chiar și diete centrate pe pomelo care promit pierderea câtorva kilograme bune în timp scurt.

Curiozități despre pomelo

  • Arborii de pomelo pot ajunge până la 13 metri înălțime. Nici nu este de mirare, având în vedere că fructele sunt atât de mari și grele când ajung la gradul final de coacere.
  • Florile sunt mari și albe, asemănătoare la aspect cu florile de portocal.
  • Miezul, care poate fi galben verzui, galben, roz sau roșiatic este împărțit în 11 până la 18 felii.
  • Este bogat în vitamina C, B și potasiu și sărac în colesterol, sodiu și grăsimi saturate, fiind ideal pentru cei care țin regim.
  • Se consumă proaspăt și se păstrează bine, pe termen lung, necurățat.
  • Din coajă se poate face dulceață sau marmeladă.
  • Sucul poate fi consumat ca atare sau utilizat în diverse băuturi, cu sau fără alcool.
  • În unele țări se consumă ca desert, simplu sau cu zahăr.
  • Frunzele de pomelo sunt folosite pentru aromaterapie.
  • Florile sunt folosite în parfum, mai ales în Vietnam.
  • Cel mai greu pomelo cântărește 4.859,7 g și a fost cultivat în Kumamoto, Japonia.
  • Acest fruct este numit și ”shaddock”, un nume despre care se spune că ar fi derivat din cel al unui căpitan care a adus arborele în Indiile de Vest.
  • Pomelo este una dintre speciile originale de citrice din care provin majoritatea soiurilor cunoscute: grapefruitul (Citrus × paradisi), de exemplu, este o încrucișare de pomelo și portocală dulce.

Ce trebuie să mai știi despre pomelo

Ce se întâmplă dacă mănânc prea mult pomelo?

În esență, pomelo nu este dăunător pentru sănătate decât în situații excepționale. În caz că sunteți alergic la acest fruct, este de preferat să îl evitați.

De asemenea, o cantitate prea mare de pomelo consumat poate duce la creșterea acidității la stomac. În caz că suferiți de afecțiuni ale ficatului sau ale rinichilor, consumați pomelo cu moderație.

Cum te poate ajuta pomelo să scapi de tuse?

Pomelo ajută la hidratarea organismului, favorizează digestia, ajută la scăderea în greutate și poate ameliora tusea.

Acest fruct conține o varietate de vitamine, calciu, fosfor, acid citric, fier etc. O altă consecință este că poate reduce nivelul de zahăr din sânge.

Este bun pomelo pentru ficat?

Pomelo nu este recomandat persoanelor cu probleme hepatice sau renale, din cauza conținutului mare de vitamina C.

Pomelo scade tensiunea, așa că dacă aveți deja hipotensiune, este recomandat să nu îl consumați în exces.

Cum te ajută pomelo dacă suferi de artrită?

Deși nu există o legătură directă între anumite fructe și ameliorarea simptomelor provocate de această boală, o explicație ar putea fi conținutul mare de vitamina C al acestor fructe.

Această vitamină determină organismul să producă mai mult colagen, o componentă a oaselor sănătoase.

Cum interferează pomelo cu anumite medicamente?

Pomelo și grapefruit-ul conțin un compus organic care blochează o anumită enzimă din ficat, care ajută la absorbția anumitor medicamente.

Acest lucru poate duce la circularea în organism a unei cantități mai mari de medicament, ceea ce poate fi periculos.

Cum ne poate ajuta pomelo să reglăm nivelul de colesterol?

Consumul de pomelo ajută la menținerea sănătății inimii, prin reducerea nivelului de colesterol și trigliceride, două componente strâns legate de apariția bolilor de inimă.

Un studiu efectuat pe animale a arătat că pomelo reduce nivelul de trigliceride cu 21%, colesterolul total cu 6% și colesterolul rău (LDL) cu 41%.

Cu toate acestea, este nevoie de cercetări mai amănunțite pentru a stabili o legătură între consumul de pomelo și sănătatea inimii.

Care fruct este mai sănătos: pomelo sau grapefruit?

O porție de grapefruit are 74 de calorii împărțite astfel: 1,5 g proteine, 2,5 g fibre, cantități însemnate de vitamina A și C, care întăresc sistemul imunitar.

Pomelo are mai mult potasiu, dar mai puțină vitamina A. Ambele fructe sunt sănătoase și valoroase pentru sănătate. 

Care este mai dulce: pomelo sau grapefruit?

Un pomelo copt are un gust dulceag și este suculent, cu ușoare arome florale.

Grapefruit-ul, oricât de copt ar fi, are un gust amărui și înțepător care nu este pe placul tuturor.