Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine vegetale și pot fi incluse într-o mulțime de rețete. Proaspete, murate sau deshidratate, ciupercile sunt delicioase indiferent de soi și de combinație. 

Astăzi vă propunem o metodă simplă prin care puteți deshidrata ciupercile. Se păstrează foarte bine peste iarnă și, astfel, aveți oricând la îndemână ciuperci pe care le puteți rehidrata. Puteți aplica metoda pentru orice soi de ciuperci, singura condiție este să aveți grijă să nu fie ciuperci otrăvitoare sau provenite din surse necunoscute. 

Ciuperci deshidratate pentru iarnă

Ingrediente

1 kg ciuperci proaspete

Mod de preparare

Curățați ciupercile și spălați-le bine, în cazul în care mai au urme de pământ. Scurgeți bine ciupercile de apă, pe un prosop de bucătărie. Când ciupercile s-au scurs, le puteți tăia felii.

Dacă aveți un deshidrator, așezați ciupercile în el și setați-l la două ore. Verificați și, dacă mai este nevoie, mai lăsați un timp suplimentar. Depinde de grosimea feliilor de ciuperci și de cât de uscate vreți să fie.

Dacă nu aveți deshidrator și trebuie să folosiți cuptorul, așezați ciupercile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dați la cuptor, la 50 de grade, cu ventilație, pentru o oră. Amestecați și întoarceți ciupercile și mai dați la cuptor o oră.

Dacă ciupercile nu sunt complet deshidratete, puteți mări timpul la cuptor. Puneți ciupercile în cutii de carton și mai lăsați-le la aer, acoperite cu un tifon, pentru o săptămână. Apoi, păstrați ciupercile deshidratate în pungi de hârtie sau cutii de carton.

Pentru a rehidrata ciupercile, puneți apă fierbinte peste ele și lăsați-le așa 20-30 de minute înainte de a le găti.