Semintele sunt foarte sanatoase, iar aceasta reteta de paine este modul ideal de a le incorpora in dieta zilnica.

Paine neagra cu seminte
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • unt
  • 250g de faina integrala
  • 150g faina alba
  • 50g faina de secara
  • 100g seminte amestecate pentru aluat, plus 100g pentru a acoperi
  • 20g drojdie
  • 10g sare
  • 350ml apa (temperatura camerei)

Mod de preparare

1. Se ung 2 x 500g (20-22 cm lungime) tavi cu putin unt/ulei. Se amesteca faina impreuna cu 100g de seminte si drojdia, folosind varfurile degetelor. Se adauga sarea si apa, apoi se framanta bine pana cand capata consistenta unui aluat.

2. Cand aluatul este moale se formeaza intr-o minge si se pune intr-un vas. Se acopera cu un prosop de bucatarie curat si se lasa 45 de minute sa creasca.

3. Se scoate aluatul pe o suprafata de lucru si se framanta de cateva ori pentru a elimina aerul. Se aduna intr-o minge si se lasa in castron timp de 30 de minute.

4. Se scoate din castron si se imparte in 2 parti. Se acopera fiecare parte cu un prosop curat si se lasa deoparte timp de 10 minute.

5. Se formeaza fiecare minge intr-o paine. Se perie partea superioara a fiecareia cu putin apa si se adauga restul semintelor. Se pun in tavi, se fac 3 crestaturi pe fiecare, se acopera cu un prosop si se lasa deoparte timp de o ora sau pana cand aproape se dubleaza in volum. Se incalzeste cuptorul la 250C.

6. Se coace timp de 15-20 de minute. Se scot atunci cand painile sunt aurii si formeaza o crusta. Se lasa sa se raceasca pe un suport din sarma.