Un studiu publicat in revista Scientific Reports a identificat un risc mai mare de depresie in randul barbatilor care au consumat cantitati semnificative de zahar in dieta.
In 2002, un studiu al consumului total de zahar pe persoana in sase tari diferite (Canada, Franta, Germania, Coreea, Noua Zeelanda si Statele Unite) - publicat de Dr. Arthur Westover, de la University of Texas Southwestern Medical Center din Dallas a aratat ca zaharul este un factor ce poate cauza depresie majora.
De atunci, alte cateva echipe de cercetare au investigat efectul dietei asupra sanatatii mintale.
De exemplu, consumul de alimente prelucrate si fast-food - inclusiv hamburgerii, pizza si alimentele prăjite - s-a dovedit a fi mai mare atat la tineri, cat si la adulti cu rate de depresie crescute.
De asemenea, femeile din SUA care consuma mult zahar, au avut rate mai mari de depresie decat cele care au consumat mai putin zahar.
Desi aceste studii nu au stabilit mecanismul biologic prin care zaharul afecteaza sanatatea mintala, ele adauga o dovada privind legatura dintre cele doua.
Zaharurile sunt molecule simple de carbohidrati. Desi sunt esentiale pentru functionarea celulelor si organelor, organismul are masinarii sofisticate pentru a rupe moleculele complexe de carbohidrati in zaharuri simple.
Prin urmare, nu este necesar sa le adaugam in dieta, iar American Heart Association (AHA) afirma ca "organismul nostru nu are nevoie de zahar pentru a functiona corect".
Ceea ce este cu adevarat important este faptul ca trupurile noastre nu fac diferenta intre zaharuri din diferite surse. Indiferent daca provine din zahar alb, miere, melasa, sirop de porumb, extract concentrat de struguri, fructe sau lapte, corpul nostru foloseste zaharul in acelasi mod.
AHA recomanda o limita zilnica de 6 lingurite de zahar pentru femei si 9 lingurite pentru barbati. Pentru a pune acest lucru in context, o cutie de Coca-Cola contine 8,25 lingurite de zahar, in timp ce o banana mica contine 3 lingurite.
Are sens faptul ca un consum de zahar in exces este daunator pentru dinti si duce la cresterea in greutate, dar de legatura are cu sanatatea noastra mintala?
Zaharul si neuronii
Neuronii sunt celule foarte
sensibile si nu sunt bine pregatite pentru pentru un consum mare de
zahar. De fapt, indivizii cu diabet zaharat sunt expusi riscului de
leziuni neuronale, iar oamenii de stiinta incep sa inteleaga cum un
nivel mare de zahar in sange poate duce la aceste leziuni.
Un studiu efectuat de cercetatorii de la Departamentul de
Neurobiologie de la Universitatea Huazhong din Wuhan, China, efectuat pe
sobolani diabetici, a aratat ca glucoza din sange, un simplu zahar, a
condus la inflamatie si leziuni neuronale.
Grupul a aratat in continuare ca neuronii crescuti in laborator au
prezentat o inflamație crescuta atunci cand au fost expusi la niveluri
ridicate de glucoza.
Foarte important, exista o legatura puternica intre diabet si boala
Alzheimer, sustinand in continuare afirmatia ca toxicitatea zaharului
are un rol in sanatatea creierului.
O revizuire a mai multor
studii - scrisa de Margaret Morris, Ph.D., profesor de farmacologie la
Scoala de Stiinte Medicale a Universitatii din New South Wales din
Sydney, Australia - si colegii ei au aratat ca un consum ridicat de
zahar se afecteaza negativ functia cognitiva a copiilor.
Grupul Prof.
Morris a aratat, de asemenea, ca sobolanii au inceput sa se confrunte cu
probleme in recunoasterea locurilor la numai 5 zile dupa ce au inceput o
dieta bogata in zahar. Acest lucru a fost insotit de inflamatie si
stres oxidativ in creierul sobolanilor.
In timp ce oamenii de
stiinta continua sa exploreze mecanismele exacte pe care le utilizeaza
zaharul pentru a afecta sanatatea mintala, ar trebui sa incercam sa ne
protejam creierul de aceasta ispita dulce.